ΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ:


Το «όλα στο φως» σημαίνει για την κυβέρνηση όλα στο αρχείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Εκτιμάτε ότι ο κ. Ζορμπάς, χθες στη Βουλή, τα είπε όλα; Πιστεύετε ότι ο πολιτικός κόσμος ικανοποιήθηκε από τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Ζορμπάς; Γιατί σε κάποια φάση, τη διαβάσαμε τη δήλωση, είπε ότι πρέπει να πρυτανεύει η λογική και πολλές φορές να μετράς όχι τι θα πεις, τι δεν θα πεις.»

ΝΤ. ΡΟΒΛΙΑΣ: «Πιστεύω, ότι ο κ. Ζορμπάς είπε ελάχιστα. Αυτό, διότι είναι ένας άνθρωπος που σέβεται απολύτως τη νομιμότητα και την τυπικότητα.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θέλω όμως να στηλιτεύσω μία υποκρισία, η οποία προκύπτει και από τα δύο μεγάλα κόμματα. Εάν θυμάστε, το ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση των εξοπλισμών, χαρακτήριζε τον κ. Ζορμπά εγκέφαλο της σκανδαλολογίας και τώρα ξαφνικά τον υπερασπίζεται. Δεν μπορεί ο κ. Ζορμπάς να είναι καλός και κακός, ανάλογα με την περίσταση.»

ΝΤ. ΡΟΒΛΙΑΣ: « Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρόκειται για έναν έντιμο άνθρωπο, ο οποίος βρήκε μπροστά του καταστάσεις τέτοιες που πραγματικά και ο ίδιος βγήκε εκτός εαυτού. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τον διευκόλυνε και δεν τον βοηθούσε στις έρευνες που έκανε για τις διαδρομές του «μαύρου» χρήματος σε σχέση με τα ομόλογα και με άλλες υποθέσεις, αλλά του προξενούσε και εμπόδια.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Εκεί όμως δεν σηκώνεις το ανάστημά σου να πεις: ”κύριοι σας καταγγέλλω, όχι μόνο δεν με βοηθάτε αλλά απαξιώνετε το έργο μου και παραιτούμαι. Παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω”;»

ΝΤ. ΡΟΒΛΙΑΣ: «Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, σε στιγμές πίεσης πολιτικής και επαγγελματικής, υπάρχουν δύο διαδρομές. Η μία είναι παραιτείσαι και ό,τι θέλει ας γίνει, η άλλη είναι μένεις μέσα και παλεύεις και προσπαθείς να καταφέρεις ό,τι μπορείς: έστω το λίγο, έστω το περισσότερο. Προφανώς, ο κ. Ζορμπάς επέλεξε το δεύτερο. Όμως τους ενοχλούσε ακόμα και η παρουσία του. Έφτασαν λοιπόν στο σημείο, την επομένη μέρα που είπε ότι θα ανοίξει τους λογαριασμούς Χριστοφοράκου και Μαυρίδη, αν θυμάμαι καλά, να ανακοινώσουν ότι τον εκπαραθυρώνουν, δια της κατάργησης της αρχής. Όταν έφτασε να πει ότι θα ασχοληθεί με συγκεκριμένα πρόσωπα της Siemens, την επόμενη μέρα εκπαραθυρώθηκε. Αν αυτό είναι σύμπτωση, είναι μια τραγική σύμπτωση σε βάρος της κυβέρνησης. Όπως επίσης, αυτό το οποίο σήμερα έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη δημοσιότητα, είναι τα εμπόδια τα οποία βρήκε στο άνοιγμα των λογαριασμών του κ. Παπαμαρκάκη.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Εκεί, υπήρξε μία απάντηση από τον κ. Σανιδά.»

ΝΤ. ΡΟΒΛΙΑΣ: «Ο κ. Σανιδάς, λέει ότι δεν του ζητήθηκε κάτι εγγράφως από τον κ. Ζορμπά. Εάν ο ένας λέει ότι ζήτησα από τον κ. Σανιδά την αναγκαία συνδρομή να ανοίξουν οι λογαριασμοί Παπαμαρκάκη και ο κ. Σανιδάς απαντάει το αντίθετο, ένας απ’ τους δύο λέει ψέματα. Οι πολίτες, όμως, αντιλαμβάνονται ότι κάποιοι κρατικοί μηχανισμοί οι οποίοι οφείλουν και να συνεργάζονται με τη δικαιοσύνη, κάποιες αρχές, κάποια υπουργεία, κάποιοι συγκεκριμένοι δικαστικοί λειτουργοί σίγουρα δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους και γι’ αυτό τον λόγο, οι λογαριασμοί του Παπαμαρκάκη δεν άνοιξαν. Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που αυτή η κυβέρνηση με διάφορους τρόπους καταφέρνει να συσκοτίσει κρίσιμες υποθέσεις που την αφορούν. Το «όλα στο φως» σημαίνει για την κυβέρνηση όλα στο αρχείο. Το σκάνδαλο της εξαγοράς της εταιρείας «Γερμανός», που πήρε καταρχήν την οδό της δικαιοσύνης, είναι μια εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όταν περιπλέκονται τα πράγματα με νομικίστικα πράγματα και διοικητικά και γραφειοκρατικά, ενδεχομένως να μην καταλήγουν σε μια αποκρυστάλλωση των πραγμάτων. Πιστεύετε, ότι θα έχουμε συνέχειες; Ο κ. Ζορμπάς, θα πει και άλλα πράγματα κάποια στιγμή;»

ΝΤ. ΡΟΒΛΙΑΣ: «Πιστεύω, όπως σας είπα, ότι ο κ. Ζορμπάς σέβεται την τυπικότητα και τη νομιμότητα και δεν νομίζω ότι θα περάσει σε λεπτομέρειες. Πιθανόν να απαντήσει στον κ. Σανιδά, εάν τα πράγματα δεν είναι έτσι. Με όλα αυτά οι πολίτες αφενός κουράζονται περαιτέρω και αφετέρου εμπεδώνεται σ’ αυτούς το αίσθημα ότι τα πάντα κουκουλώνονται.»

24/07/2008, (ΝΕΤ, 105,8), Εκπομπή «Πρώτη Σελίδα».

Συνέντευξη στον Θάνο Σιαφάκα.

Προηγούμενο άρθρο Καταβλήθηκαν οι επικουρικές του Αυγούστου
Επόμενο άρθρο Άδειασε για τα καλά η πόλη το Σαββατοκύριακο