ΦΠΑ στο 6,5% για όλο το εύρος των τουριστικών υπηρεσιών


 Ο Βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου τη μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% για το σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών, τουριστικά γραφεία, τουριστικά λεωφορεία και μεταφορές, θαλάσσιος τουρισμός και ακτοπλοΐα, που αντίθετα, με ότι ισχύσει για τα τουριστικά καταλύματα (διαμονή) θα δοκιμαστούν με τρίτη αύξηση του ΦΠΑ, μέσα σε οκτώ μήνες, αφού από 1 Ιανουαρίου ο ΦΠΑ από το 11% θα πάει στο 13%.

 Ειδικότερα, η ερώτηση έχει ως εξής:

«H ποσοστιαία μείωση του τουριστικού ΦΠΑ κατά 4,5% στη διαμονή, δηλαδή από το 11% στο 6,5% είναι γεγονός ότι θα προωθήσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας, ενισχύοντας παράλληλα τις εισπράξεις, την περιφερειακή ανάπτυξη και την απασχόληση.

Στον μειωμένο όμως συντελεστή ΦΠΑ δεν υπήχθησαν τα τουριστικά γραφεία ούτε το σύνολο των συνθετικών στοιχείων του «τουριστικού πακέτου»,όπως τουριστικά λεωφορεία και μεταφορές, θαλάσσιος τουρισμός και ακτοπλοΐα, λοιπές τουριστικές υπηρεσίες, που αντιθέτως θα υποστούν αύξηση του ΦΠΑ για τρίτη φορά μέσα σε οκτώ μήνες, αφού από 1.1.2011 ο ΦΠΑ θα πάει από το 11% στο 13%.

Το γεγονός αυτό χαρακτηρίζεται ως επιλεκτική και άδικη αντιμετώπιση ενός κλάδου που υπηρετεί ενιαία το εθνικό κεφάλαιο του τουρισμού της χώρας μας. Και αυτό διότι τα τουριστικά γραφεία και τα συνθετικά στοιχεία του τουριστικού πακέτου καλύπτουν βασικές τουριστικές υπηρεσίες που δεν μπορούν να απομονωθούν από ένα τουριστικό πακέτο.

Επισημαίνεται δε ότι κατά τη διάρκεια του 2010 τα τουριστικά πρακτορεία αλλά και το σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών απορρόφησαν τις δύο αυξήσεις του ΦΠΑ, προκειμένου να μην φανούν ασυνεπή και αναξιόπιστα στα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού αλλά και στην εσωτερική τους πελατεία για τουριστικά συμβόλαια που ήδη ήταν υπογεγραμμένα από το 2009. Σήμερα όμως κάτω από τις δύσκολες αυτές οικονομικές συνθήκες οι επιχειρήσεις αυτές καλούνται  αφού ενσωματώσουν στις τιμές τους τις δύο αυξήσεις του 2010 και από την αρχή του 2011 και την τρίτη αύξηση να παραμείνουν ανταγωνιστικές αντιμετωπίζοντας παράλληλα την πτώση του τζίρου τους και το αυξημένο κόστος λειτουργίας τους.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Προτίθεται να εξετάσει τη δυνατότητα επέκτασης της μείωσης του ΦΠΑ στο 6,5% για όλο το εύρος των τουριστικών υπηρεσιών με σκοπό την πραγματική τόνωση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος;»

Προηγούμενο άρθρο Ο Αντώνης Σαμαράς σε ένα χρόνο επαληθεύει τις δηλώσεις του…
Επόμενο άρθρο Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας συμμετέχει στην απεργία της 15ης Δεκέμβρη