Περιοδεία του Νομάρχη στο Κρυονέρι, Πεζούλα & Φυλακτή


  Επίσκεψη πραγματοποίησε ο  Νομάρχης  κ. Φώτης Αλεξάκος στο Κρυονέρι, την Πεζούλα και τη Φυλακτή μαζί με συνεργάτες του. Συγκεκριμένα, το Νομάρχη συνόδευσαν ο Πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου Ευάγγελος Κατσαρός, οι Αντινομάρχες Βασίλης Νίκου, Ερμιόνη Βασιλού, Γιώργος Παπάρας και Θάνος Τότσικας, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Γιάννης Σβάρνας, ο Γενικός Γραμματέας Αποστόλης Γκούβης και η Μπακαλάκου Ρούλα από το Γραφείο Επικοινωνίας.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο τοπικό διαμέρισμα του Κρυονερίου στο καφενείο του κ Παπαδάκη Ιωάννη, όπου το Νομάρχη υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Νεβρόπολης κ Φώτης Παπαντώνης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ Γιώργος Αργύρης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ Γιώργος Θέος και ο πρώην υποψήφιος Βουλευτής κ Φώτης Σπύρου, που ακολούθησαν τον Νομάρχη σε όλη την διάρκεια της περιοδείας και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βασίλειος Παπουτσής. Έπειτα από το καλωσόρισμα του Δημάρχου και του Προέδρου και τις αναφορές τους στην άριστη συνεργασία που έχουν αναπτύξει με το Νομάρχη, του έθεσαν τα αιτήματα του χωριού με κυριότερο εκείνο της σύνταξης της μελέτης του νότιου περιφερειακού δρόμου για τον οικισμό ‘Αλώνια’,  την ασφαλτόστρωση τμήματος του παραλίμνιου δρόμου και το ζήτημα της  τροποποίησης της ΖΟΕ,  πρόβλημα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της λίμνης Πλαστήρα. Συζητήθηκε επίσης το θέμα του Φορέα Διαχείρισης  της λίμνης Πλαστήρα και της χιονοδρομικής πίστας που κατασκευάζεται στην περιοχή.

Στο τοπικό διαμέρισμα της Πεζούλας πραγματοποιήθηκαν δυο συναντήσεις. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα Καλύβια Πεζούλας στο καφενείο του κ. Δημητρίου Θανάση, όπου το Νομάρχη υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος κ Λάμπρος Λιάππης  καθώς και πολλοί κάτοικοι. Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στη βελτίωση του δρόμου (νέο ασφαλτοτάπητα)  από τη διασταύρωση προς την πλαζ Πεζούλας και την επέκταση 3 οχετών. Η δεύτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Πεζούλα στο καφενείο του κ Αντώνη Μαλέτσικα, όπου το Νομάρχη και τους συνεργάτες του υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Τ.Δ, ο Αντιδήμαρχος κ Θωμάς Μαλέτσικας και πολλοί κάτοικοι. Το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του χωριού που ευχαρίστησε το Νομάρχη για την ανταπόκριση και το ενδιαφέρον που έδειξε απέναντι στο αίτημα που του είχαν θέσει σχετικά με τη βελτίωση του οδικού δικτύου της περιοχής και αναφορικά με τους εκχιονισμούς  ζήτησε να φθάνουν τα μηχανήματα της Νομαρχίας μέχρι την πλατεία του χωριού. Επίσης συζήτησαν για το Φεστιβάλ, να γίνουν περισσότερες εκδηλώσεις σε περισσότερα χωριά της περιοχής και να γενικά τόνισε πως το ζητούμενο είναι να μείνουν οι νέοι στα χωριά.

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε στο Τοπικό Διαμέρισμα της Φυλακτής στο κατάστημα του κ Ηλία Κορκοτάρα όπου το Νομάρχη υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του χωριού κ Αναστάσιος Αποστολακούλης και πολλοί κάτοικοι του χωριού. Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε το Νομάρχη για την επίσκεψή του και ανέφερε πως το πιο σημαντικό έργο που πρέπει να υλοποιηθεί στην περιοχή είναι ο δρόμος Καλύβια Φυλακτής- Φυλακτή. Επίσης η τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας και επενδυμένης τάφρου στον υπάρχοντα δρόμο και τη στήριξη στο θέμα της κατασκευής του υδροηλεκτρικού έργου που προβληματίζει έντονα τους κατοίκους της περιοχής. Στη συνέχεια μίλησε ο Δήμαρχος που ευχαρίστησε το Νομάρχη για την παρουσία το στην περιοχή και ανάμεσα στα άλλα ανέφερε πως έχουν γίνει αρκετά και σημαντικά έργα στην περιοχή.

Ο Νομάρχης καταρχήν αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με το Δήμαρχο και τους αιρετούς της περιοχής, καθώς όπως τόνισε, η συνεργασία με όλους τους φορείς και τους εκπροσώπους της πολιτικής εξουσίας αποτελεί στρατηγική επιλογή για τον ίδιο και τους συνεργάτες του. Απάντησε δε σε όλα τα θέματα που του έθεσαν οι αιρετοί και οι κάτοικοι σε κάθε ένα τοπικό διαμέρισμα και αναφέρθηκε και στα έργα που έχουν υλοποιηθεί και προωθούνται στην περιοχή συνολικά. Αναφέρθηκε στις μεγάλες παρεμβάσεις που έγιναν επί θητείας του στο οδικό δίκτυο της λίμνης και στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας με τις μελέτες παράμψης Νεοχωρίου – Μπελοκομίτη καθώς και Μουζάκι – λίμνη και Φυλακτή – Πετρίλο. Επίσης τοποθετήθηκε και στα άλλα αιτήματα. Σχετικά με τους δρόμους ανέφερε πως ο δρόμος Φυλακτή-Καλύβια Φυλακτής θα κατασκευασθεί μέσα σε ένα χρόνο και θα γίνει βελτίωση της οδού προς την ΠΛΑΖ. Συμφώνησε επίσης για την τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας και για τους αποχιονισμούς.

Σχετικά με τη Ζ.Ο.Ε. ανέφερε πως γίνεται οι απαραίτητες ενέργειες να  λυθεί το πρόβλημα της μέσω των Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε ήδη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας και τους τρεις Δημάρχους της περιοχής της λίμνης Πλαστήρα και ήδη ανέλαβε η Νομαρχία να χρηματοδοτήσει τη μελέτη για την ενοποίηση των 3 ΣΧΟΟΑΠ, σε συνεργασία πάντα  με τους τρεις Δημάρχους της περιοχής, γεγονός που θα συμβάλλει στο να ξεπεραστούν πολλά προβλήματα με τη ΖΟΕ.

Το ζήτημα να  μείνουν οι νέοι στα χωριά είναι κρίσιμο και απαιτεί έναν γενικότερο σχεδιασμό. Στα πλαίσια αυτά γίνονται ενέργειες ώστε να ενισχυθεί η τοπική επιχειρηματικότητα  και η αύξηση της τουριστικής κίνησης της περιοχής. Για το σκοπό αυτό γίνονται σημαντικές παρεμβάσεις όπως η καθιέρωση πολιτιστικών θεσμών όπως το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΙΜΝΩΝ, έναν θεσμό που σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία και τις δυο χρονιές που διοργανώθηκε και στόχος είναι να καθιερωθεί στο πανελλήνιο, αρκεί εκτός από τη Νομαρχία να το αγκαλιάσουν οι Δήμοι και το Κράτος.

Αναφέρθηκε επίσης στο τοπικό σύμφωνο ποιότητας των επιχειρήσεων της λίμνης που ήδη παίρνει νομική μορφή, στα θεματικά δίκτυα απασχόλησης και στην προώθηση των τοπικών προϊόντων στα Σούπερ Μάρκετ που πραγματοποιούνται στα πλαίσια μιας γενικότερης προσπάθειας στήριξης των τοπικών προϊόντων και της τοπικής επιχειρηματικότητας. 

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η οδική σύνδεση προς τα Μετέωρα (μελέτη Μουζάκι- λίμνη Πλαστήρα) και  κατασκευή της χιονοδρομικής πίστας στην περιοχή, για την οποία έχει εξασφαλισθεί μέρος της χρηματοδότησης και που αναμένεται να αυξήσει την επισκεψιμότητα κατά τους χειμερινούς μήνες καθώς αποτελεί ένα επιπλέον πόλο έλξης  πέραν του φυσικού περιβάλλοντος.

Προηγούμενο άρθρο Από 1 Οκτωβρίου η διανομή των υπολογιστών
Επόμενο άρθρο Συνάντηση Πολιτισμού