Προτεραιότητα στα αρδευτικά έργα του Νομού Καρδίτσας


Σημαντικά έργα περιλαμβάνει η εισήγηση του αντινομάρχη έργων κ. Β. Νίκου προς το Ν.Σ για την ένταξη των στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση που δημιουργείται κάθε Καλοκαίρι από την έλλειψη νερού.

Για την μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του αρδευτικού προβλήματος του νομού είναι αναγκαίο να κατασκευαστούν αρδευτικά έργα στα οποία θα αποθηκεύονται ποσότητες νερού την περίοδο που δεν υπάρχει ζήτηση (Φθινόπωρο, Χειμώνας) ή που περισσεύουν και έργα που αφορούν την μεταφορά νερού που περισσεύει από άλλα υδάτινα διαμερίσματα.

Οι μόνες λύσεις που υπάρχουν σήμερα ώστε να μην έχουμε έλλειψη νερού, να επεκταθούν οι αρδεύσεις αλλά και να μειωθεί κατά πολύ το σημερινό κόστος άρδευσης με στόχο την ανάπτυξη της γεωργίας είναι:

1. Ορθολογική χρήση του διαθέσιμου υδάτινου δυναμικού.

2. Μεταφορά νερού στην Θεσσαλική πεδιάδα από άλλα υδάτινα διαμερίσματα που έχουν περίσσευμα.

3. Ολοκλήρωση των αρδευτικών δικτύων του έργου «Αρδευτικό Σμοκόβου»

4. Αποταμίευση των περισσευμάτων νερών που χύνονται στην θάλασσα, την περίοδο που δεν υπάρχουν ανάγκες με την κατασκευή σύγχρονων μόνιμων φραγμάτων κατά μήκος των ποταμών του νομού που διαρρέουν την πεδιάδα της Καρδίτσας.

5. Εμπλουτισμός των Υπογείων «Δεξαμενών» για αναπλήρωση τουλάχιστον μέρος των υδάτων λόγω της υπεράντλησης.

Επίσης θα πρέπει να ενταχθούν σε προγράμματα και να χρηματοδοτηθούν έργα που αφορούν την κατασκευή Λιμνοδεξαμενών και τέλος να συνεχισθεί η χρηματοδότηση του αγροτικού εξηλεκτρισμού για την μείωση του κόστους άρδευσης. Επίσης θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν άμεσα τα παράλληλα έργα στις περιοχές όπου έχουν ολοκληρωθεί οι αναδασμοί (π.χ Καππα-Χάρμα) ή προβλέπεται να ολοκληρωθούν σύντομα.

Έχοντας λοιπόν υπόψη όλα τα παραπάνω και με δεδομένη την ισχυρή βούληση μας να βοηθήσουμε τους αγρότες μας με όλους τους δυνατούς τρόπους για να μείνουν στα χωράφια τους προτείνονται έργα με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 150.000.000,00 ευρώ για την ένταξη των στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Τα σπουδαιότερα από αυτά είναι

  • Ολοκλήρωση αρδευτικών έργων Σμοκόβου
  • Κατασκευή κλειστών αρδευτικών δικτύων Ορφανών – Φύλλου
  • Αντικατάσταση κεντρικών διωρύγων ανοιχτού αρδευτικού δικτυού Ταυρωπου
  • Κατασκευή αντλιοστασίων για βελτίωση άρδευσης στις εκτός αρδευτικών δικτύων περιοχές
  • Δέκα λιμνοδεξαμενες σε διάφορες περιοχές του νομού
  • Παράλληλα έργα αναδασμων
  • Αγροτικός εξηλεκτρισμός

Βελτίωση αγροτικού οδικού δικτύου νομού    

Προηγούμενο άρθρο Εγκαινιάστηκε το 2ο Νηπιαγωγείο Μουζακίου
Επόμενο άρθρο Λίγα λόγια για το Λεοντίτο και την ιστορία του τόπου