Μαρία Θεοχάρη :Καρδίτσα και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη


 Η προστασία του περιβάλλοντος και η οικονομική ανάπτυξη αντιμετωπίζονταν, για πολλά χρόνια, ως χώροι ανταγωνιστικοί.  Πλέον έχει αρχίσει να γίνεται εμφανές ότι, χάρη στην προσπάθεια ανάπτυξης περιβαλλοντικής συνείδησης, αλλά και με τη βοήθεια των τεχνολογικών εξελίξεων, δεν είναι απαραίτητο η ανάπτυξη να συνεπάγεται την εκτεταμένη και εξαντλητική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Αντίστοιχα, δεν είναι αναγκαίο να παρεμποδίζεται η ανάπτυξη χάριν απαγορεύσεων που ως στόχο έχουν την προστασία του περιβάλλοντος.

 Πρέπει, λοιπόν, να αντιμετωπίζουμε την πράσινη ανάπτυξη ως πάντρεμα δύο τομέων που συμβαδίζουν και αλληλοσυμπληρώνονται. Με ποια μέτρα, όμως, μπορούμε πρακτικά να το επιτύχουμε αυτό προκειμένου να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη ισορροπία;

Βασικό σημείο στην προσπάθεια αυτή είναι η εφαρμογή των κοινοτικών πλαισίων στήριξης, που αποτελούν και την κυριότερη αναπτυξιακή πολιτική, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Η περιφερειακή πολιτική έχει μία ιδιαίτερη σημασία για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς αφορά σε μεγάλο βαθμό τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές τις χώρας, μακριά από το αστικά κέντρα, εκεί όπου η αξία του περιβάλλοντος είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Στην προσπάθεια αυτή, καθοριστικό ρόλο παίζει η τουριστική ανάπτυξη, η λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας. Και βέβαια σημαντικός παράγοντας στον τομέα της ανάπτυξης του τουρισμού είναι  το περιβάλλον, καθώς ανήκουμε στις χώρες που προσελκύουν επισκέπτες λόγω της φυσικής ομορφιάς του τόπου μας. Πρέπει, λοιπόν, να εφαρμόσουμε ένα παραγωγικό υπόδειγμα που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και θα τα συνθέτει στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης. Είναι λοιπόν προφανές ότι η οικονομική απόδοση των τομέων του τουρισμού και του πολιτισμού και η ελκυστικότητά τους για επενδύσεις επηρεάζονται καθοριστικά από την ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.

Σήμερα μιλάμε για την βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και την υποχρέωση όσων εμπλέκονται στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης να συμβάλλουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Οι ασχολούμενοι με τον κλάδο του τουρισμού αναγνωρίζουν ότι μια υγιής τουριστική βιομηχανία εξαρτάται από ένα υγιές περιβάλλον και συζητούν για τουριστική ανάπτυξη, που προωθεί  μορφές «περιβαλλοντικά συνετού τουρισμού». Στο εξωτερικό κυβερνήσεις και επιχειρηματίες προωθούν την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού ή εναλλακτικών, συμβατών  με το περιβάλλον, όπως είναι ο συνεδριακός, ο πολιτιστικός ο αθλητικός, ο οικολογικός, ο θρησκευτικός και άλλες μορφές σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού, να διευρύνουν την τουριστική περίοδο και να δημιουργήσουν νέα τουριστικά προϊόντα, που ανταποκρίνονται στην τουριστική ζήτηση και επηρεάζονται λιγότερο από τις διεθνείς συγκυρίες.

Η ανάγκη αυτή είναι ιδιαίτερα εμφανής και στον Νομό μας, την Καρδίτσα, έναν τόπο που έχει να προσφέρει έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς εναλλακτικού τουρισμού της χώρας, τη Λίμνη Πλαστήρα.

Ο επισκέπτης μπορεί να συμμετέχει σε οργανωμένες ή μη δραστηριότητες όπως ορειβασία, ψάρεμα, πεζοπορία, τοξοβολία, ιππασία, ποδηλασία και ανεμοπτερισμό και να απολαύσει όλο το φάσμα των ασχολιών που θα τον φέρουν κοντά στο περιβάλλον.

Εκτός όμως από τον αγροτουρισμό, προοπτικές ανάπτυξης έχει και ο θρησκευτικός τουρισμός στον Νομό μας, καθώς ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί την Ιερά Μονή Σπηλιάς στην Αργιθέα, το Μοναστήρι της Παναγίας της Πελεκητής στα Άγραφα, καθώς και την Ιερά Μονή Κορώνης στο Μοσχάτο. Του παρέχεται η ευκαιρία εκτός από τα θρησκευτικά κειμήλια και τις σπάνιες εικόνες, να θαυμάσει και το απαράμιλλου κάλλους φυσικό περιβάλλον των περιοχών όπου βρίσκονται τα μοναστήρια. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στις συγκεκριμένες περιοχές να αναπτυχθούν τουριστικά και οικονομικά, όπως συμβαίνει και σε άλλα μέρη της χώρας μας όπου βρίσκονται τέτοιου είδους προορισμοί.

Είναι καθήκον μας, λοιπόν, αφενός να προστατεύσουμε τον τεράστιο φυσικό πλούτο της περιοχής, κι αφετέρου να προωθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις όλες τις μορφές του εναλλακτικού τουρισμού. Να δείξουμε στον επισκέπτη, Έλληνα και ξένο, ότι η χώρα μας έχει ακόμη περισσότερα να προσφέρει από όμορφες παραλίες και αρχαία μνημεία, και να  συμβάλλουμε καθοριστικά σε μια πιο υγιή συνύπαρξη τουριστικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος.

Προηγούμενο άρθρο Ημερίδα Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής στην Λίμνη Πλαστήρα
Επόμενο άρθρο Κοπή πίτας του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ»