Ειδήσεις

Το εργασιακό τοπίο μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία


Το πλήγμα των πλημμυρών στην τρίτη μεγαλύτερη αγορά εργασίας της χώρας, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σκιαγραφεί το Παρατηρητήριο Τεχνολογιών και Αναλύσεων για την Εργασία και την Ανθεκτικότητα στο Μεσογειακό Ευρωπαϊκό Νότο. Το Παρατηρητήριο εκτιμά πως μέχρι και το 2025 ενδέχεται να χαθούν από 5.700 έως και 17.000 θέσεις εργασίας στους τομείς της αγροτικής/κτηνοτροφικής και βιομηχανικής παραγωγής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Γεωγραφίας και συντονιστής του Εργαστηρίου Γεωγραφίας της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Στέλιος Γκιάλης μίλησε αποκλειστικά στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM), το μεσημέρι της Παρασκευής 3 Νοεμβρίου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.

 

Τα ευρήματα της Έκθεσης

Αναφερόμενος στα ευρήματα της Έκθεσης, ο κ. Γκιάλης τόνισε τα ακόλουθα:

«Κάνουμε μια προσπάθεια αποτίμησης, με ό,τι ρίσκο αυτή περιέχει, των επιπτώσεων που έχουν οι καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου στην αγορά εργασίας της όλης περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στην περίπτωση των ήπιων επιπτώσεων, εκτιμούμε ότι θα χαθούν γύρω στις 5.700 θέσεις εργασίας, η συνολική απασχόληση θα μειωθεί κατά 5.700 θέσεις και στο πλέον δυσμενές σενάριο αυτές οι θέσεις μπορεί να υπερβούν και τις 17.000 θέσεις συνολικά.

Επειδή ούτως ή άλλως η Περιφέρεια, από την  κρίση και μετά, η συνολική απασχόληση δεν βρίσκεται και στα καλύτερά της. Είναι μια από τις Περιφέρειες όπου από το 2008 και μετά, κυρίως μετά την οικονομική κρίση, δεν έχει ανακάμψει στα επίπεδα της απασχόλησης που είχε προ κρίσης.

Εάν κάποια από αυτά τα σενάρια, ακόμα και το ήπιο, που ελπίζουμε να μείνει, γιατί θα έχουν παρθεί και τα κατάλληλα μέτρα, σημαίνει ότι θα έχουμε και μια περαιτέρω συρρίκνωση της συνολικής απασχόλησης στην Περιφέρεια.

Οι εκτιμήσεις των απωλειών αυτών σε θέσεις απασχόλησης, είναι απώλειες μόνο για τον αγροτικό τομέα, που περιλαμβάνει και την κτηνοτροφία, και για τη βιομηχανία.

Δεν εστιάσαμε, δεν κάνουμε πρόβλεψη για πιθανές απώλειες σε εμπόριο και υπηρεσίες γιατί θέλαμε να είμαστε πιο ασφαλείς στο τι ζητάμε.

Το κάνουμε αυτό για έναν επιπλέον λόγο. Η Θεσσαλία, η οποία είναι η τρίτη σε μέγεθος αγορά εργασίας της Ελλάδας, είναι ταυτόχρονα μια Περιφέρεια – και το λέει αυτό μέσα στην έκθεσή μας – με αρκετά ισορροπημένο παραγωγικό προφίλ.

Δηλαδή, είναι μία από τις λίγες ελληνικές περιφέρειες που έχουν αρκετά αναπτυγμένο και τον αγροτικό τομέα, τον λεγόμενο πρωτογενή, και τη βιομηχανία και το εμπόριο και τις υπηρεσίες.

Κάτι που σε πολλές άλλες ελληνικές περιφέρειες, για παράδειγμα στη νησιωτική, δεν το συναντάς, δεν υπάρχεις ας πούμε καθόλου βιομηχανία.

Επομένως, είναι μια Περιφέρεια που θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει μια πολύ καλή παραγωγική δομή και είναι κρίμα να υποστεί ένα νέο πλήγμα και μια νέα συρρίκνωση της απασχόλησης, ειδικά στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα».

 

Τι θα γίνει στο μέλλον

Όσο για το τι θα πρέπει να γίνει προκειμένου να αναστραφεί όλο αυτό το κλίμα, ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Γεωγραφίας και συντονιστής του Εργαστηρίου Γεωγραφίας της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Στέλιος Γκιάλης υπογράμμισε πως:

«Το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, σίγουρα εξαρτάται από τις δράσεις που θα ξεδιπλωθούν, από τις χρηματοδοτήσεις που θα υπάρξουν, από τις πολιτικές που έπρεπε ήδη – θεωρώ – να έχουν ενεργοποιηθεί.

Αυτό που σκιαγραφούμε μέσα στην έκθεση είναι ότι χρειάζονται ισχυρές, δημόσιες, κρατικές πολιτικές στήριξης της απασχόλησης. Όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά και των ίδιων των εργαζομένων.

Τα μέτρα που έχουν παρθεί και αφορούν τις απώλειες που έχουν υποστεί τα νοικοκυριά, τις οικοσκευές και τα λοιπά, δεν σχετίζονται με τα όσα λέω.

Εδώ μιλάμε ότι χρειάζονται μέτρα στήριξης των εργαζομένων προκειμένου να περάσει αυτή η δύσκολη περίοδος, να ανακτηθεί η δυνατότητα του αγροτικού τομέα να παράγει και, επομένως, και να διατηρηθούν οι θέσεις στη βιομηχανία, πολλές εκ των οποίων σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα γιατί πολλές από τις βιομηχανίες της Θεσσαλίας μεταποιούν αγροτικά προϊόντα της Θεσσαλίας.

Οι εκτιμήσεις αυτές είναι εκτιμήσεις. Έχουν ένα όριο ασάφειας. Μακάρι ακόμα και το ήπιο σενάριο να αποδειχθεί ότι δεν ήταν πραγματικό και ότι οι απώλειες είναι πολύ μικρότερες λόγω και των μέτρων που πιθανά έχουν παρθεί.

Το σίγουρο είναι ότι στο βαθμό που, εσείς το ζείτε και από κοντά, που η γη παραμένει ακαλλιέργητη και χιλιάδες στρέμματα δεν θα παράξουν, σίγουρα θα υπάρξει επίπτωση στην απασχόληση, και την αγροτική και τη βιομηχανική.

Επομένως, θα έλεγα ότι χρειάζονται ήδη σκέψεις, προτάσεις και πολιτικές να ξεδιπλωθούν πάνω σε αυτό. Έπρεπε ήδη αυτό να σχεδιάζεται και να συζητιέται.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκτιμήσεις είναι εκτιμήσεις».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Έκτορας Γάζος στο Ράδιο Ηχόραμα: Να ενισχυθούν το Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Παλαμά
Επόμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα