Σπ. Ταλιαδούρος: «Να καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στους βαμβακοκαλλιεργητές ανεξάρτητα από το ύψος της παραγόμενης ποσότητας»


Ο Βουλευτής Καρδίτσας και π. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τη λήψη πρωτοβουλιών ώστε οι βαμβακοπαραγωγοί που αποδεδειγμένα έλαβαν μέριμνα εκτέλεσης καλλιεργητικών φροντίδων αλλά είχαν μειωμένη παραγωγή να μην χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

 

Ειδικότερα, η Ερώτηση του κ. Σπύρου Ταλιαδούρου έχει ως εξής:

«Με την καταβολή στους παραγωγούς βάμβακος του ποσού της συνδεδεμένης ενίσχυσης, αρκετοί βαμβακοπαραγωγοί του Ν. Καρδίτσας δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα και βρίσκονται πλέον σε δεινή οικονομική θέση καθώς διαπιστώνουν ότι δεν είναι δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης λόγω μειωμένης παραγωγής ή λανθασμένης τηλεπισκόπησης της έκτασης καλλιέργειας των.

Με Ερώτηση που είχα υποβάλλει στη Βουλή των Ελλήνων , μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ζητούσα την εξέταση του θέματος που προέκυψε κατά την καλλιεργητική περίοδο 2012 στις βαμβακοφυτείες, λόγω της προσβολής των καλλιεργειών από πράσινο σκουλήκι που είχε ως συνέπεια τη μείωση της παραγωγής σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ιδιαίτερα, μειωμένη στρεμματική απόδοση, σε περιπτώσεις δε και την εκμηδένιση του συνόλου της παραγωγής.

Επανερχόμενος, επισημαίνω ότι η πλειοψηφία των παραγωγών στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις ιδιαιτερότητες της καλλιεργητικής περιόδου ώστε να διατηρήσουν τη φυτεία τους υπό κανονικές συνθήκες, έλαβαν μέτρα για την εκτέλεση καλλιεργητικών φροντίδων (καταπολέμηση  εχθρών και ασθενειών, κ.α.), τα οποία δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Επιπρόσθετα προβλήματα, διαπιστώνονται και κατά την ταυτοποίηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων λόγω λανθασμένων τηλεπισκοπήσεων, με αποτέλεσμα να φέρονται ως μη δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης ή και να  τιμωρούνται παραγωγοί που έχουν όλες τις προϋποθέσεις είσπραξης της ενίσχυσης.

Σε αυτή λοιπόν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο αγροτικός κόσμος πρέπει να στηριχθεί προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις στοιχειώδεις τρέχουσες οικονομικές του υποχρεώσεις και τις ανάγκες διαβίωσης των οικογενειών του.

 

 

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  1. Προτίθεται έστω και τώρα να επανεξετάσει τη δυνατότητα ρύθμισης, ώστε οι παραγωγοί – που αποδεδειγμένα ( βάσει τιμολογίων κλπ) έλαβαν μέριμνα εκτέλεσης καλλιεργητικών φροντίδων αλλά είχαν μειωμένη παραγωγή – να μην απωλέσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση;
  2. Προτίθεται να επανεξετάσει το θέμα της καταβολής της ενίσχυσης στις περιπτώσεις παραγωγών που αποκλείσθηκαν λόγω μη σωστής τηλεπισκόπησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε αντίθεση με όλα τα στοιχεία (δήλωση ΟΣΔΕ, κ.α.) της καλλιέργειας αυτών;»

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για το Σοφαδίτικο Καρναβάλι
Επόμενο άρθρο ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ 6.262 ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ - Μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς