ΣΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ


  Μόνο οι υπογραφές των υπουργών Μπιρμπίλη, Ραγκούση και Λοβέρδου απομένουν, ώστε το έργο του βιολογικού καθαρισμού της λίμνης Πλαστήρα να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την υπογραφή των τριών υπουργών, θα συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Νεβρόπολης Αγράφων για να εγκρίνει και να αποδεχθεί τη μελέτη και στη συνέχεια η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα δημοσιεύσει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να ανακηρυχθεί ο εργολάβος του έργου. Να σημειωθεί ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας έχει έρθει σε συμφωνία με το ΥΠΕΚΑ για τη δέσμευση των 13 εκ. ευρώ που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου. 

Στοιχεία του έργου

Για το έργο έχει γνωμοδοτήσει ο Γενικός Δ/ντης Περιβάλλοντος ΥΠΕΧΩΔΕ κατά τη διαδικασία Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης του έργου με τις παρακάτω αποφάσεις :

– Την από 141997/1-4-2005 απόφαση με την οποία γνωμοδοτούσε θετικά για την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΠΠΕ) του έργου «Εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στη θέση Ράχη του Τ.Δ. Κρυονερίου και των Αγωγών Ακαθάρτων των οικισμών : Νεοχώρι – Φυλακτή – Πεζούλα – Καλύβια – Καλύβια Φυλακτής – Κουτσοδήμος – Κρυονέρι – Νεράϊδα του Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων και Κερασιά του Δήμου Ν. Πλαστήρα. Συγκεκριμένα, το έργο απαρτίζεται από τα ακόλουθα :

1) Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων δυναμικότητας 16.000ι.κ. (πληθυσμός σχεδιασμού για το 2041).

2) Καταθλιπτικό αγωγό διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων μήκους 1.400m περίπου

3) Σύστημα Κεντρικών Αποχετευτικών Αγωγών (ΚΑΑ).

– Την από 12259/5-4-2004 απόφαση με την οποία γνωμοδοτούσε θετικά για την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΠΠΕ) του έργου «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων στη θέση Άγιος Αθανάσιος και Λαμπερό του Δήμου Ν. Πλαστήρα». Ειδικότερα, το έργο απαρτίζεται από τα εξής :

1) Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων δυναμικότητας 1.500 ι.κ. (πληθυσμός σχεδιασμού για το 2041).

2) Σύστημα υπεδάφιας διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων έκτασης 3.300m2 περίπου

3) Καταθλιπτικό κεντρικό αποχετευτικό αγωγό (ΚΑΑ) μήκους 370 m περίπου από το κεντρικό αντλιοστάσιο έως την ΕΕΛ

4) Σύστημα Κεντρικών Αποχετευτικών Αγωγών (ΚΑΑ).

Στην περιοχή μελέτης δεν υπάρχουν δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων σε κανένα οικισμό. Η αποχέτευση γίνεται με απορροφητικούς βόθρους κυρίως και σε ελάχιστες περιπτώσεις με στεγανούς βόθρους. Οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες διαθέτουν εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών. Για την αποχέτευση των ομβρίων υδάτων λειτουργεί αποχετευτικό δίκτυο σε κάποιους οικισμούς.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η επιβάρυνση με οργανικό φορτίο του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα με προφανείς τους κινδύνους για οργανική ρύπανση της λίμνης. Με δεδομένο μάλιστα ότι η λίμνη Πλαστήρα – αν και τεχνητή – αποτελεί σημαντικό οικοσύστημα της περιοχής (GR 1410001) και τουριστικό πόλο έλξης του Νομού Καρδίτσας, γίνεται προφανές ότι η προστασία της αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Υπό αυτές τις συνθήκες επιβάλλεται η δημιουργία ενός δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Η δε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων περιλαμβάνει :

– Την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων στη θέση Ράχη του Τ.Δ. Κρυονερίου και των Αγωγών Ακαθάρτων των οικισμών Νεοχώρι – Φυλακτή – Πεζούλα – Καλύβια – Καλύβια Φυλακτής  – Κουτσοδήμος – Κρυονέρι του Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων

– Την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων στην θέση Άγιος Αθανάσιος του Τ.Δ. Λαμπερού και των Αγωγών Ακαθάρτων των οικισμών Άγιος Αθανάσιος και Νέος Άγιος Αθανάσιος του Δήμου Ν. Πλαστήρα.

Προηγούμενο άρθρο Tην χορήγηση του έκτακτου επιδόματος στους συνταξιούχους αγρότες
Επόμενο άρθρο Αγώνας σκοποβολής Level II