Ν.Μιχαλάκης: Ανάγκη άμεσης οικονομικής και θεσμικής ενίσχυσης της Φιλαρμονικής


Η Φιλαρμονική του Δήμου Καρδίτσας συγκαταλέγεται στις παλαιότερες φιλαρμονικές ορχήστρες της Ελλάδας, με αδιάλειπτη λειτουργία και παρουσία 100 και πλέον ετών στα τοπικά, πολιτιστικά δρώμενα. Η υιοθέτηση, όμως, της πολιτικής λιτότητας και περικοπών και στο επίπεδο των νέων δήμων του σχεδίου Τοπικής Αυτοδιοίκησης ‘’Καλλικράτης’’ , η υποχρηματοδότηση των νέων αυτών δήμων, η καθυστέρηση στην εκταμίευση των αναγκαίων πόρων, η χρόνια δυσλειτουργία μεταξύ κεντρικής, κρατικής μηχανής και τοπικών διοικήσεων έχουν οδηγήσει και τη Φιλαρμονική του Δήμου Καρδίτσας μπροστά στο φάσμα του τερματισμού λειτουργίας της.

Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι και πριν την καθιέρωση του ‘’Καλλικράτη’’ η ετήσια χρηματοδότηση προς το αυτοτελές νομικό πρόσωπο πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου Καρδίτσας έφθανε τα 60.000 ευρώ, από τον Οκτώβριο του 2010, αφενός υπήρξε δραματική μείωση της επιχορήγησης αυτής στα 15.000 ευρώ και αφετέρου, τα μειωμένα αυτά κονδύλια ουδέποτε καταβλήθηκαν. Αποτέλεσμα της ανωτέρω κατάστασης είναι η Φιλαρμονική Δήμου Καρδίτσας να αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα λειτουργίας, καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στα πάγια έξοδα συντήρησης και ανανέωσης εξοπλισμού, κάλυψης των εξόδων συντήρησης και λειτουργίας των κτηριακών υποδομών της, της χορήγησης στολών και της εκπαίδευσης των ελάχιστων και συνεχώς μειούμενων νέων μελών της.

Σε περιόδους κοινωνικής και οικονομικής κρίσης η έκπτωση των πολιτιστικών πυλώνων πλήττει την κοινωνική συνοχή, τη μεταλαμπάδευση αξιών και τη διατήρηση στηριγμάτων ψυχικής τόνωσης και εκπαιδευτικής σημασίας. Επειδή η Φιλαρμονική του Δήμου Καρδίτσας έχει βρεθεί σε οριακό σημείο συνέχισης της λειτουργίας της ο βουλευτής Νίκος Μιχαλάκης με ερώτησή του στη βουλή ζητά την άμεση οικονομική και θεσμική ενίσχυσή της και γενικότερα των φιλαρμονικών του νομού Καρδίτσας, καθώς επίσης την απόδοση των παρακρατηθέντων από τον Οκτώβριο του 2010 κονδυλίων , προκειμένου να συνεχίσει η οικονομική ενίσχυση του έργου της Φιλαρμονικής Καρδίτσας.

Προηγούμενο άρθρο "ΚΑΠΑΤΣΙΝΕΙΑ" 2013
Επόμενο άρθρο Συνάντηση Τσιάρα με το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάν