Ειδήσεις

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Γκέλης Ντηλιά, στη Βιβλιοθήκη Πνευματικού Κέντρου Δήμου Καρδίτσας


Η πρόσφατη ποιητική συλλογή της Γκέλης Ντηλιά με τίτλο «Το στίγμα των βάλτων – Ποιήματα της φυλακής», εκδόσεις ΑΩ, θα παρουσιαστεί στις 20 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 5:30μ.μ. στη Βιβλιοθήκη Πνευματικού Κέντρου Δήμου Καρδίτσας, με την υποστήριξη του Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Καρδίτσας και της Βιβλιοθήκης του ΔΟΠΑΚ. Περιλαμβάνει την βιωματική της εμπειρία και γνωριμία με εγκλείστους κατά τη διάρκεια του εθελοντισμού της στα Σωφρονιστικά Καταστήματα από το 2018 μέχρι σήμερα. Η ποιήτρια διδάσκει αγγλικά, ξενόγλωσσο θέατρο και διεξάγει Σεμινάρια – Εργαστήρια Ποίησης στα ΣΔΕ των φυλακών.

Η συλλογή αυτή βραβεύτηκε με την Τιμητική Διάκριση «Σοφοκλής» στον διαγωνισμό «Κ. Π. Καβάφης 2021» της International Art Academy.

Η συλλογή αναδεικνύει και συνάμα καταδεικνύει με γλαφυρότητα πώς οι στιγμές ζωής μερικών προσώπων διατηρούνται πάντα αναλλοίωτες όταν εντάσσονται σε ιδιαίτερα περιστασιακά ή κοινωνικοπολιτισμικά περικείμενα. Είναι στιγμές «δυνατές», «ηχηρές ή αθόρυβες», «μικρές ή μεγάλες» που χρωματίζουν  ποικιλότροπα, μα συχνά και απρόβλεπτα, τη σκέψη ενός δημιουργού επιδρώντας καταλυτικά στον παραγόμενο ποιητικό του λόγο. Η εμπειρία της ποιήτριας μέσω της επικοινωνιακής διεπαφής με τους ήρωές της αναπαράγει λόγο ως αποτέλεσμα μιας διαλογικής αλληλεπίδρασης ατόμων, συναισθημάτων και γλωσσικών ή μη γλωσσικών κωδίκων.

Οι γλωσσικές επιλογές της ποιήτριας αναδύουν μια αίσθηση καυστικότητας, αυτοσαρκασμού προσβλέποντας, θαρρεί κανείς, στην αυτοκάθαρση των πρωταγωνιστών της αλλά και βαθύτερα της ίδιας. Η γλώσσα της, εύκολα κατανοητή από τον αναγνώστη, χαρακτηρίζεται από λεξιλογική ορθότητα και ακρίβεια. Είναι απλή, μεστή, περιεκτική, διαρθρωμένη σε λιτές περιγραφικές φραστικές δομές. Η χρήση του ελεύθερου ποιητικού λόγου προσομοιάζει με τις λυτρωτικές προσμονές ή ελπίδες των ηρώων της για σωματική και ψυχική απελευθέρωσή τους.

Στο πάνελ θα βρίσκονται ο Δρ Σίμος Ανδρονίδης, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ – Κριτικός Λογοτεχνίας και η βραβευμένη ποιήτρια και συγγραφέας Όλγα Καλύβα.

Τραγούδια της φυλακής θα αποδώσουν οι Παναγιώτης Καλπίας τραγούδι-κιθάρα, Γιώργος Κουτσερίμπας κοντραμπάσο και Γιώργος Καραδήμος μπουζούκι.

Κάθε ποίημα σχηματικά αποτελεί τον αφηγηματικό λόγο της ποιήτριας που «διαμεσολαβεί» ανάμεσα στην πραγματική, βιώσασα εμπειρία και τον ακροατή-αναγνώστη.

 

Προηγούμενο άρθρο Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας για το Πολυτεχνείο
Επόμενο άρθρο ΕΛΜΕ Καρδίτσας: Ο Νοέμβρης φωτίζει το δρόμο του αγώνα