Ειδήσεις

Έκτορας Γάζος στο Ράδιο Ηχόραμα: Να ενισχυθούν το Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Παλαμά


Για τις διεκδικήσεις του κλάδου,  την ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας του Κέντρου Υγείας Παλαμά αλλά και για το ρόλο και τη δράση του Ιατρείου Αλληλεγγύης Παλαμά μίλησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας Έκτορας Γάζος μιλώντας στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM).

Με αφορμή την πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ  την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, ο κ. Γάζος, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα τα παραπάνω στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.

Πιο αναλυτικά:

 Ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας και διεκδικήσεις

Αναφερόμενος στο διεκδικητικό πλαίσιο, ο Έκτορας Γάζος τόνισε τα ακόλουθα:

«Η απεργία που έγινε πανελλαδικά είχε ως περιεχόμενο την προσπάθεια ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.

Τι σημαίνει αυτό; Αυτά που διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες για τη συζήτηση στη Βουλή με το νέο νομοσχέδιο για τους Διοικητές μάνατζερ, πρόσωπα ιδιωτικού και δημόσιου δικαίου που ανήκουν στο Δημόσιο.

Από αυτά, μερικά είναι για τα Νοσοκομεία. Δηλαδή, το πώς αύριο, μεθαύριο  τα δημόσια Νοσοκομεία θα λειτουργούν ξεκάθαρα με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια.

Αυτό που έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο η κυβέρνηση της Ν.Δ., στηριζόμενη στους νόμους που έχει φτιάξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να λειτουργούν πολύ περισσότερο στη λογική του κόστους-οφέλους.

Το άλλο ζήτημα που είχαμε ως περιεχόμενο στην απεργία ήταν οι εξαγγελίες της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κ. Αγαπηδάκη για πρόσθετα δήθεν κίνητρα σε γιατρούς να έρθουν από το εξωτερικό, να διαλέξουν συγκεκριμένες ειδικότητες, προχωρώντας όμως σε μισθολογικό διαχωρισμό που προσβάλει τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας. Χρόνια ολόκληρα δουλεύουν μέσα σε αυτό το σύστημα υγείας και εδικά στην περίοδο της πανδημίας με τις τεράστιες ελλείψεις.

Πολύ περισσότερο στο ζήτημα του προσωπικού γιατρού, του οικογενειακού γιατρού θα πούμε εμείς καλύτερα, γιατί αυτό είναι το σωστό, όπου αντί να προχωρήσουμε σε μαζικές προσλήψεις γιατρών, στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας και ειδικά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία, τι κάνουν;

Ονομάζουν τον οικογενειακό γιατρό προσωπικό γιατρό, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι τέτοιος. Γιατί αν βάλουμε υπόψη μας ότι θα πρέπει ένας τέτοιος γιατρός θα πρέπει μέσα σε ένα χρόνο να δει 2.000 ασθενείς και να είναι προσωπικός γιατρός και του χρόνου να είναι ένας άλλος γιατρός στη θέση αυτού, καταλαβαίνουμε ότι δεν μιλάμε για σταθερή και μόνιμη παρακολούθηση αλλά τελικά μιλάμε για έναν κόφτη υπηρεσιών υγείας. Γιατί θα καλεστεί ο καινούργιος γιατρός να εφαρμόσει όλα αυτά τα πρωτόκολλα των ασφαλιστικών εταιρειών είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα για να περιορίσουν τις δαπάνες υγείας. Δηλαδή, πόσα θα βάλουμε εμείς, οι ασθενείς, ο λαός από την τσέπη μας.

Αυτό ήταν το κεντρικό περιεχόμενο της απεργίας, όμως εμείς προσθέσαμε και τις επιτακτικές ανάγκες που έχουν σχέση με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τον Δήμο Παλαμά, ειδικά μετά τις καταστροφικές του Σεπτεμβρίου όπου έχουν περάσει τώρα δύο μήνες».

 

Κέντρο Υγείας Παλαμά

Αναφορικά με το Κέντρο Υγείας Παλαμά, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας Έκτορας Γάζος σημείωσε τα ακόλουθα:

«Μέσα σε αυτούς τους δύο μήνες είδαμε ελάχιστα πράγματα να γίνονται. Ακόμα και αυτά τα ελάχιστα, όπως η μεταφορά του Κέντρου Υγείας από εκείνη την αισχρή κατάσταση στο Κλειστό Γυμναστήριο του Παλαμά σε έναν καινούργιο χώρο, το «Μέλαθρον» του Δήμου Παλαμά.

Ακόμα και εκεί, όμως, είναι κάτω από τις δικές μας πιέσεις και την προσπάθεια του ίδιου του προσωπικού του Κέντρου Υγείας. Και, μάλιστα, έκαναν χώρο ο οποίος ακόμα δεν είναι διαμορφωμένος, δύο μήνες μετά, έτσι όπως θα πρέπει να είναι.

Η δικαιολογία ότι είναι προσωρινός χώρος δεν υφίσταται γιατί, από ό,τι είδαμε και στη συνάντηση που είχαμε με τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τουλάχιστον, με τα δικά τους σχέδια, θα χρειαστεί ένας μήνας.

Εμείς είπαμε ότι αμφιβάλουμε. Γνωρίζοντας πολύ καλά την κατάσταση και το τι συμβαίνει στο Κέντρο Υγείας Παλαμά κτιριακά, ότι είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουν σε ένα μήνα.

Μακάρι να γίνει αυτό αλλά, δυστυχώς, δεν πέφτουμε έξω πολλές φορές στην εκτίμηση.

Πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και στην τωρινή προσωρινή εγκατάσταση για να μπορέσει με ασφάλεια, με περισσότερους χώρους και επιπλέον προσωπικό – γιατί στο Κέντρο Υγείας Παλαμά όχι μόνο προσλήφθηκε προσωπικό αλλά μετακινήθηκε προσωπικό από το Κέντρο Υγείας Παλαμά στο Νοσοκομείο λέγοντας στους εργαζόμενους δεν έχετε εδώ δουλειά να κάνετε, πηγαίνετε στο Νοσοκομείο που έχει μεγαλύτερες ανάγκες.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι έχουμε να ζήσουμε το επόμενο διάστημα με τις αφορμές ότι μπορεί να μην έχουμε πολλά περιστατικά στο Νοσοκομεία ή στα Κέντρα Υγείας. Γιατί δεν έχουμε; Γιατί δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Γιατί πολλές φορές δεν έρχονται σε εμάς. Και με αυτή τη δικαιολογία, ενώ υπάρχουν οι πραγματικές ανάγκες, να μεταφέρεται το προσωπικό, όπως γίνεται ήδη, με συνεχείς μετακινήσεις».

Ιατρείο Αλληλεγγύης Παλαμά

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο Ιατρείο Αλληλεγγύης Παλαμά, ο κ. Γάζος επεσήμανε πως:

«Εμείς, απέναντι σε όλα αυτά, δείξαμε το προηγούμενο διάστημα, μέσα σε ενάμισι μήνα, στήνοντας το Ιατρείο Αλληλεγγύης στην πόλη του Παλαμά, με τη βοήθεια και την αμέριστη στήριξη και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Στην οποία είμαι και εγώ μέλος στο Γενικό Συμβούλιο, και καταφέραμε να έρθουν 50 γιατροί χωρίς εντέλεσθαι, επειδή ήθελαν και αναγνώριζαν πραγματικά την ανάγκη, από όλη την Ελλάδα, να προσφέρουν τη βοήθειά τους στους πληγέντες.

Περισσότερα από 300 άτομα προσήλθαν στο Ιατρείο Αλληλεγγύης, κάναμε περισσότερες από 1.000 επισκέψεις σε σπίτια όχι μόνο στον Παλαμά, αλλά και σε χωριά, στο Βλοχό, τη Μαραθέα, τον Κοσκινά, για να δούμε σε τι κατάσταση υγειονομικά βρίσκεται αυτός ο κόσμος. Κάθε πρώτη εβδομάδα με γιατρούς που ήρθαν ειδικά από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και αυτό δείχνει ότι πραγματικά μπορούν  να γίνουν πράγματα.

Μπορούν να γίνουν γιατί τι το κάναμε εμείς από τον ελάχιστο χρόνο που μας έχει απομείνει, από τα ελάχιστα χρήματα που έστειλαν ως αλληλεγγύη οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών από όλη την Ελλάδα, καταφέραμε και κάναμε αυτό το Ιατρείο Αλληλεγγύης, με μεγάλη προσφορά.

Πρέπει να πούμε πολλά συγχαρητήρια και στους συναδέλφους του Κέντρου Υγείας Παλαμά.

Όμως, με ένα κράτος που στην αρχή έδειξε ολιγωρία, πλέον δείχνει αδιαφορία η οποία από εδώ και πέρα εμείς λέμε ότι θα είναι εγκληματική.

Γι ΄ αυτό λέμε ότι πρέπει να ενισχυθεί και το Κέντρο Υγείας Παλαμά και το Νοσοκομείο Καρδίτσας και συνολικότερα το δημόσιο σύστημα υγείας, μαζικά, με προσλήψεις.

Επειδή πίσω από τα παχιά λόγια για προσλήψεις και προκηρύξεις για 6.500 μας λέει ο πρωθυπουργός, εμείς λέμε ότι δεν είναι εύκολο να έρθουν και να επιλέξουν το δημόσιο σύστημα υγείας με αυτές τις συνθήκες εντατικοποίησης και αυτούς τους μισθούς.

Γι ΄ αυτό ζητάμε διπλασιασμό όλων των θέσεων που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, προκήρυξη αυτών των θέσεων μία και καλή. Και διπλασιασμό των μισθών όλων των υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών και όλου του υπόλοιπου προσωπικού.

Μόνο τότε θα υπάρχουν κίνητρα για να μπορέσεις να στελεχώσεις και να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις έτσι ώστε το δημόσιο σύστημα υγείας να εξυπηρετήσει πραγματικά και συνολικά τις ανάγκες της Ελλάδας όπως και τη δική μας περιοχή που είναι μια πληγείσα περιοχή  που έχει πολλά να περάσει, θα είναι βαρύς ο προσεχής χειμώνας».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Με το δεξί ο Απόλλων Καρδίτσας, νίκησε την K.B.A.
Επόμενο άρθρο Το εργασιακό τοπίο μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία