Τα παρατράγουδα των καταλήψεων


Συνελήφθη γονιός στην Καρδίτσα για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Άσχημη τροπή άρχισαν να παίρνουν τα πράγματα από τις μαθητικές καταλήψεις που ξεκίνησαν από την Δευτέρα και στο Νομό μας. Συγκεκριμένα, τις πρωινές ώρες την Τρίτης από άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας Καρδίτσας συνελήφθη ένας 13χρονος μαθητής για πρόκληση φθορών και παραβίαση των διατάξεων του νόμου περί προστασίας του περιβάλλοντος, πράξεις οι οποίες σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στα 1ο και 12ο Δημοτικά Σχολεία Καρδίτσας που βρίσκονται επί της οδού Βασιαρδάνη στην πόλη μας. Συγκεκριμένα, ο μικρός μαθητής φέρεται να χρησιμοποίησε σπρέι προκειμένου να γράψει συνθήματα στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου και στη συνέχεια αφού έσπασε ένα τζάμι, μπήκε στο κτίριο και προκάλεσε ζημιές σε διάφορα αντικείμενα και εποπτικό υλικό. Για το παραπάνω περιστατικό συνελήφθη και ο πατέρας του μαθητή, για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, ενώ σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τους, με την οποία οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καρδίτσας. Μικροφθορές ωστόσο έχουν δημιουργηθεί και σε άλλα σχολεία στην Καρδίτσα, ενώ στο χορό των καταλήψεων συμμετέχουν από χθες περισσότερα σχολεία της πόλης και λιγότερα της περιφέρειας. Συγκεκριμένα, τα σχολεία που τελούν ακόμη υπό κατάληψη είναι:

Γυμνάσια: 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 7ο Καρδίτσας

Λύκεια: 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο Καρδίτσας

ΕΠΑΛ: 1Ο, 3Ο Καρδίτσας

Περιφέρεια:  ΕΠΑΛ Σοφάδων, Γυμνάσιο-Λυκειακές Τάξεις Μητρόπολης

Ανακοίνωση του 4ου Λυκείου

Από Δευτέρα 6/10/08 το 4ο Γενικό Λύκειο Καρδίτσας τελεί υπό κατάληψη. Οι μαθητές πήραμε την πρωτοβουλία, γνωρίζοντας τις συνέπειες των πράξεων μας, με σκοπό την γνωστοποίηση των προβλημάτων που ταλανίζουν την παιδεία.

Τα κυριότερα από τα αιτήματα μας αναφέρονται στην αύξηση του προϋπολογισμού για την παιδεία. Αυτή τη στιγμή δίνεται κάτι λιγότερο από το 7% ενώ παράλληλα για την αγορά πολεμικού εξοπλισμού σπαταλάται το 10.5%. Κάτι εξίσου σημαντικό είναι η απουσία της παιδαγωγικής εκπαίδευσης των καθηγητών που δυσχεραίνει τη σχέση τους με τους μαθητές, πόσο μάλλον την διεξαγωγή μαθήματος.

Επίσης, η κατάληψη του σχολικού κτιρίου αποφασίστηκε με αφορμή τις δηλώσεις υπουργικών στελεχών σχετικά με την υποχρεωτική στράτευση στα 18 έτη ζωής, που μας βρίσκει αντίθετους διότι συνεπάγεται διακοπή των σπουδών σε ένα κρίσιμο στάδιο της επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Την αντίδραση μας, ακόμη, προκάλεσαν οι συζητήσεις περί της αναθεώρησης του άρθρου 16, που απαγορεύει την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων. Είναι ακόμη ένα μέτρο που θα εντείνει την κοινωνική ανισότητα κάνοντας την παιδεία προνόμιο των οικονομικά ισχυρών.

Επιπρόσθετα, από την πρώτη κιόλας μέρα διαμαρτυρηθήκαμε για την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων σε όλα τα παράθυρα του ισογείου, που κάνουν το σχολείο να φαντάζει φυλακή προσβάλλοντας την αισθητική μας. Ένας τελευταίος λόγος που μας οδήγησε να προβούμε στην κατάληψη του κτιρίου είναι η αναγκαστική αγορά των ξενόγλωσσων βιβλίων (και μάλιστα με την απειλή της απουσίας ως τιμωρία για αυτούς που δεν συμβιβάζονταν!) και η υποχρεωτική επιστροφή των παρεχόμενων από το κράτος στο τέλος της χρονιάς.

Καταλήγοντας, με αυτό το κείμενο θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε πως η κατάληψη μας είναι ένας τρόπος να διεκδικήσουμε μια καλύτερη παιδεία και όχι απλώς να διακόψουμε την λειτουργία του σχολείου όπως ισχυρίζονται αυτοί που είναι αντίθετοι στις προσπάθειες μας. Αν οι ενέργειες μας θεωρούνται, επίσημα, παράνομες τότε εμείς μαζί με τους υπόλοιπους μαθητές θεωρούμε υποχρέωση μας να “παρανομήσουμε”.

Προηγούμενο άρθρο Προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για ανασυγκρότηση του Δήμου
Επόμενο άρθρο Συνδετήρια οδός Μητρόπολης με ε.ο Καρδίτσας– Λ. Πλαστήρα