Μια ματιά στο ανοιχτό βιβλίο του παραμυθιού


Εκδρομή των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δήμου Καρδίτσας στο Μουσείο Κούκλας Λάρισας.

Μια πολύ ωραία εκδρομή οργάνωσαν οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας το Σάββατο 18 Οκτωβρίου για τα παιδιά μέλη τους. Επισκέφθηκαν τον πολιτιστικό χώρο «Μύλο του Παπά» της Λάρισας και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της  Κούκλας που εγκαινιάσθηκε πρόσφατα.

Εξαιρετική ήταν η υποδοχή που ετοίμασε στα παιδιά ο κουκλοθίασος Τιριτόμπα, δραστήριο τμήμα του πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου Λάρισας.

Κάθε γωνιά και μία ευχάριστη έκπληξη!!!.. ζογκλερικά, παιχνίδια, παράσταση κουκλοθεάτρου, εργαστήρια τέχνης και φαντασίας, έκθεση κούκλας….

 Με τον δικό της πολύ ξεχωριστό τρόπο η γνωστή καλλιτέχνης, ηθοποιός και εμψυχώτρια κουκλοθεάτρου Σοφία Φουτζοπούλου, υπεύθυνη του κουκλοθιάσου Τιριτόμπα, ζωντάνεψε με τις κούκλες της το παραμύθι «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» καθηλώνοντας μικρούς και μεγάλους θεατές.

Μια φανταστική έκθεση, με καταπληκτικές κούκλες από κλασικά δείγματα παραμυθιών που έχουν πάρει μέρος σε χαρακτηριστικές παραστάσεις του Δημοτικού κουκλοθιάσου Τιριτόμπα (από το 1985 μέχρι και σήμερα) εκτίθενται στις προθήκες του Μουσείου Κούκλας. Με χαμογελαστά προσωπάκια, ντυμένες με τα καλά τους, πραγματικά πεντάμορφες οι κούκλες μικρές και μεγάλες, διηγούνται σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες τους, παραμυθένιες ιστορίες από την καθημερινή ζωή του παρελθόντος, καταγράφοντας εκείνα τα αισθήματα που καλλιεργούνται ευτυχώς ακόμη στον κήπο των τρυφερών αναμνήσεων.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν… ήθελαν να τις αγγίξουν… να φωτογραφηθούν μαζί τους…

Παράλληλα με την έκθεση, οι μικροί επισκέπτες συμμετείχαν σε εργαστήρια τέχνης και φαντασίας αλλά και εκδηλώσεις όπως:

Εργαστήρι πηλοπλαστικής: δημιούργησαν μαριονέτες, δίνοντας πνοή στο πηλό, με τη βοήθεια του κεραμίστα  Θύμιου Μαρτζέλη

Εργαστήρι κατασκευής κούκλας: τα παιδιά, με τη βοήθεια του κουκλοθιάσου Τιριτόμπα, έφτιαξαν κούκλες εύκολες, πρακτικές αλλά και παιχνίδια ξεχασμένα στη μνήμη μας, με ποικίλα υλικά πρώτης χρήσης.

Ενθουσιάστηκαν με τον ζογκλέρ Αργύρη Ζαβράκα, που τα μύησε στη μαγική του τέχνη με ξυλοπόδαρα, ποδήλατο με μία ρόδα, κορίνες, μπαλάκια..!

Έπαιξαν με παλιά ξύλινα επιτραπέζια παιχνίδια από άλλες χώρες….

Το Μουσείο Κούκλας και τα εργαστήρια άνοιξαν τις πύλες τους στο κοινό, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου Λάρισας, που διοργανώθηκε από 10 έως 19 Οκτωβρίου 2008 από την εταιρεία «Σαντικλέρι» με υπεύθυνη την κα Αντάρα Μαρία, υπό την αιγίδα του Θεσσαλικού Θεάτρου.

Στην εκδρομή, που έγινε με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και του προέδρου των Παιδικών Βιβλιοθηκών κ. Θ. Βότση, τα παιδιά-μέλη των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δήμου Καρδίτσας συνόδευσαν τα στελέχη των Παιδικών Βιβλιοθηκών: Θανάσης Κουρόγλου, Κατερίνα Αυγουστίου, Κωνσταντίνα Βλαχούτα,  Όλγα Βαγγελάκου, Ειρήνη Ντάκου με επικεφαλής την Διευθύντρια κα Χρυσούλα Κατσαβρια-Σιωροπούλου.

Η επίσκεψη στο Μουσείο Κούκλας ήταν μια θαυμάσια εμπειρία για τα παιδιά που συμμετείχαν και προτείνουμε ανεπιφύλακτα στους γονείς να την επισκεφθούν με τα παιδιά τους.

Προηγούμενο άρθρο Παρουσίαση βιβλίου του Διοικητή Σχολής Αστυφυλάκων
Επόμενο άρθρο Μπαρμπούτης & Παπαστολόπουλος για την διαγραφή Χατζοπλάκη