Πρωτοσέλιδο

Στον κόμβο της Νίκαιας έφθασαν οι αγρότες


Οι πρώτες φάλαγγες από τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα από τα Φάρσαλα, περιοχές της Νίκαιας και την Αγιά έφτασαν ήδη στον Κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα όπου τη Δευτέρα άρχισε να στήνεται το πανθεσσαλικό μπλόκο της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς, στο πλαίσια των αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.

Αναμένεται η σταδιακή άφιξη και άλλων μηχανοκίνητων φαλάγγων από Καρδίτσα και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας.

Με αυτήν την πανελλαδικά συντονισμένη κινητοποίηση η μικρομεσαία αγροτιά κλιμακώνει την πάλη της ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Υπενθυμίζουμε ότι στη μαζική πανθεσσαλική σύσκεψη Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στα Φάρσαλα, αποφασίστηκε ομόφωνα η συγκρότηση ενός ισχυρού πανθεσσαλικού μπλόκου στον κόμβο της Νίκαιας, το οποίο θα αποτελέσει κεντρικό αγωνιστικό μετερίζι και σημείο αναφοράς της μικρομεσαίας αγροτιάς σε πανελλαδικό επίπεδο.

Μπροστά στο στήσιμο των μπλόκων, έχουν προηγηθεί, εδώ και ενάμιση μήνα, εντατικές προετοιμασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, με περιοδείες στα χωριά, συσκέψεις σε επαρχιακό, νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο, αγωνιστικές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις σε διάφορες υπηρεσίες για διεκδίκηση συγκεκριμένων αιτημάτων.

Στις συζητήσεις που αναπτύχθηκαν στα καφενεία των χωριών, στις ανοιχτές και γόνιμες διαδικασίες στα όργανα των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών και στις συσκέψεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, αναδείχτηκαν τα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και οι αιτίες τους, καθορίστηκε το συνολικό πλαίσιο αιτημάτων – διεκδικήσεων, καταγράφηκε η θέληση και αποφασιστικότητα του αγροτικού κόσμου να παλέψει οργανωμένα, μαζικά και δυναμικά, πιέζοντας με αυτόν τον τρόπο την κυβέρνηση για την ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούν στην ίδια την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Παλεύουμε για να διεκδικήσουμε λύσεις στα οξυμένα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουμε και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας ανάμεσα στα οποία είναι:

  • Να μπει τέλος στο αίσχος των ανοιχτών τιμών. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Όχι στην αισχροκέρδεια μιας χούφτας εμπόρων και βιομηχάνων που στο όνομα της οικονομίας της αγοράς και με τις πλάτες της εκάστοτε κυβέρνησης κερδοσκοπούν σε βάρος μας.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής στα μέσα και εφόδια. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως παίρνουν οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι. Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ στα χωράφια και τα σπίτια. Κατάργηση όλων των χαρατσιών και αυτών που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση.
  • Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών από την αδικαιολόγητη μείωση των τιμών σε μια σειρά προϊόντα και την απώλεια παραγωγής που δεν έγινε με δική τους ευθύνη και δεν αποζημιώνεται.
  • Αφορολόγητο ατομικό ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα και όχι τα τεκμήρια.
  • Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια, στελέχωση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας που σήμερα ουσιαστικά δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες της υπαίθρου.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
  • ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
  • Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε αγρότες, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.ά. Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, καθώς και την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
  • Το ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς να πάει στις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης.

 

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση από το Τμήμα Συντήρησης Χώρων Πρασίνου του Δήμου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Συνελήφθη 54χρονος για ανθρωποκτονία σε βάρος της συζύγου του