Ειδήσεις

Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας


Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας  πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Ιούλη, με πρωτοβουλία φορέων της περιοχής , για τα οξυμένα προβλήματα στο νοσοκομείο και με θέματα αιχμής κυρίως την παιδιατρική κλινική που συνεχίζει να παραμένει εκτός λειτουργίας, αλλά και την Μαιευτική – Γυναικολογική που βρίσκεται υπό ανάλογο καθεστώς εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με αποφάσεις τους οι  Σύλλογοι Γυναικών Καρδίτσας και Σέκλιζας, η ομάδα Γυναικών Ταμασίου  ( μέλη ΟΓΕ ), η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καρδίτσας, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Συνταξιούχων του Δημοσίου, ο πολιτιστικός Σύλλογος Καναλίων.

Το «παρών» έδωσαν και υγειονομικοί και εργαζόμενοι του νοσοκομείου και τα σωματεία τους αυτά των εργαζομένων του Νοσοκομείου και της Ένωσης των Νοσοκομειακών γιατρών Καρδίτσας. Παράλληλα αντιπροσωπεία των φορέων που παρευρίσκονταν στην κινητοποίηση  πραγματοποίησαν παρέμβαση στη Διοίκηση του Νοσοκομείου για ενημέρωση σχετικά με την τωρινή κατάσταση αλλά και το σύνολο των ενεργειών που γίνονται για την άμεση επίλυση των δύο αυτών τόσο σοβαρών ζητημάτων.

Τόσο Πανελλαδικά όσο και στο νομό μας μειώνονται και υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο οι δημόσιες υπηρεσίες και οι παροχές πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας, τα κέντρα υγείας και τα αγροτικά ιατρεία των χωριών μας υποβαθμίζονται σε οριακό σημείο λειτουργίας, με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ελάχιστου υγειονομικού προσωπικού που τα στελεχώνει. Τα ιατρεία του ΕΟΠΠΥ είναι υποστελεχωμένα χωρίς ιατρικές ειδικότητες και κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Το νοσοκομείο συνεχώς υποβαθμίζεται με κλινικές όπως ή γυναικολογική-μαιευτική που είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Και τώρα έχουμε την  ουσιαστική παύση της Παιδιατρικής Κλινικής εξ αιτίας της έλλειψης εξειδικευμένου  ιατρικού προσωπικού. Η προτροπή της διοίκησης για «εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών σε τμήματα των νοσοκομείων Τρικάλων και Λάρισας», όχι μόνο δεν  αποτελεί λύση, αλλά δημιουργεί κινδύνους για την υγεία μικρών παιδιών κύρια λαϊκών οικογενειών  της Καρδίτσας.

Οι ευθύνες τόσο της 5ης ΥΠΕ, του Υπουργείου αλλά και της διοίκησης του ΓΝΚ, που προσπαθεί να διαχειριστεί το θέμα ενώ δεν είναι ζήτημα διαχείρισης αλλά αλλαγής του συστήματος,  είναι τεράστιες και εγκληματικές, αφού με την πολιτική που εφαρμόζουν στο χώρο της Δημόσιας Υγείας οδηγούνται τμήματα – κλινικές όχι μόνο στην υπολειτουργία, αλλά και σε ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας τους.

Ταυτόχρονα, ερωτηματικά υπάρχουν από την πλευρά των εργαζομένων, κάθε ειδικότητας, στο συγκεκριμένο ίδρυμα  και για το κατά πόσο μπορεί ο γιατρός, ο νοσηλευτής να ασκήσει λειτούργημα κάτω από καθεστώς τρόμου και φόβου για τη σωματική του ακεραιότητα όταν, μάλιστα  προσπαθούν κάτω από αντίξοες συνθήκες να ανταποκριθούν στα αυξημένα και ιδιαιτέρως απαιτητικά καθήκοντά τους, εξουθενωμένοι ψυχικά, ηθικά και οικονομικά εξαιτίας της τραγικής κατάστασης κάτω από την οποία λειτουργεί το σύστημα της υγείας συνολικότερα.

Στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμούς εκ μέρους του ΠΑΜΕ η Χαρά Κούτρα, και ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών γιατρών  του νοσοκομείου Κ. Αθανασίου.

Θεωρώντας ότι η ένταση και η διεύρυνση των προσπαθειών που ξεκινήσαμε, οι φορείς του νομού, μπορεί να συμβάλει τόσο στην ανακούφιση των οξυμένων προβλημάτων που όλοι μας βιώνουμε  όσο και στη δημιουργία προϋποθέσεων για βαθύτερες αλλαγές σε όφελος των λαϊκών συμφερόντων στον τομέα της Υγείας Πρόνοιας, και όχι μόνο, ώστε συλλογικά και οργανωμένα να αντιπαλέψουμε την πολιτική των ελάχιστων παροχών και δικαιωμάτων, την αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων για την Υγεία.

Σας καλουμε μαζι να διεκδικησουμε:

  • Καμία απόλυση επικουρικού. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Πρόσληψη ΤΩΡΑμόνιμων παιδιάτρων.
  • Άμεση επαναλειτουργία της Μαιευτικής – Γυναικολογικής κλινικής και στελέχωση  της με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό»

Εκτιμούμε πως οι υπηρεσίες Υγείας πρέπει να αποτελούν κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα που θα παρέχεται σε όλους δωρεάν και δε θα λειτουργεί ως εμπόρευμα ή φιλανθρωπία.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Βαμβακάρης, Μπιθικώτσης … ο ρεμπέτης και ο σερ
Επόμενο άρθρο Ασ. Σκόνδρα: Σειρά στη διάλυση Νοσοκομείο και ΤΕΙ….. σβήνουν την Καρδίτσα απ΄το χάρτη