Ντίνος Ρόβλιας: «Χτυπάμε την αισχροκέρδεια»


Μέτρα ώστε να ανακάμψει η αγορά υπόσχεται η Κυβέρνηση, ενώ παράλληλα δίνει μάχη για την καταπολέμηση του παραεμπορίου. Ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης σε θέματα Εμπορίου Ντίνος Ρόβλιας μιλώντας στην «Π+13» διαβεβαιώνει ότι το υπουργείο θα είναι άτεγκτο εναντίον αυτών που θα επιχειρήσουν τις ημέρες των γιορτών να αισχροκερδήσουν ανεβάζοντας στα ύψη τις τιμές. Ο κ. Ρόβλιας ανακοινώνει ότι σύντομα θα υπάρξουν και άλλα προϊόντα στα οποία θα μειωθούν οι τιμές μετά τα 660 που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Τέλος χαρακτηρίζει αδικαιολόγητες τις καθυστερήσεις που υπάρχουν σε διαγωνισμούς για προμήθειες και ξεκαθαρίζει ότι η μόνη λύση είναι οι προμήθειες να διενεργούνται ηλεκτρονικά και ως αρχή θα αποτελέσουν δύο πιλοτικοί διαγωνισμοί που θα γίνουν τον ερχόμενο Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Ζούμε ήδη την περίοδο των εορτών αλλά τα μηνύματα από την αγορά είναι δυσοίωνα…Θα σώσουν την κατάσταση εκπτώσεις και προσφορές;

Η κατάσταση στην αγορά είναι απολύτως ανάλογη προς την οικονομική συγκυρία της εποχής. Υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες, υπάρχει στενότητα και έλλειψη ρευστότητας, αλλά πρέπει να υπάρχει και μια δόση αισιοδοξίας. Αισιοδοξίας που δικαιολογείται από τις μεγάλες αλλαγές που δρομολογούνται, για μια άλλη Ελλάδα, για μια καλύτερη Ελλάδα. Οπωσδήποτε το 2011 θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά της κρίσης. Παράλληλα με τις θυσίες και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, μεγάλες προσπάθειες κάνει και η αγορά, η οποία αναδιατάσσεται και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Η αγορά το «παλεύει». Είναι χαρακτηριστικό ότι, βάσει των στοιχείων που στέλνουν τα Επιμελητήρια στο Υπουργείο μας, από τον Ιανουάριο μέχρι τέλος Οκτωβρίου του 2010 έκλεισαν 42.671 επιχειρήσεις αλλά άνοιξαν 51.661 νέες επιχειρήσεις, δηλαδή περίπου 9.000 περισσότερες από αυτές που έκλεισαν. Βασικό πρόβλημα της αγοράς, εκτός των άλλων, είναι και το κακό κλίμα, η κακή ψυχολογία τόσο των καταναλωτών όσο και των εμπόρων. Όλοι οφείλουμε να προσπαθήσουμε αυτό το κλίμα να το βελτιώσουμε. Δεν είναι όλα μαύρα και δεν πρέπει να τα παρουσιάζουμε όλα μαύρα γιατί κάνουμε την κατάσταση δυσκολότερη από όσο πραγματικά είναι. Από τη μεριά μας καλούμαστε να υπηρετήσουμε την ισορροπία που απαιτεί από τη μια μεριά υγιείς επιχειρήσεις, ανταγωνιστικές με θέσεις εργασίας, και από την άλλη καλές τιμές, λογικές τιμές, φτηνές τιμές για τους πολίτες. Είμαστε σε συνεχή επαφή και συνεργασία με όλους τους παράγοντες της αγοράς για ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες.
Την περίοδο αυτή αναβιώνει και η αισχροκέρδεια …έχετε λάβει ήδη μέτρα;

Επιτρέψτε μου να πω ότι φαινόμενα κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας δεν έχουν παρατηρηθεί ούτε έχουν καταγγελθεί για την περίοδο αυτή. Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι όποιος το τολμήσει θα το μετανιώσει. Εφαρμόζουμε το νόμο παντού, χωρίς εκπτώσεις, υπερβαίνοντας πολλές φορές και τις δυνατότητές μας. Και εννοώ τις δυνατότητες που έχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Πενταπλασιάσαμε τα συνεργεία ελέγχου και στείλαμε αυστηρή προειδοποίηση προς όσους αρέσκονται σε παραβατικές συμπεριφορές. Ήδη δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα των ελέγχων και τα πρόστιμα που επιβάλλονται. Ταυτόχρονα μεγάλο βάρος έχουμε δώσει στην αντιμετώπιση του παραεμπορίου, που είναι από τις χειρότερες μορφές αισχροκέρδειας και φοροδιαφυγής. Και με την ευκαιρία που μου δίνετε απευθύνω ξανά προειδοποίηση κυρίως και ειδικά σε αυτούς, που κατά σύστημα επιδίδονται σε παραεμπόριο και σε χονδρικό παραεμπόριο ότι θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων αν συνεχίσουν. Όταν οι πολίτες και η εθνική μας οικονομία βρίσκονται στη δεινή κατάσταση, την οποία όλοι γνωρίζουμε, η μόνη απάντηση της πολιτείας στις παρανομίες σε σχέση με τη διακίνηση των προϊόντων και τις τιμές, είναι η εξάντληση της αυστηρότητας των ποινών.

Πόσο ευελπιστείτε να πέσουν οι τιμές (όπως άλλωστε έχετε υποσχεθεί);

Οι τιμές των προϊόντων πρώτης ανάγκης, δηλαδή των ειδών που πωλούνται στα σουπερ μαρκετς,  έχουν συγκρατηθεί σε σχέση με πέρυσι, και παρουσιάζουν αύξηση περίπου 1% μόνο, παρά την αύξηση του ΦΠΑ. Από αυτά τα είδη εξαιρώ τα αλκοολούχα ποτά, που δεν θεωρούνται είδη πρώτης ανάγκης. Τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκε μια πρωτοβουλία ευθύνης, μια συμβολή στην προσπάθεια αντιμετώπισης κρίσης, μια εθνική συμμετοχή προκειμένου να βοηθηθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Σε περισσότερα από 660 είδη πρώτης ανάγκης μειώθηκαν οι τιμές έως 38% και κατά μέσο όρο 7%. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση περίπου 50€ το μήνα για μια τετραμελή οικογένεια. Αντιλαμβάνεστε  ότι και άλλες επιχειρήσεις, που έχουν προϊόντα παρόμοια προς τα 660 που μειώθηκαν οι τιμές, θα ακολουθήσουν στην μείωση των τιμών για λόγους ανταγωνισμού.  Αυτό ήταν το πρώτο κύμα μειώσεων τιμών. Θα ακολουθήσουν κι άλλα. Τέλος θέλω να σας πω ότι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι φτηνότερο από πέρυσι κατά 7,73%, με σημείο αναφοράς 18 συγκεκριμένα προϊόντα ίδια για το 2009 και το 2010. Εάν στη θέση ορισμένων από αυτά βάλουμε κάποια από τα 660 που φτήνυναν, η διαφορά προς τα κάτω σε σχέση με πέρυσι θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η ασφαλιστική αγορά. Θα ληφθούν μέτρα;

Όπως προανέφερα, πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι και πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα. Η φερεγγυότητα και η αξιοπιστία των ασφαλιστικών εταιρειών είναι κρίσιμος παράγοντας για τη σωστή λειτουργία ενός σημαντικού τμήματος της οικονομίας και της αγοράς. Πρόσφατα στείλαμε στον Εισαγγελέα συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρεία για ψευδή στοιχεία της περιουσίας της και του ισολογισμού της. Το ίδιο θα επαναλάβουμε σε κάθε περίπτωση παραβίασης της κείμενης νομοθεσίας.

Πρόσφατα έγιναν επεμβάσεις στην παρα-αγορά στου Ρέντη κ.λ.π. θα συνεχιστεί αυτό;

Ο ξεκάθαρος τρόπος  λειτουργίας της αγοράς και  η τήρηση της νομιμότητας, όπως σας είπα,  είναι αυτά που επιδιώκουμε κι αυτά που θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το Υπουργείο μας έχει κηρύξει «πόλεμο» στο παραεμπόριο, που διενεργείται γύρω από την Κεντρική Αγορά Αθηνών και Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το ΣΔΟΕ και τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές. Το κράτος έχει τον τρόπο και τα μέσα για να αντιδράσει και να δράσει , όταν θέλει. Ήδη κατελήφθησαν και βεβαιώθηκαν παρανομούντες γύρω από την αγορά του Ρέντη, μετά από αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε ύποπτα φορτηγά.

Μέγα ζητούμενο είναι και οι προμήθειες των υπουργείων. Τι απέδειξαν μέχρι σήμερα οι κεντρικές διακηρύξεις διαγωνισμών;

Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαγωνισμών για τις δημόσιες προμήθειες είναι εν πολλοίς αδικαιολόγητες. Επίσης υπάρχουν εύλογα παράπονα για τις τεχνικές προδιαγραφές που ενσωματώνονται στις προκηρύξεις των διαγωνισμών. Αυτό που αποφασίσαμε είναι ότι οι τεχνικές προδιαγραφές, πριν ενσωματωθούν στις προκηρύξεις των διαγωνισμών, θα βγαίνουν σε δημόσια διαβούλευση, έτσι ώστε να καταγράφονται οι παρατηρήσεις της αγοράς και να εντοπίζουμε εάν μία προδιαγραφή είναι ή όχι «φωτογραφική». Περαιτέρω, με μια σειρά από εσωτερικές οδηγίες, επιταχύνουμε τις διαδικασίες των διαγωνισμών. Γιατί υπάρχουν διαγωνισμοί που καθυστερούν να ολοκληρωθούν 4 και 5 χρόνια, λόγω κάποιων λανθασμένων πρακτικών που ακολουθούνται. Επίσης, στο εξής δεν θα γίνονται αλλαγές στις προδιαγραφές σε μια προμήθεια που είναι σε εξέλιξη, παρά μόνο εάν αποδεδειγμένα προκύπτει όφελος για το Δημόσιο. Τέλος, αλλάζουμε σύντομα εποχή. Η εποχή των ηλεκτρονικών διαγωνισμών προμηθειών, που μειώνουν τη γραφειοκρατία και ενισχύουν τη διαφάνεια, είναι «προ των πυλών». Δυο πιλοτικοί διαγωνισμοί ηλεκτρονικών προμηθειών θα διενεργηθούν από το υπουργείο μας εντός του Ιανουάριου και του Φεβρουαρίου. Και επίσης θεσμοθετούμε την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων προκειμένου να υπάρχει καταγραφή και παρακολούθηση όλων των δημοσίων συμβάσεων, έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, όλων των φορέων, όλης της χώρας, για πρώτη φορά.

Προηγούμενο άρθρο Σε λειτουργία τέθηκε η ιστοσελίδα για τα έργα του Αχελώου από την ΠΑΣΕ
Επόμενο άρθρο Την 2η ημέρα των Χριστουγέννων στη Καρδίτσα