Μήνυμα οργής στη ΔΕΘ


Το Σάββατο στις 6 το απόγευμα, στο άγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιείται το πανεργατικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Μετά τις ομιλίες και την έγκριση του ψηφίσματος θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση-πορεία και θα παραδοθεί το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων.

Η ΓΣΕΕ σε περιοδείες της σε χώρους δουλειάς και σε συναντήσεις με τους εργαζόμενους συζητάει τα κρίσιμα και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, όπως αυτά της ακρίβειας, των ανατροπών του ασφαλιστικού συστήματος (βαρέα και ανθυγιεινά), της φοροεπιδρομής, κ.λπ.

Την Παρασκευή κλιμάκιο της ΓΣΕΕ επισκέφθηκε τους απεργούς πείνας της ΒΙΑΜΥΛ, τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της SIEMENS και στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία. Και τα τρία αυτά εργοστάσια βρίσκονται υπό την απειλή της αναστολής της λειτουργίας τους και κατά συνέπεια της απόλυσης των εργαζομένων σε αυτά.

Στη SIEMENS, ο γενικός διευθυντής αρνήθηκε να συναντήσει την αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ και απαγορεύτηκε η είσοδος στα ΜΜΕ. Ωστόσο, η Συνομοσπονδία με την παρουσία των ΜΜΕ μπήκε στο χώρο και πραγματοποίησε συγκέντρωση των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι με τη σειρά τους εξέφρασαν την οργή και αγανάκτησή τους, δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι τέλους για την συνέχιση της λειτουργίας των βιώσιμων και παραγωγικών αυτών μονάδων, ενώ ταυτόχρονα συμπορεύονται με τη ΓΣΕΕ και το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα για να αντιπαλέψουν αυτές τις αντεργατικές πολιτικές.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή, κλιμάκιο της Συνομοσπονδίας πραγματοποίησε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Κιλκίς ενώ στις 19:00 είχε ανάλογη σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Σερρών.

Τέλος, το προεδρείο της ΓΣΕΕ θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

Το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει τη δική του πορεία, που θα ξεκινήσει στις 19:00 το απόγευμα από την πλατεία ΧΑΝΘ.

Διαδήλωση διαμαρτυρίας και πορεία οργανώνει το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ για το απόγευμα του Σαββάτου.

Στις διαδηλώσεις θα συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) που συνεδρίασε την Παρασκευή για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας και στο πλαίσιο της 73ης ΔΕΘ, σε «ήπια» κινητοποίηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πρόκειται να προχωρήσουν και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι.

Εν τω μεταξύ, βήμα στους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης δίνει το Ραδιόφωνο της ΔΕΘ «ΡάδιοΔΕΘ 104,9». Έτσι, από τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου, ξεκινά κύκλο εκπομπών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). Η συνεργασία εντάσσεται, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΘ, στο πλαίσιο της στρατηγικής σύσφιξης των δεσμών του με την επιχειρηματική κοινότητα της πόλης.

Εξάλλου, από την ερχόμενη Δευτέρα τίθεται σε λειτουργία η ανανεωμένη ιστοσελίδα της ΔΕΘ ΑΕ, www.tif.gr, η οποία μεταξύ άλλων θα προσφέρει και απευθείας σύνδεση με το ΡάδιοΔΕΘ 104,9.

Οι πρώτες κινητοποιήσεις

Ένταση επικράτησε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, καθώς εκπαιδευτικοί συγκρούστηκαν στο Βελλίδειο Ίδρυμα με αστυνομικούς, ενώ αντιεξουσιαστές κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ.

Παράλληλα, η τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ οργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από κτίριο του Καζίνου Θεσσαλονίκης, το οποίο και κατέλαβε προσωρινά. Οι διαδηλωτές ζήτησαν την ανάκληση απολύσεων εργαζομένων της επιχείρησης και κάλεσαν τους κατοίκους της πόλης να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που οργανώνει το ΠΑΜΕ.

Παρέμβαση για ΒΙΑΜΥΛ

Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα έχουν εξασφαλισθεί νέες θέσεις εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων της βιομηχανίας αμύλου και αμυλοσακχάρου ΒΙΑΜΥΛ, η οποία βάζει «λουκέτο» στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Γιώργος Βερναδάκης, έκανε γνωστό, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται, ότι οι υπηρεσίες του Οργανισμού έχουν έλθει σε συμφωνία με επιχειρήσεις, οι οποίες προτίθενται να ενταχθούν στο πρόγραμμα απασχόλησης που εκπονήθηκε για τη ΒΙΑΜΥΛ και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας σχετικές με το αντικείμενο των 75 εργαζομένων της βιομηχανίας που θα χάσουν τη δουλειά τους.

Μέχρι σήμερα, έχουν εξασφαλισθεί επίσημα, με υπογραφές των επιχειρηματιών, συνολικά 60 νέες θέσεις εργασίας, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση του διοικητή του ΟΑΕΔ, μέχρι την Τρίτη θα έχουν εξασφαλισθεί και οι υπόλοιπες 15.

Αυξημένα μέτρα από την αστυνομία

Οι δρόμοι γύρω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, θα είναι απροσπέλαστοι από το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής θα απαγορευθεί η στάθμευση οχημάτων γύρω από την Έκθεση.

Περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, επιφορτισμένοι με το έργο της αστυνόμευσης της πόλης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από την ανατολική προς τη δυτική Θεσσαλονίκη μέσω της Κατσιμίδη, της Περιφερειακής οδού, της Αγ.Δημητρίου, της Κασσάνδρου και αντιστρόφως μέσω της 26ης Οκτωβρίου, της Αγ.Δημητρίου, της Περιφερειακής οδού, καθώς και από τη Λ.Νίκης, όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν.

O προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Βασίλης Φλωρίδης, ζήτησε από την αστυνομία να εισέλθει στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι εντός του Ιδρύματος βρίσκονται άτομα που διαπράττουν «αυτόφωρα κακουργήματα» ή «αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής».

ΠΑΣΟΚ: «Η διαδήλωση να μην μετατραπεί σε κάτι άλλο»

Απευθυνόμενος σε όσους έχουν ρόλο στην τήρηση της τάξης αυτό το Σαββατοκύριακο στην Θεσσαλονίκη, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου ζήτησε «επιτακτικά να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε όσοι θέλουν να διαδηλώσουν ειρηνικά την αντίθεσή τους στις πολιτικές αυτής της κυβέρνησης και να μπορέσουν να το κάνουν χωρίς επεισόδια και προκατασκευασμένες ιστορίες».

Κληθείς να διευκρινίσει την έκφρασή του «προκατασκευασμένες ιστορίες», ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι «όσοι θέλουν να δηλώσουν την αντίθεσή τους στις πολιτικές της κυβέρνησης, να το κάνουν με ειρηνικό τρόπο και να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων και να μαθαίνουμε για ομάδες που άρχισαν επεισόδια κι η αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει κι η ειρηνική διαδήλωση να μετατραπεί σε κάτι άλλο».

Ερωτηθείς αν μιλά για προβοκάτσιες, ώστε «να πάει αλλού το θέμα της πολιτικής ατζέντας», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «είναι ενδιαφέρον αυτό που λέτε, αλλά έχω, ήδη, απαντήσει».

Το βράδυ του Σαββάτου η ομιλία Καραμανλή στη ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής θα τελέσει τα εγκαίνια της ΔΕΘ στις 9.30 το πρωί του Σαββάτου και στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε περίπτερα. Στις 8 μ.μ. θα παρουσιάσει τους άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης στη διάρκεια ομιλίας του στο συνεδριακό κέντρο Ι.Βελλίδης. Στις 12 το μεσημέρι της Κυριακή, θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει τετραήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη (11, 12, 13, 14 Σεπτεμβρίου) και θα συνδυάσει την παρουσία στη ΔΕΘ με άλλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Αντιπροσωπεία του κόμματος, με επικεφαλής τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, Γιάννη Ραγκούση, θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, το Σάββατο.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί την 73η ΔΕΘ την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου θα δώσει συνέντευξη Τύπου και την Πέμπτη θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ. Ο Συνασπισμός κάλεσε τους εργαζόμενους και τη νεολαία να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική, συμμετέχοντας στη διαδήλωση στη ΔΕΘ, το απόγευμα του Σαββάτου.

«Η αγωνιστική παρουσία δεκάδων χιλιάδων πολιτών θα αποτελέσει μια πρώτη απάντηση στην ανάλγητη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης» σημειώνει.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου.

Προηγούμενο άρθρο Στο επίκεντρο και πάλι τα τροφεία
Επόμενο άρθρο προτεραιότητα η αναβάθμιση της εκπαίδευσης