Ειδήσεις

ΕΛΜΕ Καρδίτσας: Ο Νοέμβρης φωτίζει το δρόμο του αγώνα


Η αντιφασιστική-αντιιμπεριαλιστική εξέγερση του Πολυτεχνείου, που σφραγίστηκε από τα συνθήματα των εξεγερμένων «Κάτω η χούντα», «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία», «Έξω οι ΗΠΑ», «Έξω το ΝΑΤΟ», άφησε στη νεολαία και στον λαό μας λαμπρή παρακαταθήκη αντίστασης κι αγώνα,που διαπερνά τον ιστορικό χρόνο και παραμένει επίμονα επίκαιρη: είναι ημαζική κινητοποίηση και πάλη του λαού, οι αποφασιστικοί αγώνες του ενάντια στην αντιδραστική-αντιλαϊκή πολιτική και στον φασισμόο μόνος δρόμος για την απαλλαγή από τα δεινά που τον καταδυναστεύουν.

50 χρόνια μετά,ο λαός μας βρίσκεται στη μέγγενη μιας πολιτικής που συνθλίβει εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις, ξεπουλά τον δημόσιο πλούτο, διαλύει υγεία και παιδεία,εξαφανίζει κοινωνικά δικαιώματα, για να φέρει στη θέση τους «λιγότερο κοινωνικό κράτος», «λιγότερα δικαιώματα για τους εργαζόμενους», «λιγότερη ζωή για όλους μας». Η ακρίβεια,συνδυασμένη με τους -πάνω από 10 χρόνια-καθηλωμένους μισθούς πείνας, μας οδηγούν σε συνθήκες ακόμα μεγαλύτερης φτώχειας. Στο στόχαστρο βρίσκεται διαρκώς και κάθε συνδικαλιστική δράση. Με τρομοκρατία και καταστολή επιχειρείται «να μπουν στο γύψο» τα σωματεία.

50 χρόνια μετά, οιεκπαιδευτικοί βρίσκονται μπροστά σε αντιδραστικές εξελίξεις στον χώρο της παιδείας. Αυτές συμπυκνώνονται στην ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην ύψωση νέων φραγμών στις σπουδές των μαθητών, στηνκαταβύθιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στο δημόσιο σχολείο. Οικοδομείται «το σχολείο των λίγων και εκλεκτών», των δεξιοτήτων, της κατακερματισμένης γνώσης, το σχολείο της κατηγοριοποίησης και του ανταγωνισμού, το σχολείο της χειραγώγησης των εκπαιδευτικών.

Σήμερα, η επέτειος των 50 χρόνων από το Πολυτεχνείο πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η Παλαιστίνη φλέγεται. Διαπράττεται ένα ακόμα ιμπεριαλιστικό έγκλημα, το οποίο απειλεί μεγενικότερη πολεμική ανάφλεξη όλη την περιοχή. Η χώρα μας εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά στην γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού στην Γάζα και στους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχήμας, μετη χρήση των αμερικάνικωνβάσεων και άλλων υποδομών μας.Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα του Παλαιστινιακού λαού, που παλεύει για τοντερματισμό της ισραηλινής κατοχής, για ανεξάρτητο, ενιαίο παλαιστινιακό κράτος.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί τιμούμε κάθε χρόνο αυτά τα ιδανικά, μέσα από τις σχολικές εκδηλώσεις και την παρουσία μας στην πορεία του Πολυτεχνείου.Καλούμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας να κρατούν ζωντανές αυτές τις αξίες,αυτές που ενέπνευσαντο Πολυτεχνείο, δίνοντας και σήμερα τους δικούς μας αγώνες για μια δημοκρατική καιδίκαιη κοινωνία.

Καλούμε τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά και αγωνιστικά στη συγκέντρωση τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς αγωνιστές της εξέγερσης της 17ης  Νοέμβρη 1973, καθώς και στην πορεία, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023,στις 6.30μμ στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας,

Προηγούμενο άρθρο Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Γκέλης Ντηλιά, στη Βιβλιοθήκη Πνευματικού Κέντρου Δήμου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο ΑΣΚ: Ανασύνταξη και μακρινή έξοδος στη Ρόδο