Ο Υφυπουργός Παιδείας στην ημερίδα στο φράγμα της Λ. Πλαστήρα


Με το έργο του φράγματος της Λίμνης Πλαστήρα αποδεικνύεται η πολιτική φιλοσοφία του Κων/νου Καραμανλή για το στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης της πατρίδας.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος στην ομιλία του στην ημερίδα που διοργανώθηκε στο φράγμα της Λίμνης Πλαστήρα με θέμα «Η συμβολή των Νικολάου Πλαστήρα και Κωνσταντίνου Καραμανλή στη δημιουργία της τεχνητής λίμνης Ταυρωπού» αναφέρθηκε στο έργο και στην πολιτική φιλοσοφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ιδιαίτερα στη συμβολή στην κατασκευή του φράγματος. Ειδικότερα ο κ. Ταλιαδούρος μεταξύ άλλων επεσήμανε τα εξής:

«Η μαγευτική ομορφιά της Λίμνης Πλαστήρα σε συνδυασμό με την μέγιστη αξιοποίηση του υδάτινου όγκου της, για την παραγωγή ενέργειας, την άρδευση του κάμπου και την ύδρευση των χωριών και πόλεων της Καρδίτσας δικαιώνει το αίσθημα εθνικής ευγνωμοσύνης, τόσο στη μνήμη εκείνου που είχε τη διορατικότητα δημιουργίας του, του Νικολάου Πλαστήρα, όσο και εκείνου που ξεπέρασε όλα τα εμπόδια και το δημιούργησε, του Κων/νου Καραμανλή.

Η ανάθεση της εντολής για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στον Κωνσταντίνο Καραμανλή τον Οκτώβριο του 1955, μετά το θάνατο του Παπάγου, σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην πολιτική ζωή της χώρας αλλά και στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, την Καρδίτσα. Το έργο του φράγματος και του υδροηλεκτρικού σταθμού Ταυρωπού εντάσσονται σε μια περίοδο κατασκευής αναπτυξιακών έργων που συνετέλεσαν στη μετεξέλιξη της Ελλάδας από αγροτική και υποανάπτυκτη, σε βιομηχανική χώρα, χαράσσοντας έτσι το δρόμο προς την ευημερία. Ο Κων/νος Καραμανλής πίστευε – και αυτό ήταν η βαθύτατη , η πρωταρχική του πίστη, – ότι βρίσκεται στη ζωή για να εκπληρώσει το χρέος του. Χρέος του ήταν, με όση δύναμη διέθετε, να πραγματοποιήσει τα ιδανικά που οδηγούν στην πολιτική εξυγίανση του Έθνους και στην οικονομική και ηθική προκοπή του.

Έτσι, ανάμεσα στα εξαγγελθέντα μέτρα από την κυβέρνηση Καραμανλή, ευθύς ως ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, περιλαμβάνεται και η απόφαση προώθησης και επέκτασης μεγάλων έργων ανασυγκροτήσεως, όπως ήταν και το έργο του Μέγδοβα.

Η θεμελίωση του έργου έγινε από τον Κων/νο Καραμανλή , την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου του 1955, στο Βλάσδο, το σημερινό Μοσχάτο.

Κατά τη διέλευση του από την πόλη της Καρδίτσας ο Κων/νος Καραμανλής σε ανταπάντηση προσφώνησης που του απηύθυνε ο Αθ. Ταλιαδούρος, o μοναδικός τότε βουλευτής του Ελληνικού Συναγερμού, στην Καρδίτσα, ο οποίος και υπογράμμισε τη σπουδαιότητα των έργων του Μέγδοβα για τη μεταμόρφωση της περιοχής, τόνισε μεταξύ των άλλων, ότι «Η Κυβέρνησις έχει ιδιαίτερον ενδιαφέρον δια τα ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο».

Ο Κων. Καραμανλής στην ομιλία του, κατά τη θεμελίωση του έργου, μεταξύ των άλλων είπε: «το έργο του Μέγδοβα, το οποίο είναι ένα σημαντικόν έργον διά την εθνικήν οικονομίαν και ιδιαιτέρως του Νομού Καρδίτσης, αποδεικνύει ότι είναι ορθή η γνώμη μου περί της δυνατότητος του εθνικού μας εισοδήματος».

Από τα προαναφερθέντα προκύπτει η πολιτική φιλοσοφία του Κων/νου Καραμανλή για το στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης της πατρίδας. Σχεδιασμός που έγινε πράξη με την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων εθνικής εμβέλειας, που έθεσαν τις στέρεες βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη και ευημερία της. Η πειθαρχία του χαρισματικού αυτού ηγέτη, η τιμιότητα της σκέψης του, η αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα των ενεργειών του, αλλά και ο ενωτικός του χαρακτήρας αποτέλεσαν ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις και την απόλυτη εγγύηση εφαρμογής προγραμμάτων ανοικοδόμησης της χώρας, τμήμα των οποίων αποτελούν και τα εγγειοβελτικά έργα, σε μια περίοδο της ελληνικής ιστορίας με ζωτικά και χρόνια προβλήματα. Ο άνθρωπος που τόνιζε συχνά ότι ήθελε «να λέγη λίγα και να πράττη πολλά» κατέκτησε δικαιολογημένα την λαϊκή εύνοια καθώς άφηνε τα έργα του να μιλούν γι’ αυτόν. Ο ίδιος άλλωστε σε δήλωση του, στις 9 Μαρτίου του 1995, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τον ελληνικό λαό, που του έδωσε τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στην αποστολή που ως νέος είχε τάξει στη ζωή του, είπε επιγραμματικά «Ταύτισα τη ζωή μου με τη ζωή του Ελληνικού Λαού».

Κατά την πρώτη περίοδο που ο Κων/νος Καραμανλής είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης της Ελλάδας, (1955-1963) τέθηκαν οι βάσεις ανάπτυξης της βαριάς βιομηχανίας. Κατασκευάστηκαν μεταξύ των άλλων και τα μεγαλύτερα υδροηλεκτρικά και θερμοηλεκτρικά έργα, με τα οποία εξασφαλίστηκε άφθονη και φτηνή ηλεκτρική ενέργεια για τη βιομηχανία, τη γεωργία, το φωτισμό, την ηλεκτροδότηση της υπαίθρου και των οικιών. Σιωπηλός εργάτης, αφοσιωμένος στην εργασία και στο καθήκον προς το συμφέρον της πατρίδας έκανε στη συγκεκριμένη περίπτωση, πραγματικότητα το όραμα, έγινε ο εκπληρωτής του ονείρου του Νικολάου Πλαστήρα.

Ο Κων/νος Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου, επισκέφθηκε άλλες τρεις φορές την περιοχή, παρακολουθώντας την πορεία των εργασιών.

Όλα τα προαναφερθέντα αφορούν στην ιστορική εξέλιξη του έργου του Μέγδοβα, την αναπτυξιακή του διάσταση  και το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε ο  Κων/νος Καραμανλής στη δημιουργία του. Θα ήταν όμως σοβαρή παράλειψη εκ μέρους μου να μην αναφερθώ και στην κοινωνική διάσταση του έργου αυτού, η οποία αποτέλεσε βασική συνιστώσα της αναπτυξιακής πολιτικής του Κων/νου Καραμανλή. Η κυβέρνηση Καραμανλή με ειδικό νόμο, τον υπ’ αριθμό 3828/1958 «περί αποκαταστάσεως της οικονομίας των εκ των υδροηλεκτρικών έργων Ταυρωπού θιγομένων» αντιμετώπισε το θέμα της αποζημιώσεως των 2.500 οικογενειών που έχαναν τη γη που είχαν στο οροπέδιο της Νεβρόπολης καθώς θα κατακλύζονταν από τα νερά της λίμνης, με τρόπο βαθύτατα κοινωνικό.

Έτσι, με τις ρυθμίσεις για την κοινωνική αποκατάσταση των θιγόμενων κατοίκων

  • δόθηκε άμεσα το ποσό των 108 εκατομμυρίων δραχμών ως εις χρήμα αποζημίωση, για την απαλλοτρίωση των κτημάτων τους
  • παραχωρήθηκε ισάξια έκταση, στον κάμπο της Καρδίτσας σε όποιον δεν επιθυμούσε την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης
  • δόθηκε το δικαίωμα συμπληρωματικής γης στους κατέχοντες ανεπαρκή ιδιοκτησία, έτσι ώστε να αποκτήσουν βιώσιμο κλήρο στην πεδιάδα της Καρδίτσας
  • παρασχέθηκε οικία, ζώα και κάλυψη των πρώτων εξόδων καλλιέργειας σε όλους τους θιγόμενους

Σε ότι αφορά δε στη χρηματική αποζημίωση, ο νόμος αυτός προέβλεπε ότι η αποκατάσταση της οικονομίας των θιγομένων δε θα συνίστατο μόνο στην καταβολή της πλήρους αποζημίωσης, που ανταποκρίνονταν στην πραγματική αξία του καλλιεργούμενου κτήματος, αλλά προέβλεπε την προσαύξηση κατά 100 %, επί της αξίας των κτημάτων.

To έργο αυτό, που έδωσε πνοή ζωής στον τόπο μας, βγάζοντας τον από τη γεωγραφική αφάνεια, αποτελεί ακόμη και σήμερα, κυρίες και κύριοι, πενήντα τρία χρόνια μετά, απτή απόδειξη του οραματισμού του Νικολάου Πλαστήρα και της δημιουργίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή».

Χρέος όλων εμάς σήμερα είναι να το περιφρουρήσουμε. Όπως άλλωστε δήλωσε και ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κώστας Καραμανλής, με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατο του Κων/νου Καραμανλή, «μας εμπνέουν τα ιδανικά του εθνάρχη», προσθέτοντας ότι «σήμερα η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα, η αίσθηση του εθνικού καθήκοντος, που χαρακτήριζε τον Κων/νο Καραμανλή, αλλά και η αποτελεσματικότητα του στην εφαρμογή των στρατηγικών του επιλογών είναι ζητούμενα της πολιτικής και της δημόσιας σφαίρας γενικότερα».

Προηγούμενο άρθρο Σχέδιο Νόμου για την κτηνοτροφία: άχρηστο & επικίνδυνο νομοσχέδιο
Επόμενο άρθρο Η Ν.Ε. Καρδίτσας του ΠΑΣΟΚ για το αγροτικό πετρέλαιο