ΟΜΟΦΩΝΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ – Από το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας


Παρ’ ότι το θέμα της θανάτωσης των αδέσποτων στην Καρδίτσα το προηγούμενο Σάββατο που ξεσήκωσε ολόκληρη την κοινωνία, θα συζητηθεί εκτενέστερα σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας, εν τούτοις, στη χθεσινή συνεδρίαση το σώμα καταδίκασε ομόφωνα το περιστατικό. Ο Πρόεδρος του σώματος κ. Αναστασίου εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την θλίψη του για την εγκληματική αυτή πράξη από μέρους συμπολίτη μας και τόνισε πως τέτοιες πράξεις δεν τιμούν αλλά αντιθέτως στιγματίζουν μια ολόκληρη κοινωνία και είναι καταδικαστέες από όλους. «Πρέπει όλοι να σταθούμε αντιμέτωποι σε αυτές τις πρακτικές και ο καθένας μας με τις δυνάμεις του να προσπαθήσει να μην επαναληφθούν τέτοια ντροπιαστικά φαινόμενα». Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Παπαλός στην τοποθέτησή του επί του θέματος τόνισε ότι ο Δήμος τον τελευταίο χρόνο συνεργάζεται αγαστά με τον Φιλοζωικό Όμιλο Καρδίτσας και μάλιστα έχει ξοδέψει αρκετά χρήματα για εμβόλια, στειρώσεις και τροφές (15.000 ευρώ για εμβόλια – στειρώσεις και 10.000 για τροφές). Τέλος έκανε έκκληση στους συμπολίτες να πλαισιώσουν και να πυκνώσουν τη βοήθειά τους προς τον Φιλοζωικό Όμιλο Καρδίτσας προκειμένου να ανταπεξέρχονται στο δύσκολο έργο τους. Για το ίδιο θέμα σχετική ερώτηση κατέθεσε και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Βερίλλης, τονίζοντας τα παρακάτω: «Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι το άλσος του Παυσιλύπου έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Όμως όλοι γνωρίζουμε ότι είναι η βιτρίνα της Καρδίτσας και κυρίως είναι ο χώρος ξεκούρασης και αναψυχής για χιλιάδες συμπολίτες όλων των ηλικιών. Δεν είναι μόνον η συχνή έλλειψη συντηρήσεων, φωτισμού, τα προβλήματα στον ανθόκηπο κ.λ.π. αλλά επίσης ο χώρος είναι ανεξέλεγκτος. Αυτός είναι ο λόγος που παρατηρούνται συνεχώς προβλήματα στην ασφάλεια, με ιδιαίτερη βέβαια οξύτητα τις νυκτερινές ώρες. Παρόλα αυτά τους εργαζόμενους που είχαμε τοποθετήσει εκεί για τη λειτουργία του περιπτέρου και την επιτήρηση του περιβάλλοντα χώρου κρίθηκε από τη νέα δημοτική αρχή ότι έπρεπε να φύγουν από το χώρο. Αυτό έγινε παρά τα προβλήματα πού παρουσιάζονται καθημερινά(φθορές, ρύπανση κ.λ.π.)και τα οποία συχνά αναδεικνύονται από τις τοπικές εφημερίδες .Θα πρέπει επομένως να επανέλθουν οι εργαζόμενοι στο χώρο του άλσους για την επιτήρηση του χώρου και την  καλύτερη λειτουργία του περιπτέρου . Επίσης το  πρωί του Σαββάτου 22 Σεπτεμβρίου βρέθηκαν στο Παυσίλυπο θανατωμένα από φόλες που τοποθετήθηκαν πάρα πολλά αδέσποτα σκυλιά. Υποστηρίζουμε  με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με τον τρόπο αυτό αλλά είναι και ενέργεια καταδικαστέα και επικίνδυνη από κάθε άποψη. Μία αναγκαία ενέργεια, κατά την εκτίμησή μου, θα πρέπει να είναι  η ανανέωση και άμεση εφαρμογή της σύμβασης η οποία είχε υπογραφεί ,επί της δικής μας θητείας, μεταξύ του Δήμου και της Κτηνιατρικής Σχολής  για τη στείρωση των αδέσποτων σκύλων και την άμβλυνση των προβλημάτων που δημιουργούνται.  Ερωτάται λοιπόν ο κ.Παπαλός :

1.Εάν θα επαναφέρει τους εργαζόμενους στο χώρο τού άλσους τού Παυσιλύπου για την επιτήρηση τού χώρου και τη λειτουργία του περιπτέρου.

2.Τι έγινε με τη σύμβαση η οποία είχε υπογραφεί ,επί της δικής μας θητείας, μεταξύ του Δήμου και της Κτηνιατρικής Σχολής  για τη στείρωση των αδέσποτων σκύλων και την άμβλυνση των προβλημάτων που δημιουργούνται.

Στη μεν πρώτη ερώτηση ο κ. Παπαλός απάντησε πως οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν βρίσκονταν εκεί για την επιτήρηση του πάρκου αλλά για να δίνουν πληροφορίες στους επισκέπτες της πόλης και δεν πρόκειται να τοποθετηθούν εκεί ξανά, για τη δε δεύτερη ερώτηση, υπογράμμισε ότι τέτοια σύμβαση δεν έχει βρεθεί και μάλιστα ότι οι υπεύθυνες κυρίες του φιλοζωικού ομίλου τον ενημέρωσαν ότι αυτή η σύμβαση δεν είναι ενεργή, αφού ποτέ δεν δόθηκαν χρήματα γι’αυτή. Από την πλευρά του ο κ. Τέγος έθεσε σε άλλη βάση το θέμα των αδέσποτων. Αρχικά είπε ότι πρέπει άμεσα να βρεθούν οι ένοχοι και αν προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται κάποιες ενέργειες από τους αρμοδίους. Στη συνέχεια διερωτήθηκε «ποιόν ενοχλούσαν τα αδέσποτα ώστε να προβεί σε αυτή την πράξη», υπογραμμίζοντας πως ένας από αυτούς που ενοχλούνταν ήταν και ο Δήμος Καρδίτσας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπονοεί κάτι. Όσον αφορά στην Κτηνιατρική Σχολή, στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν προέβη σε καμία ανακοίνωση για το παραπάνω θέμα είναι άπτεται των αρμοδιοτήτων της και μάλιστα όταν ο Δήμος Καρδίτσας «της έχει φερθεί απλόχερα», αποσπάζοντας κατά το παρελθόν υπαλλήλους του στη σχολή για γραμματειακή υποστήριξη που δεν διέθετε …«και αυτή ούτε μια στείρωση δεν έκανε δωρεάν». Τέλος, στο χθεσινό συμβούλιο βρέθηκε και ο Φιλοζωικός Όμιλος Καρδίτσας ζητώντας να καταδικάσει το γεγονός, μοιράζοντας σε όλο το σώμα φωτογραφικό υλικό από τα δηλητηριασθέντα αδέσποτα και κείμενο με τη δράση του.

 

Παπαλός: «Δεν έχει εγκαταλειφθεί ακόμη η ιδέα των pellet»

 

Μετά από ερώτηση του δημοτικού συμβούλου κ. Γιάννη Γεννάδιου, «άνοιξε» συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Καρδίτσας για τη χρήση pellet στο Κολυμβητήριο Καρδίτσας αλλά και για την επιβολή ή όχι αντιτίμου για τη χρήση του χώρου. Ο Δήμαρχος κ. Παπαλός ξεκαθάρισε ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου είναι ιδιαίτερα δύσκολη, γι’ αυτό και αναζητήθηκαν τρόποι προκειμένου να μειωθούν -απ΄όπου ήταν δυνατό- τα έξοδά του. Ωστόσο η χρήση pellet στο συγκεκριμένο κτίριο –όπως είχε εξαγγελθεί αρχικά- δεν «πέρασε» εύκολα από την επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σε σύσκεψη με την τεχνική υπηρεσία προτάθηκε η λύση αγοράς του καυστήρα από τον ίδιο το Δήμο Καρδίτσας και στη συνέχεια να γίνει η διεξαγωγή του διαγωνισμού για τα pellet, όμως και αυτή η λύση ήταν οικονομικά δυσβάσταχτη. Για το λόγο αυτό εξετάστηκε η λύση της εγκατάστασης αρχικά φυσικού αερίου, θερμοσυσσωρευτών (για την εκμετάλλευση της παρατεταμένης ηλιοφάνειας), ενώ και η ιδέα των pellet δεν έχει εγκαταλειφθεί, όπως ο Δήμαρχος επεσήμανε, παρ’ ότι υπογράμμισε ότι χρειάζονται και τα στοιχεία του Κ.Α.Π.Ε.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεργασία Δήμου Καρδίτσας- Κυνηγετικού Συλλόγου
Επόμενο άρθρο Συνάντηση περιφερειάρχη Θεσσαλίας και μελών της ΠΑ.Σ.Ε Αχελώου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων στο Θεσσαλικό κάμπο