Περιζήτητοι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί της Καρδίτσας – Αβέβαιος ο αριθμός των παιδιών που θα φιλοξενηθούν, λόγω έλλειψης προσωπικού


Πολύ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον οικογενειών της Καρδίτσας για τις θέσεις φιλοξενίας παιδιών στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Η προθεσμία για τις εγγραφές εξέπνευσε την Παρασκευή 14 Ιουνίου και σύμφωνα με τη Διευθύντρια του Νομικού Προσώπου κ. Λίνα Τζέλλου, ο αριθμός των αιτήσεων παρουσιάζει σημαντική αύξηση συγκριτικά με την περσινή χρονιά. Η οικονομική κρίση και η δυσκολία των νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές οικογενειακές υποχρεώσεις, οδηγούν όλο και περισσότερους γονείς στην πιο οικονομική λύση της φιλοξενίας των παιδιών τους στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, κάτι που αποδεικνύεται από την πληθώρα των αιτήσεων. Ωστόσο, το μεγάλο ενδιαφέρον σε συνδυασμό με την έλλειψη εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, πρόκειται να δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των σταθμών για μια ακόμη χρονιά, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνουν «εκτός» αρκετά παιδιά, διότι ο αριθμός των νηπιαγωγών δεν επαρκεί και δεν θα γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις των γονέων. «Παρά το γεγονός ότι οι σταθμοί του Δήμου είναι πλήρως εξοπλισμένοι και θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν αρκετά παιδιά, φέτος αναγκαστικά θα επιλέξουμε με αυστηρά κριτήρια και θα περιοριστούμε στον αριθμό, διότι έχουν αποχωρήσει αρκετοί υπάλληλοι λόγω συνταξιοδότησης ή μετάταξης, όμως στη θέση τους δεν έχει προσληφθεί κανένας. Θα προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών, όμως αντιμετωπίζουμε δυσκολίες» δήλωσε η ίδια. Να σημειωθεί οτι στους παιδικούς σταθμούς της Καρδίτσας υπηρετούν συνολικά 45 άτομα, εκ των οποίων τα 7 φεύγουν με συντάξεις, ενώ σε 3 άτομα λήγουν οι συμβάσεις τους στα τέλη του Ιούλη.

Συνεχίζεται το πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας

Ανακούφιση για αρκετές οικογένειες αποτελεί η συνέχιση του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» του ΕΣΠΑ, που εξασφαλίζει στους ωφελούμενους δωρεάν φιλοξενία των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το πρόγραμμα δεν έχει «ανοίξει» ακόμα για την υποβολή αιτήσεων, όμως αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί για 60.000 επιδοτούμενες θέσεις παιδιών για δημοτικούς, αλλά και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα. Με βάση τον αριθμό των ωφελούμενων μητέρων παρελθόντων ετών, από τα 300 παιδιά που αναμένεται να φιλοξενηθούν στους δημοτικούς σταθμούς της πόλης του Ρεθύμνου, περίπου τα μισά θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ.

Αύξηση χρηματοδότησης για τις παιδικές δομές ζητά η ΚΕΔΕ

Αύξηση της χρηματοδότησης για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς της χώρας κατά 100 εκατ. ευρώ για τη σχολική χρονιά 2013-2014 ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ με έγγραφό του προς τον υπ. Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη και τη ΓΓ Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Α. Δαλλαπόρτα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ασκούνης ζητά -για λογαριασμό των δήμων- συνολικά 250 εκατ. ευρώ για τις δομές παιδικής φροντίδας, δηλ. 100 εκατ. ευρώ πλέον των 150 εκατ. ευρώ που προτάθηκαν στην ΚΕΔΕ στη συνάντησή της με την ηγεσία του υπ. Εργασίας στις 11 Ιουνίου.
Η ΚΕΔΕ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην πρόταση για προσφορά στα παιδιά μόνο «δεκατιανού», δεδομένου ότι τα παιδάκια παραμένουν στους σταθμούς οκτώ έως δέκα ώρες ημερησίως. Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται, αποτελεί «Θέση αρχής της ΚΕΔΕ όλοι οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί να περιλαμβάνουν πλήρες γεύμα».
Όσον αφορά την επιχορήγηση για κάθε παιδί, προτείνεται να προβλέπεται το ποσό των 2.475 ευρώ για τους βρεφικούς σταθμούς χωρίς πλήρες γεύμα και 3.400 ευρώ με πλήρες γεύμα. Για τους παιδικούς σταθμούς 1.800 ευρώ χωρίς πλήρες γεύμα και 2.700 ευρώ με πλήρες γεύμα.
Το ποσό για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) προτείνεται να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 300 ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των παρεχόμενων υπηρεσιών, δηλαδή να ανέλθει στο ποσό των 1.800 ευρώ ανά μαθητή. Όσον αφορά τα ΚΔΑΠ με αναπηρία, προτείνεται να διατηρηθεί το ίδιο ποσό που ίσχυε και πέρσι, δηλαδή 7.000 ευρώ ανά ΑΜΕΑ που κρίνεται απαραίτητο για τη βιωσιμότητά τους.
Σχετικά με την κατανομή ανά περιφέρεια, η ΚΕΔΕ προτείνει να ισχύσουν περίπου οι περσινές κατανομές, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες των μεγάλων αστικών κέντρων και ιδιαίτερα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

 

Προηγούμενο άρθρο Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας στηρίζει τον κλάδο της Μελισσοκομίας
Επόμενο άρθρο Ζητά εθελοντές το Μαυρομμάτι για τα Καραϊσκάκεια