Στην κυκλοφορία σε λίγες ημέρες η παράκαμψη Μαυροβουνίου


Χθες  Τετάρτη 3 Ιουνίου ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτης Γκούπας συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Σπ. Ταλιαδούρο, τον Βουλευτή Καρδίτσας κ. Κ. Τσιάρα και τον Βουλευτή Λάρισας κ. Μ. Χαρακόπουλο,  τον Νομάρχη Καρδίτσας κ. Φ. Αλεξάκο, τον Αντινομάρχη  Λάρισας κ. Καλομπάτσιο και τους Δημάρχους Κραννώνα κ. Κ. Καρτσαφλέκη,  Παλαμά κ. Β. Καραδήμο και Φύλλου κ. Δ. Αγγέλη και υπηρεσιακούς παράγοντες, πραγματοποίησε επιθεώρηση  στο δρόμο   Λάρισας – Καρδίτσας.

Πρόκειται για έργο που συνδέει τις πρωτεύουσες των δύο Νομών, συνολικού  Π/Υ 81,1 εκ €. Κατασκευάζεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας,  χρηματοδοτείται από το  Γ ΠΕΠ  και εθνικούς πόρους και η χρηματοδότησή του συνεχίζεται μέσω του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

Τεχνικά, είναι ένας  σύγχρονος οδικός άξονας, συνολικού μήκους 46,51  χιλιομέτρων (και συνοδά έργα 4,4 χλμ.) , με διατομή 16,3/18,3, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, με διαχωριστικό στηθαίο ασφαλείας στον άξονα της οδού, παρακάμψεις, ισόπεδους  κόμβους και  παράπλευρες  αγροτικές οδούς..

Α) Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και δόθηκαν στην κυκλοφορία οι εργολαβίες από το Δέλτα Καρδίτσας  έως την Ιτέα  15,16  χλμ με προϋπολογισμό 26,5 εκ. €. από τα οποία, βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή συνοδών έργων 4,4 χλμ με προϋπολογισμό 5,7 εκ.

Β) Στο πλαίσιο του Γ ΠΕΠ, κατασκευάζονται εντός των χρονοδιαγραμμάτων τα οδικά τμημάτα από τέλος κόμβου Ιτέας έως αρχή παράκαμψης Συκεώνας και από τέλος παράκαμψης Συκεώνας μέχρι τέλος παράκαμψης Μαυροβουνίου και μήκους 12,15 χλμ και προϋπολογισμού 24,8 εκ.(συμπεριλαμβανομένης και της χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους).

Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 -2013 πρόσφατα  δημοπρατήθηκαν και βρίσκονται στο στάδιο ανάθεσης άλλα 7,2 χλμ (από Μαυροβούνι έως Ελευθερές Λάρισας), προϋπολογισμού  23 εκ. €.

Αναλυτικά:

ΛΑΡΙΣΑ – ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Δέλτα Αγ. Θεοδώρων) (μήκος 46,51 km )

Έχουν ολοκληρωθεί συνολικά L=21,66 km:

 Α. Από το Β ΚΠΣ – 6,5 km

– Τμήμα από διασταύρωση με Νότια παράκαμψη Λάρισας μέχρι Μεσοράχη  μήκους 4,2 km (Β ΚΠΣ)

  • – Τμήμα Μεσοράχη έως Ελευθερές μήκους 2,3 km (Β ΚΠΣ)

Β. Από το Γ ΚΠΣ – 15,16 km

  • – Τμήμα Ιτέα έως Ματαράγκα μήκους 8,66 km (Γ ΚΠΣ)
  • – Τμήμα Ματαράγκα- Δέλτα μήκους 6,5 km (Β ΚΠΣ και Γ ΚΠΣ)

Υπό κατασκευή  L=16,55 km :

  • – Τμήμα από Μαυροβούνι έως αρχή παράκαμψης Συκεώνας και από τέλος παράκαμψης -Συκεώνας μέχρι Ιτέα μήκους 12,15 km (Γ ΚΠΣ και συνέχεια στο ΕΣΠΑ)
  • – Συνωδά έργα στο τμήμα Δέλτα Καρδίτσας – Ιτέα μήκους 4,4 km

Δημοπρατηθέν  L=7,2 km:

  • – Τμήμα Ελευθερές έως Μαυροβούνι μήκους 7,2 km (ΕΣΠΑ)

Μελέτες L=5,5 km :

  • – Υπάρχει οριστική μελέτη για το τμήμα παράκαμψης Συκεώνας μήκους 3,2 km (Γ ΚΠΣ και συνέχεια στο ΕΣΠΑ)
  • – Υπό μελέτη:
  • – α) Cut-cover στη θέση Κάστρο και στη Γέφυρα Ενιπέα (Γ ΚΠΣ και συνέχεια στο ΕΣΠΑ)
  • – β) Τμήμα Μεσοράχη – Ελευθερές (διαπλάτυνση) μήκους 2,3 km (Γ ΚΠΣ και συνέχεια στο ΕΣΠΑ)

Ο Γενικός Γραμματέας, με το πέρας της περιοδείας δήλωσε: «Από τις πρώτες μέρες της παρουσίας μας στη Θεσσαλία ενεργούμε βάσει μίας ολοκληρωμένης πολιτικής ισόρροπής ανάπτυξης των τεσσάρων Νομών. Πιστοί στο σχεδιασμό μας, ολοκληρώνουμε την κατασκευή σύγχρονων – κλειστών οδικών δικτύων με στόχο την ασφαλή σύνδεση των πρωτευουσών  των Νομών με την έδρα της περιφέρειας. Για το δρόμο Λάρισα – Καρδίτσα έχουμε επενδύσει 81,1 εκατομμύρια ευρώ και η μέχρι τώρα  υλοποίησή του προχωρά ιδιαίτερα καλά. Παραδόθηκαν για τη χρήση των πολιτών  σταδιακά τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες εργολαβίες. Σε ό,τι αφορά τα τμήματα που κατασκευάζονται, όπως αυτό της παράκαμψης Μαυροβουνίου που σήμερα επισκεφθήκαμε είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος καθώς τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται και σε λίγες μέρες είμαι σίγουρος πως θα καταφέρουμε να το δώσουμε στην κυκλοφορία. Είμαι βέβαιος πως με την καλή συνεργασία φορέων, υπηρεσιών και πολιτών και την εντατικοποίηση των προσπαθειών θα πετύχουμε το στόχο, να ολοκληρώσουμε γρήγορα τις βασικές  οδικές αρτηρίες, που θα  παρέχουν στους πολίτες και τους διερχόμενους από τη Θεσσαλία ταχύτητα και ασφάλεια κατά τις μετακινήσεις τους.»

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ 111, ΛΑΡΙΣΑ 41336, τηλ. 2413 503505, fax: 2410 552651, email: savva@thessaly.ondsl.gr      

       

Προηγούμενο άρθρο Η κυβέρνηση συσκοτίζει την υπόθεση SIEMENS
Επόμενο άρθρο Μπορούμε να είμαστε και πάλι νικητές