Μαύρα σενάρια για την πραγματική οικονομία


Η κατάρρευση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, μεταξύ αυτών και του ΧΑ, απέδειξε ότι το ήπιο σενάριο αντιμετώπισης της χρηματοπιστωτικής κρίσης δεν απέδωσε.

Το σενάριο αυτό, όπως υπενθυμίζει στην ανάλυσή του Το Βήμα του Σαββάτου, βασίστηκε στις ενέσεις ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών, στις κρατικές ενισχύσεις και στις εθνικοποιήσεις ως τρόπων σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος.

Οι αναλυτές εκτιμούν πλέον ότι εισήλθαμε στο δεύτερο σενάριο κατά το οποίο τα hedge funds ξεπουλάνε τις μετοχές.

Αυτό που φοβούνται τώρα είναι ότι οι δραματικές αυτές εξελίξεις θα πυροδοτήσουν τον δεύτερο γύρο της πιστωτικής κρίσης, δεδομένου ότι οι τράπεζες πλήττονται από τις ζημιές που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, σε αμοιβαία κεφάλαια, εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου κτλ.

Όλοι εκτιμούν ότι οι τράπεζες θα συντηρούνται για μακρό χρονικό διάστημα με «τεχνητή αναπνοή» από την ΕΚΤ.

Επίσης περιμένουν ότι έως την προσεχή συνεδρίαση του ΔΣ στις 6 Νοεμβρίου θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων, ώστε να σταθεροποιήσει την κατάσταση και να αντιμετωπίσει- όσο είναι δυνατόν- την επερχόμενη ύφεση.

Οι επιχειρήσεις «κουμπώνονται» και στον βαθμό που περιορίζονται η κατανάλωση και οι επενδύσεις θα αυξηθεί και η ανεργία. Η Κομισιόν θα αναθεωρήσει την ερχόμενη εβδομάδα επί τα χείρω τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη που υποχωρεί και το 2009 θα πέσει κοντά στο μηδέν.

Τέλος, το τρίτο- εφιαλτικό- σενάριο είναι η κατάρρευση ολόκληρων οικονομιών, όπως συνέβη με την Ισλανδία. Σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι υπό ένταξη χώρες στην ΕΕ.

Η Ουγγαρία δέχεται πιέσεις στο νόμισμά της, όπως η Πολωνία και η Ρουμανία. Άλλες χώρες, όπως η Τουρκία και η Ουκρανία, προσφεύγουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια.

Προηγούμενο άρθρο Σε επιφυλακή η Τροχαία Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο H Δρακότρυπα χάνεται στο πράσινο και τα άφθονα νερά