Ειδήσεις

Γιάννης Σβάρνας: Θέλουμε έναν Δήμο με σεβασμό στο δημότη, αξιοκρατία και παραγωγικότητα


Για τη διαχείριση της κακοκαιρίας Daniel και τρία χρόνια νωρίτερα του Ιανού, αλλά και για το όραμα του συνδυασμού «Συνεργασία Ευθύνης», με επικεφαλής τον Γιάννη Γεννάδιο, μίλησε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Καρδίτσας, επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης, πρώην Αντινομάρχης και πρώην Αντιδήμαρχος, Γιάννης Σβάρνας στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε, το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου, στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM), στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μγακαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερώτηση: Ξεκινώντας από την επικαιρότητα και τα όσα άφησε στο πέρασμά της η κακοκαιρία Daniel, πως κρίνετε τη διαχείριση της όλης κατάστασης από τη Δημοτική Αρχή; Όπως εξάλλου και την κακοκαιρία Ιανός πριν από τρία χρόνια; Πέρα από τη μέριμνα της πολιτείας, η τοπική αυτοδιοίκηση πως θα μπορούσε να συμβάλει καλύτερα στην αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές);

Απάντηση: Είναι η δεύτερη σε μια θητεία της νυν Δημοτικής Αρχής. Καταγγείλαμε μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο πάρα πολλές φορές τον νυν δήμαρχο για τις βαρύτατες ευθύνες που έχει  όσον αφορά το κομμάτι του Ιανού στην αρχή, για τα μέτρα που έλαβε. Και του χρεώνουμε βαρύτατες ευθύνες γιατί ως Αντιπεριφερειάρχης όφειλε να γνωρίζει πώς να θωρακιστεί η πόλη της Καρδίτσας. Έπρεπε να γνωρίζει ότι με πολύ μικρές ποσότητες από αδρανή υλικά, στα αδύναμα σημεία του Γαβριά ποταμού, θα μπορούσε να μην είχε πλημμυρίσει η πόλη μας στην περίπτωση του Ιανού.

Δεν το έκανε και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην περίπτωση του νέου αυτού καιρικού φαινομένου Daniel. Κατά μεγάλη περίπτωση δεν μπήκε νερό από το ποτάμι γιατί ακριβώς έκανε αυτά που του επισημάναμε εμείς στο Δημοτικό Συμβούλιο την περίοδο εκείνη.

Όχι ότι δεν είχαμε προβλήματα. Λέει ψέματα όταν λέει ότι δεν πλημμύρισε η πόλη. Το ξέρει πολύ καλά γιατί πολλές συνοικίες της πόλης, όπως τα Καροπλεσίτικα, γειτονιές των Καμινάδων, της Φαναρίου, πλημμύρισαν. Αλλά όχι μόνο οι περιοχές αυτές. Και στο κέντρο της Καρδίτσας υπήρχαν πλημμυρισμένα καταστήματα, ισόγεια και υπόγεια.

Σίγουρα ευθύνεται και γι ΄ αυτά. Γιατί σίγουρα κάποια φρεάτια δεν ήταν καθαρισμένα με αποτέλεσμα από βρόχινα νερά να πλημμυρίσουν, όπως είπα, καταστήματα και ισόγεια σπίτια.

Τον κατηγορήσαμε ότι αντί να κάνει έργα βιτρίνας, χρησιμοποίησε τα λεφτά του Ιανού, δυόμισι εκατομμύρια τα έδωσε για άσφαλτο στο κέντρο της πόλης. Καθαρά για έργα βιτρίνας.

Επίσης, άλλα τρία οχτακόσια πήγαν να δημοπρατηθούν για πεζοδρόμια και ένα εκατομμύριο περίπου για λειτουργικά. Όλα τα δωδεκάμισι εκατομμύρια έπρεπε να πάνε για τον σκοπό αυτό. Για αντιπλημμυρικά και για θωράκιση της περιοχής μας.

Δεν το έκανε. Προτίμησε να κάνει έργα βιτρίνας πιστεύοντας ότι έτσι θα πάρει περισσότερες ψήφους. Αυτό λειτούργησε ως τελείως κακό γι ΄ αυτόν.

Ειδικά τα χωριά έμειναν τελείως απροστάτευτα. Έργα για αποκαταστάσεις που έπρεπε να γίνουν στα ορεινά δεν έγιναν. Και αυτό που έπρεπε να κάνει στα χωριά του κάμπου, όπως διαπλατύνσεις που έπρεπε να κάνει στα Κανάλια, ή τα τεχνικά – για παράδειγμα θα πρέπει να δούμε τις σωληνώσεις – δεν πήρε τα μέτρα που έπρεπε να κάνει και δεν θωρακίστηκε η πόλη όπως έπρεπε να θωρακιστεί.

Σίγουρα φταίει και η πολιτεία που όλα αυτά τα χρόνια δεν μερίμνησε να γίνουν τα φράγματα. Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι αν είχε προχωρήσει το έργο στο φράγμα Μουζακίου, πάρα πολύ μεγάλος όγκος νερών δεν θα είχε φθάσει στον κάμπο. Ο Πηνειός θα είχε σχεδόν τη μισή ποσότητα από τα νερά που κατέβηκαν από τα ορεινά. Θα έπρεπε το έργο να είχε προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς ώστε να θωρακιστεί εκείνη η πλευρά του Νομού μας και των χωριών του Δήμου μας.

Αλλά δεν μπορούμε να σταθούμε εκεί. Και άλλα φράγματα μπορούν να γίνουν και που θα μπορούν να προστατεύσουν τον κάμπο.

Δηλαδή, η πόλη και τα χωριά του κάμπου δεν πλημμυρίζουν μόνο από τα βρόχινα. Είναι τα νερά που κατεβαίνουν από τον ορεινό όγκο και δημιουργούν αυτά τα προβλήματα.

Φανταστείτε, από την πλευρά των Σοφάδων να μην είχε γίνει το φράγμα του Σμοκόβου! Τι θα γινόταν η συντριβή εκείνη!

Ερώτηση: Αποφασίσατε να συνταχθείτε στο πλευρό του υποψήφιου δημάρχου Καρδίτσας Γιάννη Γεννάδιου ώστε να πετύχετε όλοι μαζί έναν Δήμο ισχυρό και μπροστά στις εξελίξεις. Μιλήστε μας για τους λόγους που σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και τους στόχους σας.

Απάντηση: Με το Γιάννη Γεννάδιο έχουμε μια κοινή πορεία. Είτε από το ίδιο μετερίζι, από το Δήμο, είτε από διαφορετικό, η πορεία μας είναι κοινή.

Γνωριζόμαστε αρκετά και αποφασίσαμε εμείς οι δύο αλλά και όλες οι υγιείς δυνάμεις του τόπου μας να ενωθούμε ενάντια στην κακοδιαχείριση, την αδιαφάνεια, την ανυπαρξία της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Αυτά τα καταγγείλαμε πάρα πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο, πως διαχειρίζεται τα πράγματα η σημερινή Δημοτική Αρχή.

Θέλουμε πραγματικά έναν Δήμο με σεβασμό στο δημότη, αξιοκρατία και παραγωγικότητα.

Ερώτηση: Ποια έργα και ποιες παρεμβάσεις θα προτάξετε, εφόσον εκλεγείτε; Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;

Απάντηση: Ένα έργο που θα αλλάξει την εικόνα στο συγκεκριμένο σημείο, που έχουμε τις πλημμύρες,  είναι το ανάχωμα του Γαβριά.

Πραγματικά μεγάλος στόχος μας, όπου θα χρειαστεί και η συνεργασία της Περιφέρειας, είναι να εντάξουμε την ανάπλαση αυτού του αναχώματος. Με σκοπό να θωρακίσει την πόλη από πλημμύρες, να γίνει ένας χώρος αναψυχής και περιπάτου και μέσω της ανθρώπινης παρουσίας που θα υπάρχει εκεί καθημερινά, να υπάρχει έλεγχος της κοίτης του ποταμού.

Δηλαδή, οι πολίτες μας θα είναι μάρτυρες αν πραγματικά γίνει δουλειά σε αυτόν τον χώρο, αν είναι καθαρό το ποτάμι. Και με την ανάπλαση σίγουρα θα προστατευτεί η πόλη μας.

Είναι ένας στόχος που θα προσπαθήσουμε να ενταχθεί, αν είμαστε εμείς, αν ο πολίτης της Καρδίτσας μας εμπιστευτεί και μας εκλέξει ως νέα Δημοτική Αρχή, θα προσπαθήσουμε να το εντάξουμε σε κάποιο πρόγραμμα αυτό το έργο.

Άλλο ένα έργο, είναι να δημιουργήσουμε έναν νέο πνεύμονα πρασίνου, όπως το Παυσίλυπο, είναι η ανάπλαση του στρατοπέδου Λουμάκη. Να γίνει ένταξη αυτού σύμφωνα με τον πανελλήνιο διαγωνισμό ιδεών που είχαμε ολοκληρώσει επί θητείας μας.

Θα δώσουμε προτεραιότητα στα χωριά και στις γειτονιές της πόλης που αυτές τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχουν εγκαταλειφθεί από τη σημερινή Δημοτική Αρχή. Και πρέπει να δοθεί έμφαση.

Και θέλω να αναφερθώ σε ένα θέμα που και στις περιοδείες μας το λέμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο το καταγγείλαμε. Ότι πρέπει τελικά η ΣΑΤΑ να πάει στα χωριά όπως κάναμε εμείς όταν ήμασταν Διοίκηση. Πρέπει επιτέλους η ΣΑΤΑ να αποδοθεί στα χωριά.

Ρωτάμε τους Προέδρους αν ξέρουν που πήγαν τα χρήματα. Δεν ξέρει κανείς να μας απαντήσει. Δεν γνωρίζουν και δεν τους έχει ενημερώσει η νυν Δημοτική Αρχή αν τους έδωσε κάποια χρήματα και πόσα είναι αυτά.

Ερώτηση: Ως συνδυασμός, δίνετε έμφαση στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και σε συνδυασμό με νέες ιδέες θέλετε ο Δήμος Καρδίτσας να γίνει ένας Δήμος πρότυπο για τους κατοίκους του; Τι οραματίζεστε σχετικά με αυτά τα ζητήματα; 

Απάντηση: Η καθημερινότητα είναι πάρα πολύ σημαντική για τον πολίτη. Προτεραιότητά μας είναι η βελτίωση της καθαριότητας. Για παράδειγμα με νέα απορριμματοφόρα που μπορούμε να προμηθευτούμε, ένα πλυντήριο κάδων και να αγοράσουμε και καινούργιους κάδους.

Ένα άλλο πράγματα που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενθαρρύνουμε και άλλο τη χρήση του ποδηλάτου. Με νέους ποδηλατόδρομους και νέες πεζοδρομήσεις. Είμαστε η πόλη του ποδηλάτου, άρα πρέπει να δώσουμε μεγάλη έμφαση σε αυτό.

Ερώτηση: Επίσης, ως συνδυασμός τονίζετε τα ζητήματα της ταυτότητας και της ανάπτυξης της πόλης; Ποια είναι η φιλοσοφία σας και η στόχευσή σας;

Απάντηση: Όπως είπα και πριν, είμαστε η πόλη του ποδηλάτου. Μας χαρακτηρίζει αυτό. Στόχος μας είναι η περαιτέρω ανάδειξη του ποδηλάτου και για τη βελτίωση και για την αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή μας.

Παράλληλα με τη συνδρομή μας στην αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα. Θα δημιουργήσουμε κίνητρα ώστε οι επισκέπτες από άλλες περιοχές να μπαίνουν στην πόλη.

Στόχος είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας, όπως το είχαμε κάνει  και στο παρελθόν με την Παυσιλυπούπολη, να δημιουργήσουμε νέα θεματικά πάρκα.

Είχαμε δρομολογήσει πάρα πολλές τέτοιες δράσεις. Στην πορεία, η νέα Δημοτική Αρχή τα εγκατέλειψε και στην ουσία κατάργησε αυτές τις δραστηριότητες.

Ερώτηση: Ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, έχετε επισημάνει αρκετές φορές τη δεινή οικονομική κατάσταση του Δήμου κάνοντας λόγο για υποθήκευση του μέλλοντος. Πόσο έντονο είναι το πρόβλημα και πως θα επιχειρήσετε να το αντιμετωπίσετε εφόσον εκλεγείτε;

Απάντηση: Η οικονομική κατάσταση του Δήμου είναι πραγματικά τραγική. Πέρα από το ότι υπάρχει μηδενικό Ταμείο, υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, που ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια ευρώ και έχουν να κάνουν με μη νόμιμες δαπάνες. Χωρίς, δηλαδή, να υπάρχουν αποφάσεις ανάθεσης. Και αυτά τα έχουμε καταγγείλει κατά καιρούς στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η κατάσταση είναι τόσο τραγική που η Δημοτική Αρχή πήρε προκαταβολή ένα εκατομμύριο ευρώ για να μπορέσει να πληρώσει μισθούς υπαλλήλων τη φετινή χρονιά.

Η κατάσταση θα βελτιωθεί με το νοικοκύρεμα της σπατάλης, με το σταμάτημα των αναθέσεων. Με τις αναθέσεις δεν μπορείς να πετύχεις ούτε μεγάλες εκπτώσεις που θα είναι προς όφελος του πολίτη.

Θα πρέπει να έχουμε συνετή διαχείριση όλων των εσόδων που έχει ο Δήμος. Πραγματικά τα χρήματα του πολίτη πρέπει να πιάνουν τόπο.

Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους δημότες; Για ποιον λόγο, στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, να εμπιστευτούν τη «Συνεργασία Ευθύνης» και εσάς προσωπικά;

Απάντηση: Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Να μας εμπιστευτούν γιατί είμαστε μια συνεργασία υγιών δυνάμεων που στόχο έχει την προσφορά και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Γιατί έχουμε δώσει δείγματα γραφής. Από τη διαδρομή μας όλα αυτά τα χρόνια που υπηρετούμε την Αυτοδιοίκηση.

Το μήνυμά μας είναι να ψηφίσουμε «Συνεργασία Ευθύνης» για να πιάσουν τόπο τα χρήματα του δημότη μας

 

 

Προηγούμενο άρθρο Περιοδείες της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Δήμος Παλαμά: Οι θέσεις συγκέντρωσης των κατοίκων κάθε κοινότητας στο ενδεχόμενο πλημμύρας