Μαγεμένοι από την ομορφιά του Μουζακίου, της Αν. Αργιθέας και της λίμνης Πλαστήρα επισκέπτες από τη Θεσ/νίκη


Κατενθουσιασμένοι από τη φυσική ομορφιά της περιοχής μας, έμεινε ομάδα Τουριστών – Περιηγητών από τη Θεσσαλονίκη, που την επισκέφτηκε με την ευκαιρία του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου.

Οι επισκέπτες που διέμειναν στο Μουζάκι, είχαν την ευκαιρία το τριήμερο να επισκεφτούν αξιοθέατα της περιοχής του Δήμου Μουζακίου όπως το Αισθητικό Δάσος και τη Σπηλιά Γ. Καραϊσκάκη, το Μέγα Ρέμα, τον Πάμισο ποταμό, το Νερόμυλο Ανθοχωρίου κλπ, φυσικά την πανέμορφη Λίμνη Πλαστήρα με τις ομορφιές της καθώς και να εκδράμουν και στην Ανατολική Αργιθέα.

Στην Αν. Αργιθέα και συγκεκριμένα στα Λιβάδια Πετρίλου με σύμμαχο και τον καταπληκτικό για την εποχή καιρό περπάτησαν στην «πολύχρωμη και πεντακάθαρη φύση». Ανάμεσα σε άλλες διαδρομές επισκεφτήκαν το Κεφαλόγρουνο, τη φυσική πηγή της περιοχής με τα καταγάργαρα νερά, καθώς και τον πανέμορφο καταρράχτη που σχηματίζει με τα νερά της, τη «ΣΟΥΔΑ του ΜΑΗ», και δήλωσαν κατενθουσιασμένοι από τη φυσική ομορφιά του.

Στη συνέχεια και αφού περιηγήθηκαν στο «Πέταλο» του Πετρίλου κατευθύνθηκαν για προσκύνημα στην Ι. Μ. Σπηλιάς και φυσικά θαύμασαν την πανέμορφη λίμνη Στεφανιάδας.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης αυτής των περιηγητών και της επισήμανσής τους ότι ο Καταρράχτης πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστός, αναδημοσιεύουμε αφιέρωμά μας για τον καταρράχτη από το 32ο φ. της εφημερίδας, των «Ψηλών Βουνών», του συλλόγου απανταχού Πετριλιωτών :

ΚΑΤΑΡΡΑΧΤΗΣ ΠΕΤΡΙΛΟΥ: «Η ΣΟΥΔΑ ΤΟΥ ΜΑΗ»

Ένα από τα σημεία αναφοράς της περιοχής είναι και ο γνωστός καταρράχτης «Η ΣΟΥΔΑ ΤΟΥ ΜΑΗ». Είναι ένας επισκέψιμος χώρος που χρειάζεται μεγαλύτερη προβολή και καλύτερη πρόσβαση. Πριν λίγα χρόνια ο σύλλογος Απανταχού Πετριλιωτών είχε φροντίσει και δημιουργήθηκε το μονοπάτι πρόσβασης και κάποια άλλα απαραίτητα έργα. Τελευταία μαθαίνουμε ότι η Τοπική Κοινότητα Πετρίλου και ο Δήμος Αργιθέας έχουν συμπεριλάβει μελέτη για το παραπάνω έργο με στόχο την ανάδειξη και αξιοποίησή του.

Και επειδή οι φυσικές ομορφιές της Αργιθέας πρέπει να αναδεικνύονται, να προβάλλονται και να προωθούνται σε κάθε ευκαιρία, αναδημοσιεύουμε αυτούσιο το κείμενο όπως στάλθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό να συμπεριληφθεί και ο εν λόγω καταρράχτης στο υπό έκδοση προγραμματισμένο Λεύκωμα του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «φωνές νερού μυριάδες».

«Ο καταρράχτης «Η ΣΟΥΔΑ ΤΟΥ ΜΑΗ», βρίσκεται στον πανέμορφο οικισμό Λιβάδια, (υψόμετρο 1200 μ.) του ιστορικού χωριού Πετρίλου της ορεινής Αργιθέας Αγράφων, έδρα της κυβέρνησης του Βουνού της Ελεύθερης Ελλάδας, την περίοδο της Κατοχής.

Τα νερά πέφτουν από ύψος 40 μέτρων. Συγκεντρώνει τα καταγάργαρα και καθάρια νερά του από φυσική και γραφική νεροπηγή στους πρόποδες της Καζάρμας, βουνοκορφής των Αγράφων. Μετά από σχετικά σύντομη διαδρομή τα νερά της πηγής κυλώντας ανάμεσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον από πλούσια βλάστηση (αγριοτριανταφυλλιές, αγριοκερασιές και λογής λογής λουλούδια ανάλογα την εποχή) σε ένα αέναο κελάρυσμα και ακολουθώντας καθοδική πορεία προς τον Πετριλιώτη ποταμό, παραπόταμο του Αχελώου, δημιουργεί με τα κρυστάλλινα νερά της τη «Σούδα του Μάη» έναν απαράμιλλο και εντυπωσιακό καταρράχτη σε ένα ανεπανάληπτα γραφικό τοπίο. Ο καταρράχτης, καθώς τα νερά του «γκρεμίζονται» από το ύψος των 40 μέτρων, έχοντας γύρω του δάσος από πανύψηλα έλατα, αγριοκαστανιές, νεροπλατάνια, αγριοκερασιές και με τις ηλιαχτίδες να περνούν κλεφτά ανάμεσα από τις φυλλωσιές τους, ανταμώνοντας το νερό, γεννούν «φωνές νερού μυριάδες».

Με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια η επισκεψιμότητα και το ενδιαφέρον έχουν αυξηθεί είναι ανάγκη να αναδειχθεί ο χώρος ακόμη περισσότερο και να βελτιωθεί το μονοπάτι πρόσβασης, έτσι ώστε να μπορεί εύκολα ο επισκέπτης να τον προσεγγίσει και ο καταρράχτης να του χαρίσει με τη σειρά του ηρεμία, ανάταση, γαλήνη και χίλιες άλλες πανέμορφες εικόνες και στιγμές.

Κων. Γραμμένος

Προηγούμενο άρθρο Σε τέλμα τα έργα οδοποιίας στη Νεράιδα
Επόμενο άρθρο Να μην ανοίξει κανείς την Κυριακή 3 Νοέμβρη - Λέει ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας