Πληγή για το περιβάλλον οι παράνομες αμμοληψίες


Αγνοώντας επιδεικτικά σχετικές αποφάσεις και νόμους για την προστασία του περιβάλλοντος, οι παράνομες αμμοληψίες και τα παράνομα λατομεία σε όλη τη χώρα «κρατούν καλά», αφού οι εργολάβοι μεγάλων ή και μικρών έργων εξασφαλίζουν πρώτες ύλες, χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Επειδή δυστυχώς στην Ελλάδα κυριαρχεί ένα καθεστώς ασυδοσίας, έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια ένας πόλεμος για το θέμα, αφού πλέον οι πολίτες δεν δέχονται τη συνέχιση ή και επέκταση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης όπου οι εργολάβοι ή οι εταιρείες σκάβουν όπου τους βολεύει, χωρίς να υπολογίζουν το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων. Συνολικά λοιπόν, αναδεικνύεται ένα σημαντικό θέμα που αφορά στο περιβάλλον, στις περιοχές αμμοληψίας και λατομικές ζώνες, στην κατασκευή των έργων υποδομής, στα χρήματα για τα αδρανή υλικά και στις οικονομικές εισφορές που υποβάλλουν οι εργολάβοι για τα έργα. Ένα από τα προβλήματα λοιπόν για την κατασκευή ενός δρόμου ή άλλου έργου είναι από πού θα παίρνονται τα αδρανή υλικά, αφού αυτό επηρεάζει κατά πολύ το κοστολόγιο κάθε έργου. Πολλοί από τους δήμους έχουν δημιουργήσει στα όριά τους δημοτικά λατομεία που τα χρησιμοποιούν για τις ανάγκες τους αλλά και για να δίνουν υλικά σε έργα νομαρχιακού ή εθνικού ενδιαφέροντος. Πολλές φορές όμως δημιουργούνται προβλήματα, καθώς οι εταιρίες δε χρησιμοποιούν υλικά από δημοτικά λατομεία, προφανώς γιατί δε συμφωνούν στην τιμή ή με διάφορους τρόπους εξοικονομούν υλικά από λατομεία που δημιουργούνται δίπλα στο έργο, νόμιμα σύμφωνα με τη μελέτη του έργου και  τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, με τη συναίνεση ή όχι των δήμων, με μόνη την απαγόρευση τα υλικά αυτά θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για το συγκεκριμένο έργο.  Πολλές φορές τα λατομεία που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή έργων τα βλέπουμε παρατημένα. Οι περιοχές έχουν γίνει κρανίου τόπος και οι βελτιώσεις αφήνονται «στη δημιουργικότητα της φύσης».

Στην Καρδίτσα

Τα παραπάνω βέβαια δεν αφορούν μόνο σε άλλες περιοχές της χώρας μας αλλά και στο Νομό Καρδίτσας, όπου το φαινόμενο της παράνομης αμμοληψίας στο τμήμα του ποταμού από τη γέφυρα του «Παλιαντώνη» μέχρι τη γέφυρα «Στεφανιάδος» του Κοινοτικού Διαμερίσματος Πετροχωρίου έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον. Αμέτρητες είναι βέβαια οι καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής τόσο στο Νομάρχη Καρδίτσας (πρώην και νυν) όσο και στο Δασαρχείο Καρδίτσας, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αποκατάσταση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ δεκάδες είναι οι αναφορές που έχουν γίνει και μέσα από την τοπική εφημερίδα «η Φωνή του Λεοντίτου» που εκδίδεται από τον Σύλλογο Λεοντίτου «Ο Πλάτανος». Οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών -όπως υποστηρίζουν- δεν είναι αντίθετοι με την κατασκευή έργων για την ανάπτυξη της περιοχής, προτείνουν ωστόσο την εξόρυξη υλικών κατόπιν αδείας σε συγκεκριμένα σημεία που θα υποδεικνύονται από το ίδιο το Δασαρχείο σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Το θέμα λοιπόν των λατομικών ζωνών είναι μια προτεραιότητα που πρέπει να ολοκληρωθεί γιατί θα λύσει πολλά προβλήματα. Αλλά και η απόληψη αδρανών υλικών για την κατασκευή έργων είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται να επανεξεταστεί έτσι ώστε και οι δήμοι να μπορούν να έχουν κάποια έσοδα και να γίνεται έλεγχος για τον όγκο των υλικών και το περιβάλλον να αποκαθίσταται και να προστατεύεται. Τα έργα λοιπόν είναι απαραίτητα…όπως και οι κανόνες για την κατασκευή τους!

Ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Αλεξάκος 

Δήλωση σχετικά με το θέμα έκανε στην εφημερίδα «Γνώμη» ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Αλεξάκος, τονίζοντας τα εξής:  «Όσον αφορά το θέμα των αδρανών υλικών, η θέση της Ν.Α. είναι: Πρέπει να οριοθετηθούν λατομικές περιοχές όπου η απόληψη των απαιτουμένων αδρανών να γίνεται οργανωμένα και με την τήρηση όλων των περιβαλλοντικών όρων για να έχουμε την ελάχιστη δυνατή επίπτωση στο περιβάλλον. Στο βαθμό που συνεχίζεται η υποκρισία του να μην ορίζουμε οργανωμένες λατομικές περιοχές αλλά έχουμε σταθερές ανάγκες απόληψης αδρανών για να ενσωματωθούν είτε στα έργα που κατασκευάζονται, είτε στα κτίρια, είτε στους τοίχους αντιστήριξης και στα λοιπά έργα υποδομής, τότε θα έχουμε ανεξέλεγκτη απόληψη αδρανών είτε από τα ποτάμια είτε από αντίστοιχες άλλες θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι γιατί αυτή η απόληψη γίνεται ανεξέλεγκτα και χωρίς άδεια παίζοντας ένα κρυφτούλι οι εργολάβοι ή οι κατασκευαστές με τις υπηρεσίες, ανάλογα με το ποιος έχει την ευθύνη της επιτήρησης αυτών των χώρων (Ν.Α., Δασαρχείο η Αστυνομία), και φυσικά οι επιπτώσεις στο περιβάλλον κάθε μέρα θα είναι και μεγαλύτερες. Εμείς από την πλευρά μας συστήσαμε την Επιτροπή Λατομείων η οποία βρήκε δύο χώρους, προχώρησαν οι διαδικασίες ίδρυσης λατομείων, σκοπεύουμε να κάνουμε και νέες έρευνες σε άλλες περιοχές του νομού μας για να βρεθούν κατάλληλες λατομικές περιοχές, είτε αυτές αφορούν στις παρυφές του κάμπου είτε σε ορεινές περιοχές της Αργιθέας ή των Αγράφων για να υπάρξει οργανωμένα πλέον επάρκεια αδρανών υλικών. Παράλληλα στα υφιστάμενα λατομεία έχουμε ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες αυστηρών ελέγχων, ήδη έχει ξεκινήσει και η επιβολή προστίμων τα οποία ως αρχή, θα είναι μικρά, για να δείξουν τη βούληση της Ν.Α. ότι οι περιβαλλοντικοί όροι στα λατομεία πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα, ενώ θα υπάρξει και δεύτερος έλεγχος μετά από ένα τρίμηνο και μετά την επιβολή του πρώτου προστίμου, που αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει η συμμόρφωση σύμφωνα με τους κανόνες ορθής απόληψης αδρανών και σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές μελέτες, τότε τα πρόστιμα θα είναι δεκαπλάσια από τα αρχικά. Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που στείλαμε σε όλους τους επιχειρηματίες που έχουν λατομεία είναι: ναι στα λατομεία, αλλά με τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, ώστε όταν τελειώνουν αυτά τα λατομεία να δίδονται σε κοινή χρήση χωρίς κανέναν τραυματισμό του περιβάλλοντος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία λατομεία στο νομό μας και δόθηκε έγκριση για άλλα δύο. Οι ποσότητες που έχουν τα τρία λατομεία για τα επόμενα 30 χρόνια είναι περίπου 20 εκ. κυβικά και οι ανάγκες για την επόμενη 30ετία ξεπερνούν τα 100 εκ. κυβικά».

Προηγούμενο άρθρο Ανάπτυξη του μεταφορικού έργου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Επόμενο άρθρο «Άλλαξε συνήθειες, σκέψου τοπικά»