Σωκ. Βασιλάκος: «Η καλλιέργεια της στέβιας και οι πιθανές δυσκολίες η παγίδες»


Αξιότιμοι,

η Ελληνική Ένωση Στέβιας (GRAST), σε συνεργασία με την εταιρεία SweetFitness (www.sweetfitness.org), διοργανώνουν στο Βόλο, από 1 έως και 3 Μαρτίου 2013, το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Ελληνική Στέβια.

Στόχοι του Συνεδρίου, που θα τύχει ευρύτατης προβολής από έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ παγκόσμιας εμβέλειας, είναι να γίνουν ευρύτερα γνωστές:

ü   οι μέθοδοι καλλιέργειας του φυτού Στέβια και της περαιτέρω επεξεργασίας του, ως πρώτης ύλης για την παρασκευή άλλων προϊόντων,

ü   η γνωστοποίηση την ευεργετικών ιδιοτήτων της Στέβιας στους καταναλωτές, ώστε να ενταχθεί στο καθημερινό διατροφικό τους πρόγραμμα,

ü   οι επιχειρηματικές προοπτικές τόσο για τους αγρότες, στα πλαίσια αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών τους, όσο και για την Ελλάδα, ως εναλλακτική καλλιέργεια και επιχειρηματικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, η οποία, αξιοποιώντας την υπάρχουσα τεχνογνωσία, έχει την δυνατότητα να καταστεί πρωτοπόρος διεθνώς στην καλλιέργεια ποιοτικής Στέβιας.

………………………………………………………………………………………..

Με εκτίμηση,

Ελληνική Ένωση Στέβιας

SweetFitness

Ηλίας Τσαμπαρδούκας          ,Γιάννης Μπουρούνης»

Αυτά και αρκετά άλλα, γράφει το ηλεκτρονικό μήνυμα – πρόσκληση

Ως γνωστό, η στέβια είναι φυτό από το οποίο παράγεται ζάχαρη, για την καλλιέργεια και την χρησιμότητα του οποίου έγιναν αρκετές ίσως ενημερωτικές εκδηλώσεις στην Καρδίτσα, στις περισσότερες των οποίων συμμετείχα. Δεν γνωρίζω αν ολοκληρώθηκαν οι πειραματικές καλλιέργειες και τα πιλοτικά προγράμματα της στέβιας και αν το τελικό πόρισμα αυτών λέει ότι μπορούμε ανεπιφύλακτα στην χώρα μας να την καλλιεργήσουμε ανταγωνιστικά με άλλες καλλιέργειες, όπως βαμβάκι, τεύτλα, καλαμπόκι, μηδική κλπ.

Πέρα από τα παραπάνω το κρίσιμο ερώτημα είναι το γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις  εξανάγκασαν τους αγρότες στο να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια των ζαχαροτεύτλων στην περιοχή θεσσαλίας και όχι μόνο, μιας δυναμικής καλλιέργειας με ικανοποιητικό εισόδημα γιατούς, και τώρα καλούν τους ίδιους  αγρότες να καλλιεργήσουν ένα άλλο φυτό που παράγει και αυτό ζάχαρη, όπως και το προηγούμενο.  Το γεγονός ότι η ζάχαρη της στέβιας εκτός από τις γλυκαντικές έχει και άλλες καλές για την ανθρώπινη υγεία ιδιότητες, δεν νομίζω ότι μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη για μια προτεινόμενη, σε μεγάλη κλίμακα, εξάπλωση της καλλιέργειας  και μάλιστα στα πλαίσια ενός αναδιαρθρωτικού για τις καλλιέργειες προγράμματος.

Για τον εξαναγκασμό σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας των ζαχαροτεύτλων, είχε πει η τότε κυβέρνηση στους αγρότες, ότι το κόστος παραγωγής ζάχαρης στη χώρα μας είναι ακριβό και δεν συμφέρει η καλλιέργεια, διότι μπορούμε να εισάγουμε ζάχαρη από χώρες της Ε.Ε. με τιμή χαμηλότερη από την τιμή που φτάνει στην αγορά η ζάχαρη ελληνικής παραγωγής.

Έτσι λοιπόν, έχοντας υπόψη τις κατραπακιές που έφαγε ο έλληνας αγρότης από τις απρογραμμάτιστες, ευκαιριακές και αλόγιστες αγροτικές πολιτικές ή προτάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων θα  πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός.

Αναφέρουμε μερικές αποτυχημένες προτάσεις και πολιτικές:

  1. Καλλιέργεια αρωματικών φυτών την δεκαετία του 1970 (ο γράφων είναι παθών καθώς και όσοι τότε τα καλλιέργησαν, με σημαντικές ζημιές και παρά τις επιδοτήσεις),
  2. Πρόταση για καλλιέργεια καρπουζιών (υπουργός Τζουμάκας).
  3.  Πρόταση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για καλλιέργεια ενεργειακών φυτών, αγριοαγγινάρας, ελαιοκράμβης κ.α. (για τον γράφοντα η καλλιέργεια αυτή αν προχωρήσει θα φέρει κέρδη στις βιομηχανίες επεξεργασίας των προϊόντων και ζημιά στους καλλιεργητές)

Επίσης και το κυριότερο,  αν λάβουμε σοβαρά υπόψη τις ΚΑΠ της Ε.Ε. που σαφώς οδήγησαν στην συρρίκνωση, υποβάθμιση έως και τα πρόθυρα αφανισμού την  ελληνική γεωργία, τότε θα πρέπει ο έλληνας αγρότης να είναι πολύ επιφυλακτικός και κουμπωμένος στην νέα πρόταση για την καλλιέργεια της στέβιας αφού κατά τη γνώμη μας και αυτή στόχο έχει να τον   αποπροσανατολίσει από το κυρίως πρόβλημα.

Τελικά κερδισμένοι και από αυτή την ιστορία θα είναι  οι βιομηχανίες κατασκευής των μηχανημάτων επεξεργασίας των αγροτικών προϊόντων (οι οποίες πρέπει να τα πουλήσουν) καθώς και αυτές που θα επεξεργάζονται τα προϊόντα.

Του Σωκράτη Βασιλάκου-γεωπόνου

www.sokratisvasilakos.gr

 

Προηγούμενο άρθρο 1η Μαρτίου Παγκόσμια ημέρα Πολιτικής Προστασίας
Επόμενο άρθρο Στις 17 Μαρτίου ο Ετήσιος Χορός M.E.Συλλόγου Δρακότρυπας "Η Ανάπλαση"