Σπ. Ταλιαδούρος: Νομοθετική ρύθμιση για μείωση των αμοιβολογίων που προκύπτουν από τη χρήση τηλεοράσεων σε δωμάτια ξενοδοχείων


 Ο Βουλευτής και τ. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού ζητά νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να απαλλαγεί το ελληνικό ξενοδοχείο και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια από την άδικη και αδικαιολόγητα υψηλή οικονομική επιβάρυνση που του επιβάλλεται από τις εταιρείες που εκπροσωπούν τους δημιουργούς λόγω της χρήσης τηλεοράσεων. Επισημαίνεται ότι αυξημένα αμοιβολόγια γίνονται αποδεκτά από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), που υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

 Ειδικότερα, η ερώτηση του  έχει ως εξής:

Σύμφωνα με την από 18.3.2010 απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (υπόθεση C-136/09) η οποία αφορά ειδικώς την Ελλάδα και τη χρήση τηλεοράσεων σε δωμάτια ξενοδοχείων ή ενοικιαζόμενα δωμάτια, η χρήση τηλεοράσεων στους εν λόγω χώρους δεν επιτρέπεται χωρίς την άδεια των δημιουργών ή της εταιρείας, που τους εκπροσωπεί.

Τα αμοιβολόγια που καθορίζονται από την ΑΕΠΙ έχουν γίνει αποδεκτά από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), που υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, επιβαρύνουν οικονομικά τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τους δημιουργούν ένα ακόμη πρόσθετο πρόβλημα βιωσιμότητας, ιδιαίτερα σήμερα που το κεφάλαιο «τουρισμός» πλήττεται επίσης βαρύτατα από την οικονομική κρίση.

Το γεγονός δε ότι οι εταιρείες πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων ζητούν και την καταβολή αναδρομικών μέχρι και πέντε χρόνια πίσω αποτελεί μια απαίτηση που κλονίζει την ασφάλεια δικαίου και επιβάλλει την λήψη μέτρων προστασίας της επιχειρηματικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ)  προχώρησε σε εκπόνηση μελέτης για το τι ισχύει στις άλλες ανταγωνίστριες Ευρωπαϊκές χώρες, ξεκινώντας παράλληλα και το διάλογο με τις εταιρείες των δικαιούχων ενώ δια στόματος του ίδιου του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού την 12η Απριλίου υπήρξε η εξαγγελία για σχετική νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα των υψηλών απαιτήσεων των εταιρειών κατά των ξενοδόχων. Και αυτό διότι το ελληνικό ξενοδοχείο έχει δεχθεί και εξακολουθεί να δέχεται, τα τελευταία δέκα χρόνια, καταιγισμό επιστολών, εξωδίκων, αγωγών και μηνύσεων, για καταβολή υπέρογκων αμοιβών σε γνωστούς και άγνωστους ελληνικούς και αλλοδαπούς φορείς διαχείρισης δικαιωμάτων.

Κατόπιν αυτών Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πότε προτίθεται να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να απαλλαγεί το ελληνικό ξενοδοχείο από την άδικη και αδικαιολόγητα υψηλή αυτή οικονομική επιβάρυνση;»

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση βουλευτών Καρδίτσας στη Βουλή με μαθητές του 1ου δημοτικού σχολείου Παλαμά και του 11ου σχολείου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Περιοδεία της θεατρικής παράστασης «Μαρινέλλα-το Μιούζικαλ» και στο δημοτικό στάδιο Καρδίτσας