Ειδήσεις

Φανή Τσιρογιάννη: Οι παθογένειες του ΕΛΓΑ


Η φετινή καλλιεργητική περίοδος είναι από τις χειρότερες των τελευταίων χρόνων για την περιοχή μας. Οι συνεχείς βροχοπτώσεις του Απριλίου και του Μαϊου δυσκόλεψαν τους αγρότες στην προετοιμασία του εδάφους και στη σπορά του βαμβακιού. Αυτό είχε ως συνέπεια να σπείρουν αργά με αποτέλεσμα την έλλειψη πρωιμότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι βαμβακοπαραγωγοί έκαναν επανασπορά σε ποσοστό άνω του 80% λόγω  των έντονων βροχοπτώσεων. Λογικό ήταν να ζητήσουν αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ προσκομίζοντας, συν τις άλλης, τιμολόγια πρώτης και δεύτερης σποράς

Και εδώ φάνηκαν κάποιες ΄΄αδυναμίες΄΄ του Οργανισμού. Ο ΕΛΓΑ φαίνεται να αποζημιώνει ανάλογα το πότε σπάρθηκε ο κάθε αγρός . Έτσι, χωράφια που σπάρθηκαν νωρίς και ξανασπάρθηκαν πριν τις 15/5 δεν δικαιούνται αποζημίωση γιατί τη θεωρεί σαν πρώτη σπορά. Υπάρχουν όμως περιοχές που είναι πρώιμες και οι αγρότες σπέρνουν νωρίς. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έπαθαν ζημιά.

Στον αντίποδα πάλι υπήρχαν αγροί που ήταν πάρα πολύ υγροί, οι γεωργοί δεν μπορούσαν να μπουν νωρίς και έσπειραν μετά τις 20/5 για πρώτη φορά. Με τις μεγάλες πλημμύρες που ήρθαν μετά, κάποιοι αγροί σπάρθηκαν ξανά αρχές Ιουνίου. Ούτε και αυτοί δικαιούνται αποζημίωση.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι πολλοί αγρότες μένουν εκτός αποζημίωσης λες και ήταν δική τους υπαιτιότητα.  Ο ΕΛΓΑ μάλλον θα πρέπει να το επεξεργαστεί ξανά το θέμα των ημερομηνιών.

Τα σιτηρά σαν καλλιέργεια δεν υπάρχουν καν στον κανονισμό του Οργανισμού. Τη φετινή άνοιξη όμως , με τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις, η παραγωγή και η ποιότητά τους είναι αρκετά χαμηλή, λόγω του ότι έχουν πολύ χαμηλό ειδικό βάρος. Αυτό συνεπάγεται ότι και η εμπορική τιμή θα συμπιεστεί προς τα κάτω.

Επειδή έχουμε μπει είδη στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, ο Οργανισμός θα πρέπει να αναπροσδιορίσει τους κανονισμούς του και να προσαρμοστεί στις σημερινές συνθήκες. Οι αγρότες, με την κατάθεση του ΟΣΔΕ πληρώνουν και την ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ. Δικαιούνται λοιπόν  να αποζημιώνονται και όχι να νιώθουν την ανασφάλεια της μη κάλυψής τους σε μια επόμενη καταστροφή.

 

ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ ΦΑΝΗ

Γεωπόνος τε Ελεύθερος επαγγελματίας

Υποψήφια Περιφ. Σύμβουλος με τον

Κώστα Αγοραστό

 

Προηγούμενο άρθρο Στήριξη ευπαθών ομάδων πληθυσμού στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Τεράστιες οι ζημιές από χαλάζι σε καλλιέργειες των Σοφάδων