Μ. Θεοχάρη: «Ένα σημαντικό βήμα για την πάταξη της ατιμωρησίας στα φαινόμενα διαφθοράς»


 Για το σχέδιο νόμου περί εκδίκασης πράξεων διαφθοράς Πολιτικών και Κρατικών Αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος μίλησε στην ολομέλεια της Βουλής η Μαρία Θεοχάρη.

«Δεν είναι συχνό φαινόμενο, να τυγχάνει τόσο ευρείας συναίνεσης ένα νομοσχέδιο σε τούτη την αίθουσα, όσο το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που συζητάμε σήμερα.

Και είναι ενδεικτικό το γεγονός αυτό της γενικότερης βούλησης του πολιτικού κόσμου να αλλάξει επιτέλους αυτό το καθεστώς ατιμωρησίας όσων διασπαθίζουν δημόσιο χρήμα, όσων επίορκων ανώτερων δημόσιων λειτουργών θεωρούν ότι μπορούν να κινούνται υπεράνω του νόμου. Στο πλαίσιο λοιπόν που επιτρέπει το Σύνταγμα της χώρας, και μέχρις ότου έρθει η ώρα αναθεώρησής του, η Κυβέρνηση αποδεικνύει την αποφασιστικότητά της να δώσει ένα τέλος στα φαινόμενα διαφθοράς που ταλανίζουν τη χώρα, και που τόσο μεγάλο ρόλο έχουν διαδραματίσει σε όλα όσα μας οδήγησαν σε αυτήν την κρίση. Γιατί δεν διερχόμαστε μόνο κρίση οικονομική, αλλά κρίση κοινωνική, κρίση αξιών, κρίση εμπιστοσύνης σε σύσσωμο το πολιτικό σύστημα, και αν ρωτήσει κανείς τους απλούς πολίτες αυτής της χώρας τι φταίει για όλα αυτά, οι περισσότεροι αυτό ακριβώς θα απαντήσουν: ότι φταίει η διαφθορά, που έχει απλωθεί σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής.

Σκάνδαλα διαφθοράς πάντα υπήρχαν, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Τα τελευταία χρόνια, όμως, το φαινόμενο έχει γίνει τόσο έντονο, που μόνιμη απορία των πολιτών είναι γιατί, εφόσον ‘ξεσκεπάζονται’ τα σκάνδαλα, κανείς από τους υπαίτιους δεν τιμωρείται. Γιατί δεν βρίσκεται κανείς υπόλογος για όλα τα κακουργήματα που διαπράττονται εναντίον του ελληνικού λαού. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τον κόσμο να συγχωρεί το πολιτικό σύστημα επ’ άπειρον. Έχουν περάσει πλέον αυτές οι εποχές. Και, ακόμη περισσότερο, δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους πολίτες να δέχονται αγόγγυστα όλα τα μέτρα που αναγκαζόμαστε να πάρουμε για να διασώσουμε τη χώρα, τη στιγμή που κυκλοφορούν δίπλα μας αλώβητοι όλοι όσοι έχουν συμμετάσχει σε σκάνδαλα διαφθοράς. Είναι κάτι που ξεπερνά κομματικές ταυτότητες και πολιτικές πεποιθήσεις. Είναι μία πράξη υπευθυνότητας όλων μας, προκειμένου να εξυγιάνουμε τον τόπο.

Η ατιμωρησία έχει τις βάσεις της στην κωλυσιεργία ή την αδράνεια, πολλές φορές, της δικαιοσύνης. Τόσες υποθέσεις διαφθοράς έχουν ξεσπάσει χωρίς να έχουν διαλευκανθεί εδώ και χρόνια, και αυτό δεν είναι μόνο ευθύνη της δικαιοσύνης αλλά και της ως τώρα έλλειψης πολιτικής βούλησης να αλλάξει επιτέλους αυτή η κατάσταση.

Η λύση, λοιπόν, που προτείνεται με το νομοσχέδιο είναι να εφαρμοστεί το fast track στις ποινικές δίκες, για κακουργήματα που έχουν διαπράξει κρατικοί αξιωματούχοι, επωφελούμενοι της ιδιότητάς τους, όταν αυτά δεν υπάγονται στις ρυθμίσεις του άρθρου 86 του Συντάγματος. Και όταν μιλάμε για κρατικούς αξιωματούχους, μιλάμε για υπουργούς ή υφυπουργούς, πρώην υπουργούς, γενικούς και ειδικούς γραμματείς υπουργείων, προέδρους και δ/ντες συμβούλους ΝΠΔΔ, καθώς και βουλευτές, κατόπιν άρσης της ασυλίας τους.

Με την θέσπιση της δίκης-εξπρές, θα εκδικάζονται οι υποθέσεις διαφθοράς κατά προτεραιότητα και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα όχι μόνο προς τους εκάστοτε κατηγορούμενους, ότι πλέον δεν είναι ανεκτές τέτοιου είδους συμπεριφορές, αλλά και προς τους πολίτες της χώρας, ότι όσοι βλάπτουν την Ελλάδα τιμωρούνται με αυστηρότητα και ταχύτητα.

Το σχέδιο νόμου που συζητάμε βρίσκεται σαφώς προς την σωστή κατεύθυνση προκειμένου να παταχθεί η διαφθορά επίορκων πολιτικών προσώπων. Να επανακτήσει ο Έλληνας πολίτης την εμπιστοσύνη του στο πολιτικό σύστημα, την πεποίθηση ότι οι κρατικοί αξιωματούχοι δεν εκμεταλλεύονται την θέση και την ισχύ τους προς δικό τους όφελος. Να δοθεί ένα τέλος στις μίζες και τα σκάνδαλα που αμαυρώνουν την εικόνα όλων των δημόσιων λειτουργών και δημιουργούν δυσπιστία, οργή και απογοήτευση στον λαό.

Και βέβαια, δεν θα πρέπει να σταματήσουμε εδώ την προσπάθεια. Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε το άρθρο 86 του Συντάγματος, και να είναι σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας σύμφωνος για την κατάργηση της υπουργικής και βουλευτικής ασυλίας. Να μην παραμένουν ατιμώρητοι όσοι σπιλώνουν, με τις συμπεριφορές τους, όλους εμάς που αισθανόμαστε το βάρος της ευθύνης μας απέναντι στον ελληνικό λαό.

Ας δώσουμε απάντηση στο αμείλικτο και συνεχές ερώτημα των πολιτών, «Θα πάει επιτέλους κάποιος φυλακή που λυμάνθηκε δημόσιο χρήμα;». Υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την κάθαρση του πολιτικού συστήματος, που τόσο πολύ απαξιώθηκε τελευταία, και βεβαίως όχι άδικα.

Εμείς, το πολιτικό προσωπικό της χώρας, έχουμε την ευθύνη να αποκαταστήσουμε αυτή τη χαμένη αξιοπιστία, δίνοντας το καλό παράδειγμα, έτσι ώστε να εμπεδωθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα στους πολίτες. Βεβαίως, μπαίνουμε όλοι στο ίδιο τσουβάλι. Απολογούμαστε όλοι για φαύλες συμπεριφορές κάποιων, και βαλλόμαστε πανταχόθεν για δήθεν προνόμια. Αν θέλει το σύστημα ευτελισμένους και εξαρτημένους βουλευτές, ας το πει. Να πει ότι θέλει μόνο γόνους και πλούσιους πολιτικούς, και όχι και παιδιά της μέσης ελληνικής οικογένειας, παιδιά αγροτών, εργατών κλπ. Ας αποφασίσει επιτέλους τι είδους πολιτικό προσωπικό θέλει, και ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.»

Προηγούμενο άρθρο Επιτυχημένη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Παλαμά
Επόμενο άρθρο Αποχωρεί από το «ΤΙΜΟΝΙ» της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας ο Αν. Παλάσκας - Έπειτα από 18 χρόνια