ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ


  Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε  στη Νομαρχία  στην Αίθουσα Νομαρχιακού Συμβουλίου με αντικείμενο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία. Η συμμετοχή στη σύσκεψη ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. Συγκεκριμένα συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα και συγκεκριμένα η Αντινομάρχης αρμόδια για θέματα υγείας κ Μαρία Αποστολοπούλου, η πρώην Αντινομάρχης κ Ερμιόνη Βασιλού, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ, ο Πρόεδρος και στελέχη της ΑΝΚΑ, Δήμαρχοι και αιρετοί της Αυτοδιοίκησης του Νομού, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καρδίτσας, γιατροί των Κέντρων Υγείας, εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων, υπάλληλοι των Υπηρεσιών Υγείας, εργαζόμενοι στο «Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι» και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι των εμπλεκομένων φορέων.

Βασικό αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η συζήτηση επί του προτεινόμενου  σχεδίου και η αναζήτηση υποστήριξης του και τρόπου υ υλοποίησης από τους φορείς του νομού μας. Το προτεινόμενο σχέδιο έχει θέμα την επίδραση της διατροφής στον σακχαρώδη διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα που προέκυψε έπειτα από διαβουλεύσεις με τους φορείς που εμπλέκονται με τα θέματα υγείας κατά τις οποίες καθορίστηκαν συγκεκριμένες προτάσεις και κριτήρια.

Από τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης διαφαίνεται ότι η ενημέρωση για θέματα διατροφής πληροί σε γενικές γραμμές τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου με μοναδικό τρωτό σημείο την έλλειψη πρακτικής εφαρμογής. Μπορεί όμως να αποτελέσει τον πυρήνα γύρω από τον οποίο θα αναπτυχθούν θεματολογίες οι οποίες βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τη διατροφή όπως για παράδειγμα ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα και να εφαρμοστεί επιτόπια μέτρηση σακχάρου, αρτηριακής πίεσης, βάρους , ύψους και ενδεχομένως χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων. Ο στόχος του προτεινόμενου σχεδίου είναι η οριζόντια ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του νομού στο προτεινόμενο θεματικό αντικείμενο και τα αναμενόμενα αποτελέσματα εφαρμογής του είναι τα παρακάτω:

  • Ø Η εξαγωγή συγκεκριμένων στατιστικών στοιχείων για το προτεινόμενο θεματικό αντικείμενο
  • Ø Η εξαγωγή συγκεκριμένων στατιστικών στοιχείων για τη στάση συμπεριφοράς του πληθυσμού στο προτεινόμενο θεματικό αντικείμενο.
  • Ø Η ευαισθητοποίηση των πολιτών για αλλαγή απόψεων, τρόπου σκέψης και τρόπου ζωής
  • Ø Η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προληπτικής ιατρικής με άμεσο αντίκτυπο την αποσυμφόρηση φορέων παροχής δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας (νοσοκομείο)
  • Ø Η δημιουργία αίσθησης στους πολίτες για την έμπρακτη ευαισθητοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης σε θέματα υγείας
  • Ø Η παροχή γνώσεων σχετικά με την υγεία και τους κινδύνους της υγείας
  • Ø Η μείωση της θνησιμότητας
  • Ø Η εμπλοκή και η συνεργασία πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων (ιατροί, νοσηλευτές, διατροφολόγοι, γυμναστές κλπ)
  • Ø Η ενεργοποίηση εθελοντών

Αφορμή για την εκπόνηση του περιγραφόμενου σχεδίου αποτέλεσε η συνεδριακή ημερίδα που διοργανώθηκε τον Οκτώβριο του 2009 με θέμα “Ο ρόλος της τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας”, με στόχο την έναρξη σχετικού διαλόγου, ως συνέχεια του 1ο Αναπτυξιακού Συνεδρίου Καρδίτσας. Βασικός στόχος της συγκεκριμένης ημερίδας ήταν η παρουσίαση και καταγραφή καλών πρακτικών σχετικά με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε θέματα προληπτικής ιατρικής. Το κυρίαρχο συμπέρασμα των εργασιών της ημερίδας ήταν ότι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα υγείας, μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην αποφόρτιση των μονάδων υγείας και στη μείωση της θνησιμότητας.

Η θετική ανταπόκριση των μελών της τοπικής κοινωνίας (εκπροσώπων φορέων αλλά και πολιτών) στην εκδήλωση, ανέδειξε την ωριμότητα των συνθηκών για το σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός συστήματος παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Την πρωτοβουλία για την οργάνωση αυτής της πιλοτικής παρέμβασης ανέλαβε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, ενώ η ΤΕΔΚ, από τα πρώτα στάδια της πρωτοβουλίας, μέσω του Προέδρου της, κατέθεσε τη βούλησή της για την ανάπτυξη σε οριζόντιο επίπεδο ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Η εντολή για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων εφαρμογής του εγχειρήματος δόθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας στην ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. η οποία προχώρησε στην καταγραφή των φάσεων υλοποίησης του προγράμματος αλλά και των επιμέρους ενεργειών του. Στη συνέχεια τα στελέχη της ΑΝ.ΚΑ Α.Ε πραγματοποίησαν επιμέρους συναντήσεις με φορείς που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προκειμένου να καταγραφούν καλές πρακτικές και να σχεδιαστεί μέσα από την εμπειρία τους το πιλοτικό σχέδιο οργάνωσης.

Αφού συζητήθηκαν διεξοδικά οι λεπτομέρειες εφαρμογής και υλοποίησης του προτεινόμενου σχεδίου, όλοι οι φορείς συμφώνησαν να το υποστηρίξουν και αποφάσισαν σε μια νέα συνάντηση να συζητήσουν  τις λεπτομέρειες εφαρμογής του.

Προηγούμενο άρθρο Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Επόμενο άρθρο Πραγματικοί οι χαρακτήρες του έργου I love karditsa