H Δρακότρυπα χάνεται στο πράσινο και τα άφθονα νερά


Η Δρακότρυπα είναι χωριό του Δήμου Μουζακίου Καρδίτσας. Γνωστό από πολλούς αιώνες με το όνομα Σκλάταινα, υπήρξε η πατρίδα του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω (γεν.1500) και η έδρα βιοτεχνιών σπαθοποιίας καθόλη σχεδόν τη περίοδο της τουρκοκρατίας. Ένας οικισμός του εξακολουθεί και σήμερα να φέρει το όνομα Σπάθες.

Οι σημερινοί κάτοικοι της Δρακότρυπας κατάγονται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από την περιοχή των Μαστοροχωρίων Κόνιτσας και συγκεκριμένα από την Μπλίσ(δ)γιανη (σημ. Λαγκάδα).Ήταν τεχνίτες πέτρας (κούδαροι) και χρησιμοποιούσαν μια συνθηματική γλώσσα, τα μαστόρικα (κουδαρίτικα), για να συνεννοούνται στη δουλειά τους, όπως και στα περισσότερα μαστοροχώρια της Ηπείρου.

Σε υψόμετρο 800 μέτρων με θέα τις βουνοκορφές του Τύμπανου και της Καραβούλας, σώζεται ένα σημαντικότατο μνημείο των Αγράφων, το αθωνίτικου τύπου μοναστήρι της Αγίας Τριάδας. Χτίστηκε το 1743 και εικονογραφήθηκε το 1758 από τον ζωγράφο Θεόδωρο,ιερέα από την Αγιά Λάρισας.Τα τελευταία χρόνια με τις γενναιόδωρες προσφορές και τη φροντίδα των κατοίκων του χωριού χτίστηκαν βοηθητικά οικήματα στα οποία διαμένουν δύο μοναχές. Κατά την Τουρκοκρατία πέρασαν από αυτό σπουδαίοι Έλληνες, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Γ. Καραϊσκάκης και ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Της ίδιας εποχής με το μοναστήρι είναι και η εκκλησία του Αη-Γιάννη του Προδρόμου (1741).

Το χωριό χάνεται στο πράσινο και τα άφθονα νερά. Βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μέτρων και οι εδώ κλιματολογικές συνθήκες είναι ιδανικές για καλοκαιρινές και χειμερινές διακοπές στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Περιβάλλεται από ελατόδασος, ενώ υπάρχουν και πηγές με ιαματικά νερά και φυσικά το σπήλαιο “δρακότρυπα” στο οποίο οφείλεται και το όνομα του χωριού.

Η Δρακότρυπα είναι γενέτειρα τεσσάρων πρωταθλητών. Tου Δημοσθένη Ταμπάκου, Ολυμπιονίκη στους κρίκους, της Εύης Ταμπάκη, παγκόσμιας πρωταθλήτριας στην ρυθμική γυμναστική, της Χριστίνας Ταμπάκη, πρωταθλήτριας Ελλάδας στα 100 μέτρα με εμπόδια και της Αθηνάς Παπασωτηρίου, πρωταθλήτριας Ελλάδας στο έπταθλο.

Στο χωριό λειτουργεί όλο το χρόνο βιβλιοθήκη και βρίσκεται υπό κατασκευή μουσείο με εκθέματα του 18ου και 19ου αιώνα. Πανηγύρια διοργανώνονται στην γιορτή του Αγ. Πνεύματος, στη γιορτή του Αγ.Κυρίλλου στο συνοικισμό Τρυγόνα με τη συμμετοχή τοπικών ορχηστρών (κλαρίνα) και θρησκευτική πανήγυρη την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου στην τοπική γιορτή του Αγ. Διονυσίου με προσφορά φαγητού.

Η σελίδα αυτή φτιάχτηκε με σκοπό να δείξει τις ομορφιές του χωριού μας σε όλο το κόσμο.Να γίνει ένα μέρος στο οποίο συγχωριανοί και μη, θα μπορούν να μαθαίνουν νέα της Δρακότρυπας. Να γίνει ένας σημείο αναφοράς για κάθε Δρακοτρυπιανό αφού μέσω αυτής εδώ της ιστοσελίδας θα μπορούμε να ανταλλάζουμε απόψεις για διάφορα θέματα που αφορούν το χωριό!

Ιστορία

Η Δρακότρυπα από την ίδρυσή της, σίγουρα πριν το 1500 μ.Χ. και μέχρι το 1927, αναφέρεται κατά καιρούς με τις ακόλουθες ονομασίες: Σθλάταινα, Γλάτινα, Ελατινού Χώρα, Πλάτινα, Λάταινα, Μπλάτενα, Πηλάτενα, Σλάτανον, Σιλάτινα, Σλάτινα, Σπαθοσκλάταινα, Σθλάτηνα, Σκλάτηνα-Σκλάτινα, Σκλάταινα.

Το χωριό αρχικά ανήκε σε κάποιο Τούρκο τσιφλικά. Στα χρόνια του Αλή Πασά πέρασε βίαια στην κυριότητα του Τουρκαλβανού τοπάρχη των Αγράφων Σελιχτάρ Μπόδα. Αυτός στη συνέχεια το πούλησε στον Ηπειρώτη Γεωργάκη Τσάτσο, του οποίου ο γιος του Κωστάκης πούλησε σε κατοίκους του χωριού το έτος 1857. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας στις όμορες τοποθεσίες Κεραμαριό – Σπάθες ήταν σε μεγάλη παραγωγική και οικονομική ακμή βιοτεχνία κατασκευής σπαθιών (Άγγλος λοχαγός, περιηγητής της περιοχής William Martin Lake).

Το χωριό υπέστη στο παρελθόν καθιζήσεις, τα ίχνη των οποίων είναι εμφανέστατα και σήμερα. Κατά την παράδοση οφείλονται σε κατάρα του Κοσμά του Αιτωλού, διότι οι κάτοικοι και οι μοναχοί της μονής της Αγίας Τριάδας κατά την επίσκεψή του στο χωριό του φέρθηκαν αφιλόξενα, εχθρικά.

Οι κάτοικοι της Δρακότρυπας είναι απόγονοι ντόπιων Αγραφιωτών και Ηπειρωτών μεταναστών (έτος 1863) απ’ την Κόνιτσα και τα γύρω χωριά (Κονιτσιωτών). Πολλοί και σοβαροί λόγοι συνετέλεσαν στην οδυνηρή πληθυσμιακή διαρροή.

Η οικονομία του χωριού παλιότερα στηριζόταν στη γεωργία, κτηνοτροφία και κυρίως στην άσκηση της μαστορικής τέχνης που την έφεραν οι Κονιτσιώτες. Οι Δρακοτρυπιανοί πετράδες μάστορες ήταν ονομαστοί σ’ ολόκληρη τη Θεσσαλία για το μεράκι τους και την έξοχη αρχιτεκτονική οικοδομική τους δημιουργία. Για τη μεταξύ τους συνεννόηση χρησιμοποιούσαν την περιορισμένη σε λεξιλόγιο συντεχνιακή γλώσσα “τα κουδαρίτικα”.

Φύση

Η Δρακότρυπα χάνετε στο πράσινο. Περιβάλλεται από ελατόδασος στο οποίο η παρέμβαση του ανθρώπου είναι πολύ μικρή. Υπάρχουν όμως και άλλα είδη δέντρων όπως πλατάνια, πεύκα και καστανιές. Η περιήγηση στο δάσος μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο (4Χ4) μέσω τον δασικών δρόμων ή για τους λάτρεις τις πεζοπορείας μέσω των μονοπατιών που έχουν χαράξει οι κτηνοτρόφοι τις περιοχής.

Επειδή το μεγαλύτερο μέρος του δάσους είναι παρθένο, έχουν βρει σε αυτό καταφύγιο πολλά είδη πανίδας, και μερικά από αυτά εξαιρετικά σπάνια. Μέσα στο δάσος έχουν κάνει την εμφάνισή τους είδη όπως αγριογούρουνα, ζαρκάδια και αλεπούδες. Η διέλευση λύκων και αρκούδων (σχετικά σπάνιο φαινόμενο) αποδεικνύει το πόσο σημαντικός βιότοπος είναι τα δάση γύρω από το χωριό. Επίσης στον ουρανό της Δρακότρυπας μπορεί κανείς να δει γεράκια και αετούς να ψάχνουν το θήραμα τους.

Το χωριό είναι γεμάτο βρύσες, από το κέντρο του μέχρι μέσα στην καρδιά του δάσους, κληρονομιά από την έντονη ζωή και την κτηνοτροφική δραστηριότητα.

Yπάρχουν και πηγές με ιαματικά νερά. Επίσης το χωριό το διασχίζει και ποταμός στον οποίο παλαιότερα λειτουργούσε και νερόμυλος. Αξίζει μια βόλτα το καλοκαίρι στο ποτάμι. Ξεκινώντας από χαμηλά και ανεβαίνοντας προς το μέρος που πηγάζει το νερό, ανακαλύπτει κανείς μια μαγική διαδρομή που αρχίζει από την δροσιά της σκιάς των πλατάνων και τις μικρές φυσικές λίμνες, διασχίζει πυκνά έλατα και καταλήγει ψηλά στο βουνό.

Η Δρακότρυπα είναι κτισμένη στα 650 μ. υψόμετρο (κέντρο του χωριού), σχεδόν στους πρόποδες 2 βουνών, του Τύμπανου και της Καραβούλας, γεγονός που την κάνει ιδανικό προορισμό για διακοπές το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα που η χιονόπτωση δημιουργεί μαγικές εικόνες.

Τέλος, στη θέση Αλλωνάτη, υπάρχει και σπήλαιο στο οποίο οφείλει το χωριό το όνομα του, γιατί πιστεύεται ότι εκεί κατοικούσε ένας δράκος. Τελευταία με ενέργειες των κατοίκων προσπαθεί να αναδειχθεί η ομορφιά του και να γίνει προσβάσιμο στο ευρύ κοινό.

Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος “Η Ανάπλαση”

Ο Μ.Ε.Σ. Δρακότρυπας «Η Ανάπλαση» ιδρύθηκε στις 3.1.1962 και αναγνωρίστηκε από το Πρωτοδικείο Καρδίτσας με την αριθμ. 196/4.4.1962 απόφασή του. Το καταστατικό του Συλλόγου τροποποιήθηκε (εκσυγχρονίστηκε) στις 16.8.1997.

Την  ιδέα της ίδρυσής του Συλλόγου, σύμφωνα με κατηγορηματική μαρτυρία-διαβεβαίωση του δασκάλου Βασιλείου Κίτου, συνέλαβαν πρώτοι οι: Κων/νος Κατσιώτης- Στεφανής του Ευαγγέλου, δάσκαλος, Διονύσιος Κίτος του Θωμά, τραπεζικός υπάλληλος και Χρήστος Μπάλλας του Δημητρίου, μοναχός στο Άγιο Όρος σήμερα, μια μέρα που βρισκόταν στο ζαχαροπλαστείο του Κων/νου Μαλάμου.

Αμέσως μετέβησαν στο δημοτικό σχολείο του χωριού και συνάντησαν το δάσκαλο Βασίλειο Κίτο, στον οποίο ανακοίνωσαν την ιδέα τους. Ο δάσκαλος επιδοκίμασε ανεπιφύλακτα την ιδέα τους και υποσχέθηκε αμέριστη και παντοειδή βοήθεια. Οι τέσσερις αυτοί ξεκίνησαν την προσπάθεια και ιδρύθηκε ο Σύλλογος.

(Πηγή: www.Drakotrypa.gr)

Προηγούμενο άρθρο Μαύρα σενάρια για την πραγματική οικονομία
Επόμενο άρθρο Μουσείο Φλωράκη στη γενέτειρά του