Χρηστή διακυβέρνηση στην εκπαίδευση ζήτησε ο Σπ. Ταλιαδούρος στο Συμβούλιο της Ευρώπης


Ο Βουλευτής και π. Υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, κατά τη συζήτηση στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 στο Συμβούλιο της Ευρώπης του θέματος της χρηστής διακυβέρνησης και της βελτίωσης της ποιότητας στην εκπαίδευση, επεσήμανε ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί η συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών για την βελτίωση της ποιότητας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής εκπαίδευσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ειδικότερα, η ομιλία του κ. Ταλιαδούρου έχει ως εξής:

«H εκπαίδευση αποτελούσε και αποτελεί πάντα προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής εκπαίδευσης είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και για την προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, τα εκπαιδευτικά συστήματα των κρατών μελών είναι αντιμέτωπα με σημαντικές προκλήσεις, όπως η σοβαρή οικονομική κρίση και η ανεργία.

Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ζωτικής σημασίας να επενδύουμε στην εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να βελτιωθεί η διακυβέρνηση, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών συστημάτων. Η χρηστή διοίκηση στους τομείς της χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής αλλά και της λειτουργίας των εκπαιδευτικών συστημάτων είναι θεμελιώδους σημασίας για την βελτίωση της ποιότητας στην εκπαίδευση. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, η συνεργασία σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο είναι απαραίτητη. Η Ευρώπη θα πρέπει να διαδραματίσει ισχυρότερο ρόλο στην ανάπτυξη των εθνικών πολιτικών στον τομέα της εκπαίδευσης και αλλά και στην υποστήριξη των κρατών μελών όσον αφορά στην εφαρμογή τους. Ειδικότερα:

Πρώτον τα εκπαιδευτικά συστήματα θα πρέπει να είναι ανοικτά και διαφανή σε όλους τους πολίτες. Θα πρέπει να παρέχουν στους νέους όλες τις απαραίτητες δεξιότητες για την επαγγελματική τους επιτυχία αλλά ταυτόχρονα να τους προετοιμάζουν για τη ζωή ως ενεργούς πολίτες με κριτική και δημοκρατική σκέψη.

Δεύτερον τα εκπαιδευτικά συστήματα θα πρέπει να παρέχουν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές, αναγνωρίζοντας τις ειδικές εκπαιδευτικές και κοινωνικές τους ανάγκες.

Τρίτον οιεκπαιδευτικοίθα πρέπει να είναιυψηλού επιπέδουκαιεξοικειωμένοιμεόλεςτιςνέεςμεθόδουςδιδασκαλίας και τις νέες τεχνολογίες.

Τέταρτον οι εκπαιδευτικές διαδικασίες θα πρέπει να σχεδιαστούν ώστε να είναι  λιγότερο γραφειοκρατικές, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος που απασχολούνται οι εκπαιδευτικοί με καθαρά διοικητικά θέματα. Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου θα οδηγήσουν σε καλύτερη και πιο αποτελεσματική διαχείριση.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, πιστεύω ότι, με την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών, μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα και να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής εκπαίδευσης σε παγκόσμιο επίπεδο.»

Προηγούμενο άρθρο Ενημερωτική συνάντηση για την Πολιτική Προστασία στα πλαίσια της διακρατικής συνεργασίας Smart Water
Επόμενο άρθρο Συνάντηση Σκάρλου με τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου Καρδίτσας