Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση


 Σε μια εποχή που οι αξίες και οι σταθερές αμφισβητούνται, η προσοχή και η προστασία στην παιδεία ολοένα και λιγοστεύουν, εμείς επιμένουμε να πολεμάμε με εφόδια τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την έμπνευση, παρέα με τους μαθητές μας.

Παρ’ όλα αυτά, επιμένουμε και γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα μας προτρέποντας όλα τα μέλη και τους φίλους μας, να οργανώσουν μικρές ή μεγάλες δράσεις με αφορμή τη μέρα αυτή στα σχολεία ή τις ομάδες τους. Αυτό μπορεί να είναι η ανάγνωση ενός κειμένου, η ακρόαση ενός ηχητικού ντοκουμέντου, η οργάνωση ενός δρώμενου ή ό,τι άλλο φανταστείτε.

«καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει ελεύθερα στην πνευματική ζωή, να χαίρεται τις καλές τέχνες και να μετέχει στην επιστημονική πρόοδο και στα αγαθά της».

Κι ενώ τόσο τα Δικαιώματα του Παιδιού όσο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν παύουν, δυστυχώς, να παραβιάζονται με διάφορους τρόπους στο σύγχρονο κόσμο, το θέατρο στην εκπαίδευση, στις διαφορετικές εκφάνσεις του, δίνει χώρο στα παιδιά και τους νέους να πειραματιστούν, να συνυπάρξουν δημιουργικά, να ονειρευτούν τη μεταμόρφωση τη δική τους και του κόσμου. Ταυτόχρονα ως ξεχωριστός επιστημονικός χώρος έρευνας βαθαίνει τη γνώση μας για την καταλυτική επίδραση που μπορούν να έχουν το θέατρο και οι παραστατικές τέχνες σ’ αυτές τις μεταμορφώσεις.

Δυσκολίες ζούμε καθημερινά και στη χώρα μας. Ο πολιτισμός, η τέχνη στην εκπαίδευση, η τέχνη ως εκπαίδευση, το παιχνίδι, η απόλαυση, η δημιουργικότητα, η συλλογικότητα και το όνειρο, δεν φαίνεται να βρίσκουν πάντα εύφορο έδαφος. Κι όμως, εξακολουθούμε να επιμένουμε μέσα κι έξω από τις σχολικές αίθουσες και να δημιουργούμε το απροσδόκητο. Τις πιο πολλές φορές χωρίς υποστήριξη. Με την αγάπη περισσότερο και με τον ενθουσιασμό μας ανοίγουμε άλλους δρόμους μάθησης, άλλους δρόμους γνωριμίας με τη ζωή και με τον κόσμο που μας περιβάλλει.  Οι δρόμοι αυτοί απαιτούν να τους βαδίσουμε όχι μόνο με το μυαλό αλλά και με την καρδιά και με το σώμα μας. Ο άνθρωπος που αναπτύσσεται ως ολότητα, ως σώμα, δηλαδή, ως νους και ως καρδιά, είναι ο άνθρωπος που θα μπορέσει να σταθεί κριτικά απέναντι στην πραγματικότητα, ν’ αντισταθεί στην όποια κρίση και στην όποια παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Τέτοιους ανθρώπους επιδιώκει να βοηθήσει ν’ αναπτυχθούν το θέατρο στην εκπαίδευση, για να κρατηθεί ζωντανή η ελπίδα για το καλύτερο του κόσμου μας.

                                                             “τέχνης παίδευσις”

                                                                              Θεατρικό Εργαστήριο

                                                                      Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ
Επόμενο άρθρο Π. Σιούφας: «Ανάγκη για κοινωνικό αντίδωρο»