Με ημερομηνία λήξης η ασφάλεια των παιδιών στις παιδικές χαρές της Καρδίτσας


Ακριβώς είκοσι επτά ημέρες (30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία) απομένουν στις παρούσες δημοτικές αρχές να ανακατασκευάσουν τις παιδικές χαρές αρμοδιότητάς των, σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να πάρουν τις ειδικές πιστοποιήσεις. Στις αρχές Φεβρουαρίου, η εφημερίδα «Γνώμη» είχε δημοσιεύσει αναλυτικό ρεπορτάζ με την παιδική χαρά στο πάρκο του Παυσιλύπου, τη μεγαλύτερη παιδική χαρά στην πόλη μας, η οποία μαζεύει και τον περισσότερο όγκο παιδιών. Στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ λοιπόν αναφερόμασταν στην κακή εικόνα των παιχνιδιών και στις διαμαρτυρίες των επισκεπτών εκεί. Αναλυτικά το ρεπορτάζ: «Οι πρώτες ηλιαχτίδες που έλουσαν την πόλη της Καρδίτσας το πρωί της Δευτέρας, έκαναν γονείς και παππούδες να βγάλουν παιδιά και εγγονάκια στην παιδική χαρά του Παυσιλύπου. Η εικόνα ωστόσο που αντίκρυσαν ήταν άκρως απογοητευτική, αφού πολλά από τα παιχνίδια ήταν σπασμένα και φθαρμένα, θέμα που έχουμε αναδείξει πολλές φορές μέσα από την εφημερίδα μας. Συγκεκριμένα, μητέρες που βρέθηκαν το μεσημέρι στο πάρκο του Παυσιλύπου καυτηρίασαν την κακή εικόνα που συνάντησαν και συμπλήρωσαν λέγοντας πως η εικόνα χειροτερεύει τους καλοκαιρινούς μήνες που η παιδική χαρά έχει περισσότερο κόσμο, με τα σκουπίδια να σχηματίζουν βουνά χωρίς κανείς να νοιάζεται, ενώ έκρουσαν και τον κώδωνα του κινδύνου για τα εξαρτημένα άτομα που συχνάζουν τα βράδια εκεί και στο σκάμμα όπου παίζουν τα παιδιά έχουν βρεθεί κατά καιρούς πολλές χρησιμοποιημένες σύριγγες.

Να ξεκινήσουν οι επισκευές

Σημάδια εγκατάλειψης -όπως άλλωστε φαίνονται και στις φωτογραφίες- παρουσιάζουν τα περισσότερα παιχνίδια στην παιδική χαρά του Παυσιλύπου. Και όχι μόνο δεν τα επιδιορθώνει ο Δήμος αλλά δεν τα αποσύρει κιόλας για να μην υπάρξουν τραυματισμοί και ότι αυτοί συνεπάγονται. Όπως είπαν στη «Γνώμη» οι κυρίες Β.Π., και Ζ.Κ, μόνες τους έσφιξαν τις βίδες στις βρεφικές κούνιες, ενώ δίπλα τους ένας παππούς προσπάθησε να ξανακρεμάσει την κούνια που είναι για τα μεγάλα παιδιά (φωτο), αλλά οι αλυσίδες είχαν σπάσει εντελώς. «Σε μια παιδική χαρά, όπως αυτή, τη μεγαλύτερη που έχουμε στην Καρδίτσα και μάλιστα στο κέντρο της πόλης, μέσα σε ένα εξαιρετικό πάρκο, είναι κρίμα να μην είναι πιο προσεγμένη και καθαρή». Οι δύο κυρίες επεσήμαναν ακόμη και την ύπαρξη Ρομά, οι οποίοι συχνά χρησιμοποιούν τον χώρο της παιδικής χαράς ως… ράντζο για τον μεσημεριανό τους ύπνο κυρίως το καλοκαίρι, αλλά και για… WC! Ζήτησαν φυσικά να ξεκινήσουν άμεσα οι επισκευές, κάτι που υπέθεσαν οτι θα γίνει… λόγω εκλογών!

 

Καταφύγιο για όλους το Παυσίλυπο

Το κεντρικότερο λοιπόν σημείο της Καρδίτσας, το σημείο αναφοράς της πόλης, που θα μπορούσε να αποτελεί ένα πρώτης τάξεως «καταφύγιο» για παιδιά, γονείς και ηλικιωμένους, βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και ελάχιστοι είναι αυτοί που ανέχονται την κατάσταση. Οι περισσότεροι διασχίζουν το Παυσίλυπο δυσαρεστημένοι, απογοητευμένοι και κυρίως απορημένοι με την επικρατούσα κατάσταση. Προ καιρού μάλιστα είχε εξαγγελθεί η ανάπλαση των παιδικών χαρών και των πάρκων. Ωραία πρωτοβουλία θα πει κανείς, αφού ένας κεντρικός κοινόχρηστος χώρος θα αναβαθμιστεί και θα δοθεί προς χρήση στους πολίτες. Από την εξαγγελία όμως μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει δει τίποτα. Αυτό όμως που είναι ακατανόητο, είναι γιατί έως τώρα έχουν αφεθεί στην τύχη τους, τα ήδη υπάρχοντα πάρκα, που κανονικά θα έπρεπε να αποτελούν «στολίδια» για την πόλη. Συντήρηση των παιχνιδιών, μικροεπισκευές και η υποτυπώδης φροντίδα με πολύ μικρό κόστος, σε συνδυασμό με την καθαριότητα, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια εικόνα που θα μένει αξέχαστη σε όσους επισκέπτονται την Καρδίτσα».

 

Στο σήμερα

 

Όπως προαναφέραμε το παραπάνω ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Τέσσερις μήνες μετά και στην παιδική χαρά του Παυσιλύπου όχι μόνο δεν έχει γίνει η παραμικρή παρέμβαση αλλά καθημερινά υπάρχουν περισσότερες φθορές, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών. Και όλα αυτά την στιγμή που στους δήμους έφτασε το δεύτερο έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο τους καλεί να προβούν στην απαραίτητες παρεμβάσεις προκειμένου να αποκτήσουν το ειδικό σήμα πιστοποίησης. Και αυτό έως τέλος Ιουνίου. Και το ερώτημα εύλογο που προκύπτει. Γιατί δεν κλείνουν οι παιδικές χαρές που αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των παιδιών έως ότου γίνουν, εάν γίνουν, οι απαραίτητες παρεμβάσεις; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση τραυματισμού παιδιού στις επικίνδυνες παιδικές χαρές που παραμένουν ανοιχτές; Ή κλείστε τες ή φτιάξτε τες… Γιατί η ασφάλεια των παιδιών μας δεν έχει ημερομηνία λήξης την 30η Ιουνίου.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Στην Τ.Α. η σκυτάλη για βιώσιμη ανάπτυξη της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Νέα Συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς για Συμβολαιακή Γεωργία σε ενεργειακές καλλιέργειες με την εταιρία «GF Energy»