Συνεργασία και σύνεση στη διαχείριση του νερού


  Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την προεδρία του   Γενικού  Γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτη Γκούπα με θέμα την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της λίμνης Πλαστήρα, του ποταμού Πηνειού και της λεκάνης απορροής του, ενόψει  της νέας αρδευτικής περιόδου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Αντινομάρχες Τρικάλων, Λάρισας και Καρδίτσας, οι  Πρόεδροι ΤΕΔΚ Νομών Καρδίτσας και Τρικάλων, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι  ή εκπρόσωποι των Δήμων  Μακρυχωρίου, Νέσσωνα, Λακέρειας, Πλατυκάμπου, Αρμενίου, Κιλελέρ, Κοιλάδας, Φαρκαδώνας, Πελινναίων, Καρδίτσας, Παλαμά, Άρνης, Κάμπου και Σοφάδων, πρόεδροι και εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ Πηνειού, Ταυρωπού και Ζάρκου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στην εισήγησή του ο Γενικός Γραμματέας τόνισε πως το νερό είναι αγαθό σε ανεπάρκεια και για το λόγο αυτό, όπως κάθε καλοκαίρι έτσι και φέτος, η διαχείρισή του πρέπει να γίνει με υπευθυνότητα.

Ζήτησε να κατανοήσουν όλοι, φορείς και ιδιώτες, πως η ορθολογική διαχείριση είναι αναγκαία και πως δε χρειάζονται υψηλοί τόνοι και αντιπαραθέσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε να υπάρξει συνεχής  ροή του Πηνειού ποταμού.  Παράλληλα, ζήτησε τη συνεργασία των Δήμων με την αρμόδια Δ/νση Υδάτων της Περιφέρειας  και τόνισε πως οι Δήμοι που έχουν λιμνοδεξαμενές πρέπει με κάθε τρόπο να

διασφαλίσουν πως η περιοχή τους θα κάνει χρήση μόνο του αποθηκευμένου σε αυτές νερού.

Επιπλέον τόνισε πως ενεργοποιείται και φέτος η Επιτροπή,   η οποία, όπως και κάθε χρόνο, θα συνεδριάζει για τυχόν ζητήματα που θα προκύπτουν κατά τη διάρκεια της αρδευτικής περιόδου και  ειδικότερα σε κρίσιμες περιόδους του καλοκαιριού.

  

Τόνισε τέλος πως το απαραίτητο νερό για την ύδρευση των πολιτών είναι διασφαλισμένο και αποτελεί προτεραιότητα.

Στη σύσκεψη έκλεισε με  ανοιχτή συζήτηση και  προτάσεις όλων των παρευρισκομένων.

Ο Γενικός Γραμματέας, κλείνοντας τη συζήτηση υπογράμμισε:

«παρά το γεγονός πως το χειμώνα που πέρασε, σημειώθηκε μεγάλη συχνότητα βροχόπτωσης, και πάλι η ανάγκη για συνεργασία και το φετινό καλοκαίρι είναι μεγάλη.   Το νερό είναι αγαθό σε ανεπάρκεια  και για το λόγο αυτό πρέπει όλοι να είμαστε ορθολογιστές σε ό,τι αφορά τη διαχείρισή του. Πρέπει να γίνει σαφές πως η ύδρευση των πολιτών και η προστασία του περιβάλλοντος θα αποτελέσουν προτεραιότητα  για τις ενέργειές μας. Ζητούμε για άλλη μια φορά από τους οργανωμένους φορείς και από τους πολίτες μεμονωμένα μετριοπάθεια, γιατί σε καμία περίπτωση δε βοηθά η άρνηση για συνεργασία. Είμαι βέβαιος πως η αυτοδιοίκηση για άλλη μία χρονιά θα είναι αξιόπιστος συνομιλητής  μας στα θέματα της  ορθολογικής  διαχείρισης  των υδάτων.»   

Προηγούμενο άρθρο Οδοιπορικό στα Μνημεία του Νομού Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Θετικό αποτέλεσμα για μαχητική συνέχεια