18 Αυγούστου 1881/2009: Ο αγώνας για την ελευθερία συνεχίζεται και σήμερα επίκαιρος όσο τότε


  Στις 18 Αυγούστου 1881, ο Ελληνικός Στρατός προήλασε ελευθερωτής στην πόλη της Καρδίτσας εν μέσω των ξέφρενων πανηγυρισμών και ενθουσιασμού των Ελλήνων κατοίκων της. Η μακραίωνη σκλαβιά επιτέλους τελείωσε.

Η Συμφωνία της Κωνσταντινουπόλεως του Μαρτίου του 1881 μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ήταν εκείνη που καθόρισε το νέο συνοριακό καθεστώς των δύο χωρών, απελευθερώνοντας ουσιαστικά τη Θεσσαλία εκτός από την επαρχίας Ελασσόνας και τον νομό Άρτας από την Ήπειρο. Η Συμφωνία αυτή, υπήρξε η διπλωματική συνέχεια της Διασκέψεως του Βερολίνου το 1878 που ακολούθησε την νικηφόρα για την περιοχή μας επανάσταση του 1878 που κατέληξε σε ανακωχή με την επέμβαση των Άγγλων. 

Την 18η Αυγούστου 1881, ο Στρατός δεν ήταν ένας απλός εκτελεστής των αποφάσεων των διπλωματών αλλά ολοκλήρωσε τη νικηφόρα προέλαση της Θεσσαλικής Επανάστασης. Της Επανάστασης που υπήρξε η κορύφωση των αγώνων των Θεσσαλών που από το 1821 εξεγέρθηκαν δύο φορές ακόμα, παλεύοντας με μία σειρά νικηφόρων αγώνων χωρίς όμως τελική ευόδωση τότε για το πολυπόθητο αγαθό της ελευθερίας.

Η παραχώρηση της ελευθερίας της Θεσσαλίας και της Άρτας, ήταν το αποτέλεσμα των διαπραγματευτικών επιχειρημάτων που προσέφεραν οι φοβεροί Έλληνες μαχητές του 1878 που λίγες δεκάδες ή εκατοντάδες αυτοί, κατατρόπωναν χιλιάδες πάνοπλων και καλά οργανωμένων Τούρκων.

Άλλωστε όπως η πικρή πείρα αιώνων έχει αποδείξει, η ελευθερία των λαών δεν χαρίζεται. Κατακτάται αλλά και υπερασπίζεται με αγώνες, θυσίες και αίμα.

Αντίθετα η τακτική της πολιτικής των «ίσων αποστάσεων» και του «καλού παιδιού» έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε εθνικές ήττες και ταπεινώσεις.

Η ελευθερία αποτελεί για τους Έλληνες το ύψιστο συλλογικό αγαθό. Γι αυτήν όλες οι ηρωικές πράξεις, οι μεγαλειώδεις αγώνες και οι ανυπέρβλητες θυσίες του Ελληνικού λαού στην ιστορική του πορεία, του Ελληνικού έθνους.

Αυτή ακριβώς η ελευθερία πλήττεται και κινδυνεύει, αυτήν την ελευθερία ακριβώς καλούμαστε να υπερασπιστούμε και σήμερα. Καλούμαστε να υπερασπιστούμε τα πανάρχαια εδάφη όπου ρίζωσε το γένος μας, τη γλώσσα που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, την ιστορία μας, τη θρησκεία μας, το όνομά μας, τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό μας, το δικαίωμα να αυτοπροσδιοριζόμαστε, να κυριαρχούμε σαν κράτος στη χώρα μας, την ίδια δηλαδή την εθνική μας υπόσταση.

Είναι ένας αγώνας σκληρός και δύσκολος. Ένας αγώνας που δεν μπορεί να καθοδηγηθεί από τις ηγεσίες της παρακμής, της διαφθοράς, των σκανδάλων, της μικροπολιτικής συναλλαγής. Τις ηγεσίας που συμπαρατάσσονται στο στρατόπεδο των αρνητών του έθνους, του κοσμοϊστορικού του ρόλου και όλων αυτών που το προσδιορίζουν. Είναι ένας αγώνας για τον οποίο ο λαός μας χρειάζεται τη φυσική του ηγεσία. Μία ηγεσία στιβαρή και ρωμαλέα, βγαλμένη μέσα από το λαό και σε διαρκή επικοινωνία με τον λαό, σταθερός εκφραστής των μύχιων πόθων και των διαχρονικών του παρορμήσεων.

Μια τέτοια ηγεσία υπάρχει.

Είναι στο χέρι μας να την αναδείξουμε.

Καρδίτσα 17 Αυγούστου 2009

Κώστας Καρδαράς

Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Καρδίτσης

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΛΑ.Ο.Σ.

Προηγούμενο άρθρο Σε θρησκευτικές καιπολιτιστικές εκδηλώσεις ο Κώστας Τσιάρας
Επόμενο άρθρο Με αναπτυξιακό όραμα η κυβέρνηση, χωρίς πυξίδα η αντιπολίτευση