Υψηλό το επίπεδο του Πανελλήνιου Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας


Τις εντυπώσεις αλλά και τις παρατηρήσεις τους από την 25η διοργάνωση του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, κατέθεσαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του θεσμού, μερικά εκ των οποίων συμμετείχαν για πρώτη φορά. Ομόφωνα πάντως τόνισαν ότι ο θεσμός είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένος συγκριτικά με άλλες χρονιές και άλλες περιοχές που διεξάγουν αντίστοιχα φεστιβάλ, ενώ κατήγγειλαν την πολιτεία και ειδικότερα το Υπουργείο Πολιτισμού που αδιαφορεί μπροστά σε τέτοιες σημαντικές προσπάθειες επαρχιακών πόλεων, που στόχο έχουν την προώθηση του πολιτισμού.

  • Ο θεατρικός συγγραφέας κ. Γιώργης Χριστοφιλάκης ανέφερε πως στην Καρδίτσα βρίσκει πάντα μια ζεστή φιλοξενία και μια ζεστή αγκαλιά και πρόσθεσε πως το επίπεδο πλέον της διοργάνωσης έχει φθάσει στην κορυφή. ΄΄Εδώ βρίσκουμε πάντα μια ανθρωπιά, μια καθαρότητα. Εδώ βρίσκεται η αξία του πολιτισμού. Δεν έχουμε νιώσει πουθενά αλλού τέτοια αγάπη και τέτοια συγκίνηση. Το Υπουργείο Πολιτισμού όμως κωφεύει και γι΄ αυτό θα πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
  • Η ηθοποιός κ. Μπέτυ Βαλάση τόνισε τη ζεστή φιλοξενία που έχει εισπράξει στη διάρκεια της παραμονής της στην πόλη μας, και συμπλήρωσε: «Ο ερασιτεχνισμός δεν θα πρέπει να πάψει ποτέ. Η πολιτεία συνεχίζει να είναι απούσα και οφείλουμε να παλέψουμε για να καταλάβει ότι υπάρχουν εκδηλώσεις που αξίζουν».
  • Η σκηνογράφος κ. Αναστασία Αρσένη υπογράμμισε πως αν και στην αρχή ήταν λίγο διστακτική στο να έρθει, στη συνέχεια εντυπωσιάστηκε από το επίπεδο του Φεστιβάλ και χαίρεται που συμμετέχει σε αυτό.
  • Ο σκηνοθέτης κ. Άγγελος Σιδεράτος δήλωσε : «Βρισκόμαστε σε έναν πολιτιστικό βόθρο. Γι ΄ αυτό και εγώ καταγγέλλω το Υπουργείο Πολιτισμού που έχει πνιγεί στη μίζα, στη Ζαχοπουλιάδα, στη Βατοπεδιάδα και σε όλα αυτά και έχει ξεχάσει ότι υπάρχουν και κάποιοι ρομαντικοί άνθρωποι που έχουμε παιδιά και εγγόνια και πρέπει να τα βοηθήσουμε και να τους δημιουργήσουμε ένα άλλο μέλλον. Είναι δε σπάνια περίπτωση πανευρωπαϊκά να υπάρχει ένα Φεστιβάλ τόσων χρόνων και τέτοιου υψηλού επιπέδου. Προτείνω δε, από την πλευρά μου, να αξιοποιηθούν ακόμη περισσότερο τα μέλη των Κριτικών Επιτροπών και να επικοινωνούν ακόμη περισσότερο με κάποιες ομάδες ανθρώπων, όπως με τους δασκάλους και τους νέους και έτσι να δίνονται ερεθίσματα, να γίνεται διάλογος και να δημιουργούνται γόνιμοι προβληματισμοί. Επίσης, απουσιάζει η μαθητική κοινότητα, γι ΄ αυτό και προτείνω να γίνονται στο εξής παραστάσεις και στην πρωινή ζώνη για να έρχονται και να παρακολουθούν οι μαθητές. Προτείνω ακόμη μία προσεκτικότερη έως και αυστηρότερη επιλογή σε ό, τι φορά στα τιμώμενα πρόσωπα που δεν χρειάζεται να είναι και πάρα πολλά».
  • Τέλος, ο μουσικοσυνθέτης κ. Σάκης Τσιλίκης έκανε λόγο για ΄΄μια υπέροχη αγκαλιά ουρανού΄΄ που συνάντησε στην Καρδίτσα και τον γοήτευσε. Ο ίδιος εξ΄άλλου, την Κυριακή το βράδυ και αμέσως μετά την απονομή των βραβείων διοργανώνει στο ξενοδοχείο ΄΄Κιέριον΄΄ μια πολύ όμορφη εκδήλωση, μια προσέγγιση στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο που θα γίνει σε μορφή ανάγνωσης και τραγουδιού. Θα συμμετέχει ο Αλέξανδρος Χατζής και όλοι όσοι θα παρευρεθούν είναι σίγουρο ότι θα μαγευτούν από τον ποιητικό λόγο του Γιάννη Ρίτσου. Θα λάβει επίσης μέρος το σύνολο εγχόρδων των Γυναικείων Συλλόγων ΄΄Άρωμα Γυναίκας΄΄.

Η κ. Βασιλού

Η Αντινομάρχης Καρδίτσας – αρμόδια για θέματα πολιτισμού κ. Ερμιόνη Βασιλού, τόνισε: «

 Ένα γεγονός, μιλάμε φυσικά για το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου το οποίο διοργανώνεται  για 25 συνεχή χρόνια με εξαιρετική επιτυχία κάθε χρόνο και  αποτελεί πλέον θεσμό για την πόλη μας. Κάποιοι άνθρωποι αφιερώνουν από τον πολύτιμο χρόνο τους για την διοργάνωση. Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στην κριτική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν κάθε χρόνο άνθρωποι με πανελλήνιο κύρος, γνώση και εμπειρία. Και ακριβώς αυτή η παρουσία και συμμετοχή δίνει στο θεσμό κύρος και τον έχει καταξιώσει στη συνείδησή μας, τον έχει βοηθήσει να γίνεται  κάθε χρόνος και καλύτερος. Άνθρωποι που μας μεγάλωσαν, μας δίδαξαν και μας διδάσκουν άνθρωποι που μας καλλιεργούν γόνιμο προβληματισμό για δημιουργία, άνθρωποι με αξίες που μας κάνουν την τιμή να παραβρίσκονται για δέκα μέρες ανάμεσα μας προσφέροντας την πολύτιμη εμπειρία τους και γνώση στο Θεσμό του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου. Και ακριβώς το γεγονός, ότι οι επαγγελματίες τιμούν τους ερασιτέχνες τελεί  από μόνο του γεγονός και έχει τη σημασία του. Εμείς από την πλευρά μας ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση  Καρδίτσας τους ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους και το αφιέρωμα του πολύτιμου χρόνου τους για το νομό μας. Θέλουμε και πιστεύουμε ότι η παραμονή τους στο Νομό μας ήταν ευχάριστη και δημιουργική ανταμείβοντας  τους  για την  παρουσία τους στον τόπο μας».

Η κ. Κοζιού

«Καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής στην πόλη μας, στο 25ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας και τους ευχαριστώ που πρόθυμα αποδέχτηκαν την πρόταση να στελεχώσουν την Κριτική Επιτροπή του φετινού Φεστιβάλ και να αναλάβουν το δύσκολο έργο της αξιολόγησης των ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων. Προσωπικά θα΄ θελα να πω πως ήμουνα πολύ τυχερή όλα αυτά τα χρόνια που συντόνιζα το Φεστιβάλ ως Υπεύθυνη της Επιτροπής Θεάτρου, γιατί γνώρισα ανθρώπους σπουδαίους, έμαθα πράγματα απ΄ αυτούς για το θέατρο που αγαπώ και που το ξεχωρίζω από όλες τις μορφές της τέχνης. Τους ευχαριστώ που δεν ξέχασαν την Καρδίτσα, τον θεσμό του Φεστιβάλ. Τους ευχαριστώ που πολλοί απ ΄ αυτούς τίμησαν και με τιμούν με τη φιλία τους. Τους ευχαριστώ τέλος που μεταφέρουν, ως οι καλύτεροι πρεσβευτές, αυτό που γίνεται στην Καρδίτσα κάθε χρόνο το τρίτο δεκαήμερο του Μάρτη. Ξεχωριστά ευχαριστώ την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, γιατί είναι αρωγός και συμπαραστάτης μας είτε με την ανελλιπή παρουσία μελών της είτε με την καθιέρωση του βραβείου για το καλύτερο πρωτότυπο κείμενο που απονέμει είτε με την προβολή αυτής της μεγάλης γιορτής του θεάτρου μέσα από το περιοδικό που εκδίδει».

Προηγούμενο άρθρο Προχωρούμε τα έργα & επιλύουμε τα προβλήματα του Περιφερειακού δακτυλίου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Περισσότερη Ευρώπη η απάντηση στην κρίση