Λίγα λόγια για το Λεοντίτο και την ιστορία του τόπου


Tο χωριό Λεοντίτο, το οποίο βρίσκεται στον ορεινό όγκο του νομού Καρδίτσας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Αργιθέας σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Το τοπίο χαρακτηρίζεται από τις ψηλές αλπικές κορυφές που οριοθετούν τον ορίζοντα του χωριού (Ντελιδίμι-2164μ.,Καράβα-2184μ.,Βουτσικάκι-2154μ.Τσουρνάτα-1900μ.) και τις βαθιές, στενές και απότομες χαράδρες, που δημιουργήθηκαν από την ορμητική ροή αρκετών ποταμών, που χύνονται στον Αχελώο. Η χλωρίδα της περιοχής αποτελείται από έλατα, πουρνάρια, αρκετά φυλλοβόλα (καρυδιές, κορομηλιές) και αρκετά ποώδη, όπως περδικάκι, τσάι και ρίγανη. Η άγρια πανίδα αποτελείται από λύκους, αλεπούδες, λαγούς, αγριόχοιρους, ζαρκάδια, πέρδικες και πολύ μικρό αριθμό της καφέ αρκούδας της Πίνδου. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από ψηλές βουνοκορφές κατάλληλες για ορειβασία: “Σχιζοκάραβο” (2 184μ) που συνδέεται με το διεθνές μονοπάτι Ε4, “Βουτσικάκι” (2 154μ), “Κούρλιακας” (2 184μ), “Πύργος” (2 200 μ), “Τέγα” (1 800μ), “Ντελιδίμι” (2 163μ), “Τσουρνάτο”, “Καραγκούνης” “Αφορισμένη” κλπ.. Όμορφα και τα φαράγγια που σχηματίζοντα όπως το Φαράγγι Τυρολόγου, το Φαράγγι “Σκυλογκρέμισμα” κ.α Αμέτρητες πηγές, βρύσες και ποτάμια με πεντακάθαρα νερά συμπληρώνουν το άγριο αλλά όμορφο τοπίο: Ο ποταμός “Βλασιώτης”, ο “Κουμπουριανίτης” με νόστιμες πέστροφες και μπριάνια, το “Κρυόρεμα”, ο “Πετριλιώτης” πηγάζουν και διασχίζουν μεγάλο μέρος της περιοχής αυτής πρίν καταλήξουν στον Αχελώου.

Λίγα λόγια για το Λεοντίτο

Η ιστορία του τόπου

Δε γνωρίζουμε ακριβώς πότε ιδρύθηκε το χωριό, κατά καιρούς όμως σε οικόπεδα του σημερινού οικισμού έχουν αποκαλυφθεί παλιότερα κτίσματα. Το χωριό ενδεχομένως να κατοικήθηκε για πρώτη φορά κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία, που να επιβεβαιώνουν την εικασία αυτή. Σίγουρη κατοίκηση έχουμε κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Στη θέση «Καλυβάκια», 2 χλμ. από τον οικισμό, ήρθαν στο φως ευρήματα πιθανότατα των αρχαίων Αθαμάνων. Η ακμή του χωριού και της ευρύτερης περιοχής τοποθετείται κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν στο θεσσαλικό κάμπο οι συνθήκες ζωής ήταν δύσκολες λόγω της τουρκικής κυριαρχίας.

Η περιοχή και το χωριό αποτέλεσαν χώρο δράσης κλεφτών και ορμητήριο του Γ.Καραϊσκάκη. Ο Γ. Καραϊσκάκης έμεινε στο Λεοντίτο το καλοκαίρι του 1823 σε σπίτι (κούλια) δίπλα στο ναό της Αγ. Παρασκευής. Η Μάχη του Λεοντίτου έλαβε χώρα στη θέση «Τουρκομνήματα», όπου ο Γ. Καραϊσκάκης πρόβαλε μεγάλη αντίσταση σε τουρκικά στρατεύματα και σε άτακτους Αλβανούς του Μουσταή Πασά. Ο Γεώργιος Χαϊντούτης υπήρξε υπαρχηγός του αρματολού των Αγράφων, Γιάννου Μπουκουβάλα. Καταγόταν από το Λεοντίτο όπου και σήμερα υπάρχουν απόγονοί του. Το Διάγγελμα της Ανεξαρτησίας των σκλαβωμένων Αγράφων το 1854 από τους πρόκριτους της περιοχής, ήταν η αιτία να σταλούν πολλά τουρκικά στρατεύματα στην περιοχή. Οι τελευταίες μάχες των επαναστατών δόθηκαν στο Λεοντίτο. Μάλιστα, το χωριό πυρπολήθηκε το 1823 από τους Τούρκους στην προσπάθειά τους να κάμψουν την αντίσταση των κατοίκων. Το λεοντίτο και η υπόλοιπη Αργιθέα ενσωματώθηκαν τελικά στο ελληνικό κράτος το 1881 μαζί με την υπόλοιπη Θεσσαλία

Αξιοθέατα

Εκτός από την εκπληκτικά άγρια ομορφιά του τοπίου, τα ελατοσκέπαστα βουνά με τις αλπικές κορυφές, τις πολλές πηγές και τα ποτάμια, την πλούσια πανίδα και χλωρίδα, υπάρχουν κι άλλα πράγματα να θαυμάσει κανείς. Στο Λεοντίτο μπορεί κανείς να επισκεφτεί την πλατεία του χωριού, που την σκεπάζει ένας χιλιετής, τεράστιος σε μέγεθος πλάτανος, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του χωριού και χαρίζει σκιά και δροσιά το καλοκαίρι. Σε μικρή απόσταση από την πλατεία βρίσκεται το παλιό πέτρινο κτίριο του σχολείου, που στεγάζει τη βιβλιοθήκη και περιοδικά φιλοξενεί εκθέσεις και ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Ένα ακόμη μνημείο πρόσφατα συντηρημένο, είναι ο νερόμυλος του Παληαντώνη και η νεροτριβή, που βρίσκονται στο ποτάμι του χωριού.

Επιπλέον, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το ναό του Αγίου Χαραλάμπους, πολιούχου του χωριού, που χρονολογείται ( η τελευταία φάση τουλάχιστον ) από το 1882. Ο ναός ανήκει σε μία παραλλαγή του σταυροειδούς ναού με τρούλλο, τύπος που συναντάται στους ναούς της περιοχής. Πρόσφατα συντηρήθηκε ο ναός και το παρακείμενο κελί (αρχονταρίκι) και έγινε η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Από το Λεοντίτο υπάρχει η δυνατότητα για όσους τολμηρούς το επιθυμούν να επισκεφθούν μέσα από ένα δύσβατο μονοπάτι το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας, όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα. Η διαδρομή από το μονοπάτι θα αποζημιώσει τον επισκέπτη-προσκυνητή. Βέβαια, για τους λιγότερο τολμηρούς υπάρχει η δυνατότητα να προσεγγίσουν τη μονή με το αυτοκίνητο. Αρκετές είναι και οι πηγές που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί στο Λεοντίτο : η «Γεροντόβρυση», η «Πίση», η «Κετσεβελίνα», η «Κρύα Βρύση», η «Κοτρώνι». Η πηγή «Κλιδέρα», η πηγή «Κορίτσι» κ.ά. Η κεντρική βρύση στο χωριό είναι λιθόκτιστη και χρονολογείται στις αρχές του αιώνα. Λιθόκτιστες είναι επίσης η βρύση «Κοτούλα» και η βρύση «Αλωνάτα». Το ποτάμι «Κρυόρεμα» (Λεοντίτης) πηγάζει από την οροσειρά Ντελιδίμι και καταλήγει στον Αχελώο. Στα νερά του ζουν πέστροφες.

Η κορυφή «Ντελιδίμι» βρίσκεται σε υψόμετρο 2.163 μέτρων. Από την κορυφή «Τσουρνάτο» σε υψόμετρο 2.100 μ. έχει όμορφη θέα κάποιος προς την Άρτα. Το Λεοντίτο περιβάλλουν τα δάση: «Μεγαλάκου» με έλατα και μαλόκεδρους, «Αη-Λιά» με έλατα, κέδρους και βελανιδιές, «Αγ. Τριάδας» με έλατα, κέδρους και πουρνάρια και «Αγ. Κων/νου» με έλατα και κέδρους. Τα πετρόκτιστα γεφύρια της ευρύτερης περιόχης είναι επίσης μοναδικά μνημεία. Tο γεφύρι του Τριζώλου ( οικισμός Καρύα ) κατσκευάστηκε τον 13ο αι. και ένωνε τα χωριά της ανατολικής και δυτικής Αργιθέας.Είναι το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι της θεσσαλίας. Το γεφύρι του Μεζήλου κοντά στον οικισμό Βλάσι, είναι μονότοξο με ημικυκλική μορφή τόξου και κτίστηκε την περίοδο της τουρκοκρατίας. Παρόμοιο είναι και το Στεφανιώτικου γεφύρι στη θέση Ραγάζια της ανατολικής Αργιθέας. Μοναδικής ομορφιάς είναι και η μικρή λίμνη της Στεφανιάδας που δημιουργήθηκε από κατολισθήσεις και έχει βάθος 130μ.

Εκδηλώσεις

Το καλοκαίρι το χωριό σφύζει από ζωή και σημείο αναφοράς αποτελεί το πανηγύρι, που γίνεται ανήμερα της Αγίας Παρασκευής, στις 26 Ιουλίου. Την παραμονή αλλά και μετά τη Θεία Λειτουργία και Λιτάνευση της εικόνας ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του χωριού.Οι εκδηλώσεις, βέβαια, δε σταματούν εδώ. Στις 8 Αυγούστου κάθε χρόνο γιορτάζονται τα θυρανοίξια του Αγίου Χαραλάμπους, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη της περιοχής.Επιπλέον, κάθε καλοκαίρι ο πολιτιστικός σύλλογος διοργανώνει εκθέσεις, ιστορικά συνέδρια και θεατρικές παραστάσεις.Γενικότερα, όλη την περίοδο του Αυγούστου αποτελούν καθημερινό φαινόμενο το ξενύχτι, τα πάρτυ και οι λαϊκές βραδιές.

www.leontito.gr

Προηγούμενο άρθρο Προτεραιότητα στα αρδευτικά έργα του Νομού Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Η Γέφυρα Προδρόμου (Αγίας Τριάδας) δεν θα κατασκευαστεί!