Στον «αέρα» η τριπλή κάλπη


Σε εκκρεμότητα η ψηφοφορία για την Προανακριτική του Βατοπαιδίου.

Μίνι κοινοβουλευτικό θρίλερ στη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την Προανακριτική για το Βατοπαίδι. Μετά την αποχώρηση του ΛΑΟΣ και του ΚΚΕ, η ψηφοφορία αναβλήθηκε με απόφαση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Tόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της διαδίκασιας τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης επικέντρωσαν το επιχείρημά τους στο αίτημα ματαίωσης της ψηφοφορίας στο ενδεχόμενο η ΝΔ να θεωρήσει ατελέσφορη τη διαδικασία για την Προανακριτική και σε αυτήν την περίπτωση να μην δοθεί η δυνατότητα για νέα πρόταση σύστασης Προανακριτικής.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής: «Αν η Βουλή αποφασίσει να μην συγκροτηθεί η Επιτροπή αυτή, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση άσκησης δίωξης με τα ίδια πραγματικά περιστατικά».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου ότι το κόμμα σέβεται το Κοινοβούλιο και τους θεσμούς, περισσότερο όμως σέβεται την πρόταση που κατέθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι η συζήτηση θα πάει μέχρι το τέλος.

Το ΚΚΕ αποφάσισε να μην παραστεί στην ψηφοφορία, όπως είχε αποφασίσει από την αρχή και ο ΛΑΟΣ. «Αποχωρούμε προκειμένου να παραμείνει ανοιχτός ο δρόμος στην Προανακριτική Επιτροπή, να μην εκφυλιστεί η Εξεταστική, να διερευνηθούν όλα τα πραγματικά περιστατικά και να χυθεί όσο φως είναι δυνατόν στην υπόθεση» ανέφερε ο Σπύρος Χαλβατζής του ΚΚΕ.

Ζήτημα «απαρτίας» για τη μυστική ονομαστική ψηφοφορία έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης.

Ο κ. Κουβέλης επικαλέστηκε επίσης τον Κανονισμό της Βουλής, που προβλέπει την αρωγή βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην ανάγνωση του καταλόγου των βουλευτών, στη συλλογή των ψήφων και στη συγκρότηση της Εφορευτικής Επιτροπής.

«Το θέμα είναι ουσιαστικό και βαθύτατα πολιτικό, γιατί αφορά στη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα μιας πρωτόφαντης συμπεριφοράς, προσβλητικής για το Κοινοβούλιο. Δεν έχετε την δυνατότητα να προχωρήσετε σε ψηφοφορία» τόνισε.

Αντίστοιχα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευ.Βενιζέλος, ισχυρίστηκε πως «με την πρωτοφανή και κωμικοτραγική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, βρισκόμαστε εκτός κάθε συνταγματικού πλαισίου. Κάθε κοινοβουλευτικό πολίτευμα βασίζεται στην αρχή της δεδηλωμένης πλειοψηφίας. Ισχύει σήμερα; Είναι δυνατόν να πείτε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις έγκυρης απόρριψης της πρότασης;»

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας υπενθύμισε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ πως τα δεδομένα αυτά ήταν γνωστά από την αρχή της συνεδρίασης, αλλά δεν ζητήθηκε αναβολή και άρα η ψηφοφορία θα έπρεπε να διεξαχθεί.

«Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ παραμένει και ισχύει, αλλά δεν μπορεί να απορριφθεί με τεχνητό οφ σάιτ, επειδή δεν υπάρχουν οι κατά τον Κανονισμό απαιτούμενες προϋποθέσεις για να τεθούν σε ψηφοφορία. Αν δεν σας πείθω, να ερωτηθεί το Σώμα», ανταπάντησε ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ και ο Φ. Κουβέλης ανακοίνωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί με σταθερή και αταλάντευτη την επιδίωξή του να μην υπάρξει παραγραφή».

Στη νέα του παρέμβαση ο Δημήτρης Σιούφας τόνισε: «Παρότι ο Κανονισμός της Βουλής αναφέρει πως ‘ο Πρόεδρος αποφαίνεται’, εγώ δεν επρόκειτο να αποφασίσω. Την απόφαση την παίρνετε εσείς, που είστε η πλειοψηφία.»

Κατόπιν τούτου, ο πρόεδρος του Σώματος ανακοίνωσε τη λήξη της συνεδρίασης χωρίς να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία.

Αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι η έκβαση της διαδικασίας απέδειξε την ανευθυνότητα της πρότασης του ΠΑΣΟΚ. «Το ΠΑΣΟΚ ετράπη σε φυγή» είπε χαρακτηριστικά.

Προηγούμενο άρθρο Απάντηση Ζησοπούλου στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ.
Επόμενο άρθρο Αίτημα άμεσης έναρξης προγραμμάτων αγροτικού ενδιαφέροντος