Οι εκλογές του ΤΕΕ και η διαδικασία ανάδειξης των Οργάνων Διοίκησης


Οι εκλογές του ΤΕΕ της 24ης Νοεμβρίου βρήκαν τους μηχανικούς που ζουν από τη δουλειά τους, αλλά και τους χιλιάδες άνεργους συναδέλφους, εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης που διαλύει εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ο χρόνος που μεσολαβεί από το 2010 έως σήμερα δεν είναι απλά τρία χρόνια, αλλά πολλά χρόνια πίσω για τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Εκτιμάμε ότι η σύγχρονη βαρβαρότητα που βιώνουν οι συνάδελφοι, με τις δυσβάσταχτες εισφορές, τις απολύσεις την απειλή κατασχέσεων, τη ληστρική φορολογία και την πλήρη απαξίωση του επαγγέλματος δεν εκφράστηκε στην κάλπη.

Η διαχρονικά ενεργή συναίνεση του ΤΕΕ στις πολιτικές των Μνημονίων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απαξίωση του από τους συναδέλφους. Απαξίωση που εκφράστηκε κυρίως μέσα από την τεράστια αποχή, στο τμήμα μας ψήφισε το 40% των εγγεγραμμένων μελών και 20 % λιγότεροι αριθμητικά από τις εκλογές του 2010.

Η επόμενη μέρα μετά και την τυπική κατακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων της 24/11, θέτει επιτακτικά ξανά ως ζητούμενα:

  • τη διαμόρφωση ενός ΤΕΕ, με δημοκρατικές διαδικασίες, ανοιχτές σε όλους τους μηχανικούς μακριά από τις σχέσεις αντιπροσώπευσης που οδηγούν στην ανάθεση και τρέφουν τον ατομισμό και την απάθεια

  • τη δυνατότητα κάθε μηχανικού να συνδιαμορφώνει θέσεις και πολιτικές μέσα από γενικές συνελεύσεις με δυναμική και δύναμη να αναιρούν αποφάσεις της όποιας «εξουσίας» του ΤΕΕ που αντιτίθενται στη βούληση και τα συμφέροντά μας.

Μέσα από αυτή την οπτική, η διαδικασία ανάδειξης των οργάνων διοίκησης του ΤΕΕ δεν μπορεί να είναι ξεκομμένη από όσα συμβαίνουν ευρύτερα στην κοινωνία, εξειδικεύονται στο χώρο των εργαζόμενων μηχανικών, διαπερνούν και διαμορφώνουν κινηματικές δράσεις και πρωτοβουλίες στη βάση αναγκών και δικαιωμάτων.

«Παραδοσιακά» οι συνεδριάσεις της Αντιπροσωπείας για την εκλογή των οργάνων του ΤΕΕ αποτελούν την πιο ανούσια και στείρα διαδικασία, μακριά και έξω από τους μηχανικούς που θεωρείται ότι «εξαντλούν» τη δικαιοδοσία τους ψηφίζοντας τους αντιπροσώπους τους. Η ανάγκη για ουσιαστική συζήτηση, αντιπαράθεση και διαμόρφωση προγραμματικών κατευθύνσεων και θέσεων, εγκλωβίζεται σε ένα γραφειοκρατικό κανονισμό λειτουργίας που υπαγορεύει «αφωνία» και υποκαθίσταται από ενδοπαραταξιακά και διαπαραταξιακά παζάρια, πίσω από κλειστές πόρτες, για τις θέσεις στα όργανα διοίκησης που τις περισσότερες φορές εξυπηρετούν και προωθούν προσωπικές και πολιτικές – κομματικές φιλοδοξίες.

Εκτιμώντας ότι μια τέτοια διαδικασία δεν είναι απλά έξω από τη λογική και τις θέσεις μας αλλά μακριά από τις απαιτήσεις των καιρών και της ζοφερής κατάστασης που βιώνει η πλειοψηφία των εργαζόμενων μηχανικών, επιλέγουμε με τη δημόσια και ανοιχτή τοποθέτηση μας να γνωστοποιήσουμε την άποψη μας για τα διοικητικά όργανα του Τμήματος και κυρίως για τις κατευθύνσεις που πρέπει να υιοθετήσουν, κινούμενα παράλληλα και υποστηρικτικά στα συμφέροντα μας.

Προ(σ)καλούμε

  • Τους συναδέλφους ανεξάρτητα από το αν συμμετείχαν ή όχι στις εκλογές, να συμβάλλουν στη δημιουργία πρωτοβουλιών «από τα κάτω», στη βάση των αναγκών και των δικαιωμάτων τους, που θα κινούνται εντός και εκτός των επίσημων διαδικασιών, ομόρροπα ή / και αντίρροπα στις κατευθύνσεις των θεσμοθετημένων οργάνων.

  • Τις παρατάξεις και κάθε εκλεγμένο / η στην Αντιπροσωπεία του Τμήματος, να αφουγκραστούν όσα τρανταχτά ή υπόκωφα συμβαίνουν στην κοινωνία και στο χώρο μας, να ξεπεράσουν την προσκόλληση σε γραφειοκρατικές διαδικασίες προχωρώντας σε ένα ουσιαστικό διάλογο, να συμβάλλουν με τη στάση τους στην ενεργοποίηση και δημιουργική συμμετοχή της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων.

Παίρνοντας υπόψη ότι

  1. οι αριστερές δυνάμεις που θα μπορούσαν να συγκροτήσουν μέτωπο υπεράσπισης των εργαζόμενων μηχανικών δεν μπορούν να έχουν αριθμητικό προβάδισμα στα όργανα, έναντι των μνημονιακών, νεοφιλελεύθερων δυνάμεων

  2. Δεν είναι δυνατή η δέσμευση για συνεργασία με δυνάμεις που ανοιχτά, συγκαλυμμένα ή «ουδέτερα» έβαλαν και βάζουν πλάτη για το πέρασμα πολιτικών εξαθλίωσης της κοινωνίας, περιθωριοποίησης και απαξίωσης του επαγγέλματος και του ρόλου των μηχανικών

  3. Η συμμετοχή στα όργανα δεν μπορεί να είναι αναντίστοιχη του εκλογικού αποτελέσματος

θεωρούμε κομβικό σημείο που καθορίζει τις επιλογές μας όχι μόνο στη διαδικασία ανάδειξης των οργάνων Διοίκησης αλλά και συνολικά στις θεσμικές διαδικασίες, την προσωπική ή παραταξιακή τοποθέτηση και στάση απέναντι σε κρίσιμα ζητήματα όπως:

  • Ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της δημοκρατίας και της ουσιαστικής συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων από όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους

  • Διαφάνεια και ισότιμη μεταχείριση όλων των συναδέλφων στις περιπτώσεις που οι αποφάσεις των οργάνων σχετίζονται με επαγγελματικές ή εκπαιδευτικές δραστηριότητες

  • Διασφάλιση του δικαιώματος στην περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις

  • Κατοχύρωση της ιδιότητας του άνεργου μηχανικού, απαλλαγή του από ασφαλιστικές υποχρεώσεις, επίδομα ανεργίας και προνοιακές παροχές

  • Δραστική μείωση ασφαλιστικών εισφορών

  • Ματαίωση των κατασχέσεων και της μεταβίβασης των ασφαλιστικών οφειλών στο ΚΕΑΟ

  • Εμπορευματοποίηση της μετεκπαίδευσης των μηχανικών μέσω του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ

  • Εξευτελισμός των νέων μηχανικών μέσα από τα προγράμματα μαθητείας, training voucher κλπ

  • Αποχώρηση του Ταμείου από τράπεζες, χρηματιστήρια, αξιοποίηση των αποθεματικών σε όφελος των μηχανικών

  • Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες με ουσιαστικές αρμοδιότητες και έργα με όφελος για την κοινωνία

  • Πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα στο δίπλωμα του μηχανικού ή συνεχείς πιστοποιήσεις / φραγμοί

  • Εναντίωση στη «Διάσωση» του ΤΕΕ μέσω του πρόσφατου Νόμου και μετατροπή του σε εν δυνάμει επιχειρηματικό όμιλο, φορέα πιστοποίησης των τεχνικών επαγγελμάτων, διαδικασιών και προτύπων,

Στα πλαίσια αυτά η παράταξή μας θα διεκδικήσει την προεδρία της αντιπροσωπείας στη σημερινή διαδικασία ανάδειξης των οργάνων, προσπαθώντας να ανοίξει τις διαδικασίες συζήτησης και αποφάσεων σε όλους τους μηχανικούς, να σταματήσει την λήψη αποφάσεων σε κλειστά κονκλάβια και να κάνει την λειτουργία της αντιπροσωπείας ουσιαστική και όχι μόνο μέσο για την εκλογή οργάνων.

Κλείνοντας, πιστεύουμε πως τα μέλη της Αντιπροσωπείας και όσοι αναδεικνύονται σε θέσεις διοίκησης αποκτούν ουσιαστική υπόσταση και αξία στο βαθμό που οι θέσεις και πράξεις τους αντανακλούν και εκπροσωπούν τις αγωνίες και τα συμφέροντα πρώτα και κύρια της εργαζόμενης πλειοψηφίας των μηχανικών. Των μισθωτών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των άνεργων σε καθεστώς μετανάστευσης ή διαγραφής από το επάγγελμα, των αυτοαπασχολούμενων του μεροκάματου, των κακοπληρωμένων «συνεργατών» των μεγάλων κατασκευαστικών και μελετητικών γραφείων, των απαξιωμένων δασκάλων σχολείων και πανεπιστημίων.

Απέναντι στις προκλήσεις της εποχής καλούνται όλοι να πάρουν θέση.

Εμείς έχουμε επιλέξει όχθη.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Προηγούμενο άρθρο Προτάσεις ανάπτυξης και προόδου του Δήμου Καρδίτσας από την «Αναγέννηση 2014»
Επόμενο άρθρο Παρουσία με νόημα από Θεσσαλιώτιδος και Φωκίδος στη συνεδρίαση της Ι.Σ.Ι.