Στο Δήμο Καρδίτσας η έκταση του στρατοπέδου Λουμάκη


Δομ. Βερίλλης: «Η απόφαση πολεοδόμησης των στρατοπέδων που υπογράφτηκε από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ έπειτα από επίμονες και συνεχείς προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός νέου πνεύμονα πρασίνου στην πόλη.»

Με την υπογραφή του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ  κ. Γ. Σουφλιά, με την οποία εγκρίθηκε η πολεοδόμηση των στρατοπέδων «Κιούση» και «Λουμάκη» επισφραγίστηκε η πολύμηνη και επίμονη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Καρδίτσας για την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης που δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο να αξιοποιήσει ως χώρο πρασίνου την έκταση που σήμερα καταλαμβάνει το στρατοπέδο «Λουμάκη» δημιουργώντας ένα νέο πάρκο, μεγαλύτερο κατά 10 και πλέον στρέμματα από το Παυσίλυπο!

Η πολεοδόμηση αφορά την εντός και εκτός σχεδίου περιοχή των δύο στρατοπέδων που βρίσκονται στην πόλη της  Καρδίτσας, την τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου, την επιβολή προκηπίου, και τον καθορισμό όρων και περιορισμών δόμησης. H Απόφαση στηρίχθηκε σε πολεοδομική μελέτη που είχε υποβάλει ο Δήμος Καρδίτσας για την αξιοποίηση των στρατοπέδων.

Τα δύο στρατόπεδα πρόκειται να απομακρυνθούν από την Καρδίτσα και να μετεγκατασταθούν σε άλλη έκταση μακριά από την πόλη. Από το σύνολο της έκτασης που κατείχαν τα δύο στρατόπεδα προβλέπεται το 50% να καλυφθεί από πράσινο και κοινόχρηστους χώρους και το υπόλοιπο 50% να πολεοδομηθεί. Από τα έσοδα που θα προκύψουν θα καλυφθούν τα έξοδα μετεγκατάστασης των στρατοπέδων.

Ειδικότερα η Απόφαση προβλέπει:

Για το στρατόπεδο «Κιούση»

– Εντάσσεται η εκτός σχεδίου περιοχή του στρατοπέδου στο σχέδιο πόλης του δήμου Καρδίτσας

– Καθορίζονται δύο οικοδομικά τετράγωνα (Σ1 & Σ2), πεζόδρομος και οδός

– Καθορίζεται κοινόχρηστος χώρος πρασίνου

Αναφορικά με τις χρήσεις γης:

α) Για το οικοδομικό τετράγωνο Σ1 προβλέπεται η δημιουργία:

– πρατηρίων βενζίνης

– εγκαταστάσεων μέσων μαζικών μεταφορών

– κέντρων διασκεδάσεων – αναψυχής

– επαγγελματικών εργαστηρίων χαμηλής όχλησης

β) Για το οικοδομικό τετράγωνο Σ2 προβλέπονται χρήσεις αμιγούς κατοικίας

Για το στρατόπεδο «Λιουμάκη»:

– Τροποποιείται το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο πόλης

– Αποδίδεται στο δήμο Καρδίτσας ως αστικός χώρος πρασίνου, ένα ενιαίο οικοδομικό τετράγωνο, που αποτελεί το 50% του συνόλου της έκτασης.

Δήλωση του Δημάρχου Καρδίτσας

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης αναφερόμενος στην απόφαση πολεοδόμησης των στρατοπέδων δήλωσε τα εξής: «Η απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, με την οποία εγκρίνεται η πολεοδομική μελέτη που είχε υποβάλει ο Δήμος Καρδίτσας για την αξιοποίηση των στρατοπέδων, μας ικανοποιεί απόλυτα, καθώς δικαιώνει μια πολύμηνη διεκδικητική προσπάθεια της δημοτικής αρχής. Ήταν εξ’ αρχής μια από τις βασικές προτεραιότητές μας, καθώς εκτιμούμε ότι θα δώσει τη δυνατότητα ανάπλασης μιας μεγάλης περιοχής με πυρήνα το χώρο του σημερινού στρατοπέδου Λουμάκη. Με την αποδέσμευση του στρατοπέδου, ο δήμος Καρδίτσας, προγραμματίζει την αξιοποίηση της έκτασης 50 στρεμμάτων που θα προκύψει σχεδιάζοντας τη δημιουργία ενός νέου πάρκου, το οποίο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πόλη και πνεύμονα πρασίνου σε μια υποβαθμισμένη περιοχή της. Ο Δήμος προετοιμάζεται να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στα αντίστοιχα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, πρόταση  που αποτελεί πρώτη μας προτεραιότητα για τη νέα Προγραμματική Περίοδο.

Μετά και από αυτή την εξέλιξη αναμένουμε την άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο αίτημα που έχουμε θέσει ήδη στον Υπουργό κ. Ευαγ. Μεϊμαράκη για αποδέσμευση του στρατοπέδου «Λουμάκη».  Με δεδομένο ότι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της 60 Μονάδας Επιστράτευσης στεγάζονται στο στρατόπεδο «Κιούση», ενώ στο στρατόπεδο «Λουμάκη», έχουν απομείνει ελάχιστα κτίρια που χρησιμοποιούνται, είναι δυνατή , εύκολη λόγω της εγγύτητας των δύο στρατοπέδων, οικονομικά εφικτή, αλλά και λειτουργική η μεταφορά όλων των δραστηριοτήτων της 60 Μ.Ε. στο στρατόπεδο «Κιούση».

Ο Δήμος Καρδίτσας όπως έχουμε επισημάνει και προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι πρόθυμος και έτοιμος να συμβάλλει με κάθε τρόπο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση του στρατοπέδου, δίχως βέβαια να θίγονται τόσο η περιουσία, όσο και η επιχειρησιακή λειτουργία της 60 Μ.Ε. και επιπρόσθετα δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συμμετάσχουμε στο κόστος της ενδεχόμενης μετεγκατάστασης, προκειμένου αυτή να πραγματοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν. Η πρότασή μας για την αξιοποίηση της έκτασης θα πρέπει να κατατεθεί, να ενταχθεί και να υλοποιηθεί εντός συγκεκριμένων χρονικών πλαισίων, γι’ αυτό και απαιτείται να ξεκινήσει άμεσα η μεταφορά, ζήτημα, στο οποίο επικεντρώνουμε πλέον τις προσπάθειές μας.»

Προηγούμενο άρθρο Eπαγγελματική Κατάρτιση και Nεανική Eπιχειρηματικότητα
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δ.Σ. του Δήμου Kάμπου