Ειδήσεις

Γιώργος Ανυφαντής στο Ράδιο Ηχόραμα: Ένα 30% με 40% των δικηγόρων θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο να φύγουν από το επάγγελμα


Για τους λόγους για τους οποίους οι δικηγόροι αντιδρούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο μίλησε στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM) ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καρδίτσας Γιώργος Ανυφαντής.

Ο κ. Ανυφαντής εμφανίστηκε, το μεσημέρι της Παρασκευής 1 Δεκεμβρίου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη και αναφέρθηκε διεξοδικά στους λόγους για τους οποίους ο δικηγορικός κόσμος βρίσκεται σε κινητοποιήσεις.

Πιο αναλυτικά, υπογράμμισε τα εξής:

«Είμαστε σε αγωνιστική κινητοποίηση και οι δικηγόροι μαζί με όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους για τα φορολογικά μέτρα.

Για το φορολογικό νομοσχέδιο για το οποίο αντιδράσαμε εξαρχής οι Δικηγορικοί Σύλλογοι όλης της χώρας και στη συνέχεια και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ήδη, έχουν επέλθει κάποιες βελτιώσεις στο νομοσχέδιο αλλά εμείς επιμένουμε και ζητούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου δεδομένου ότι προσπαθεί να εφαρμόσει άδικα τεκμήρια κατά τρόπο οριζόντιο που προφανώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Για να τα συγκεκριμενοποιήσω, δεν θα πρέπει να υπολογίζεται για τον υπολογισμό του κατώτερου, να μην υπολογίζεται 13ος και 14ος μισθός, εδικά σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα όπως Χριστούγεννα και καλοκαίρι που δεν έχουμε Δικαστήρια. Και όχι μόνο δεν βγάζουμε παραπάνω αλλά βγάζουμε και λιγότερα έως και καθόλου.

Να γίνεται ο υπολογισμός του καθαρού μισθού του μισθωτού, όπως τον υπολογίζουν, και όχι επί του ακαθαρίστου. Ο μεικτός μισθός είναι ακατάλληλη βάση υπολογισμού καθαρού εισοδήματος

Να εφαρμοστούν, και σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και στους εμπόρους, και στους δικηγόρους βεβαίως,  το αφορολόγητο που εφαρμόζεται στους μισθωτούς.

Διότι λογιζόμαστε, κατά το νομοσχέδιο, σαν μισθωτοί αλλά χωρίς τα πλεονεκτήματά του.

Να συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου τα πάσης φύσεως εισοδήματα. Ακόμα και τα μισθώματα. Για την κάλυψη του τεκμηρίου.

Υπάρχουν δικηγόροι που είναι τυπικά γραμμένοι για να έχουν κοινωνική ασφάλιση, για να έχουν ένα image κοινωνικό και μπορεί να είναι απλά εισοδηματίες. Να έχουν εισοδήματα  από άλλες πηγές, μισθώματα. Οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς ή άλλες ενασχολήσεις που επιτρέπονται.

Θα πρέπει πάλι να προβλεφθούν ειδικές προϋποθέσεις μαχητού τεκμηρίου βάσει αντικειμενικών περιστάσεων για τους δικηγόρους.

Υπάρχουν δικηγόροι που έχουν γραφείο στο σπίτι τους, που δεν εξέδωσαν κανένα ή σχεδόν κανένα γραμμάτιο είσπραξης. Εκεί θα πρέπει να μπει ένα πλαφόν. Δεν μπορεί ένας που εξέδωσε δυο, τρία, τέσσερα, πέντε γραμμάτια και είχε ελάχιστες υποθέσεις σε έναν χρόνο, να τον θεωρούμε έτι ντε και καλά είχε ένα εισόδημα άνω των 15.000 ευρώ.

Θα πρέπει να προστεθούν γενικότερου ενδιαφέροντος εξαιρέσεις ή μειώσεις από το μαχητό τεκμήριο για όλους τους επαγγελματίες, δηλαδή διάστημα ανατροφής παιδιών, ασθενείς ακόμα και αν δεν νοσηλεύονται, καρκινοπαθείς, πτυχιακές και διδακτορικές σπουδές για νέους.

Θα πρέπει να προβλέπεται εξαίρεση μία φορά στα πέντε χρόνια από το τεκμήριο εάν καλύπτεται από τα εισοδήματα προηγούμενων χρήσεων.

Γιατί στο ελεύθερο επάγγελμα δεν υπάρχει εγγυημένο ετήσιο εισόδημα. Και μπορεί μια χρονιά κάποιος να βγάλει περισσότερα και την άλλη να βγάλει λιγότερα.

Το μέτρο που εφαρμόζεται με τον μέσο όρο, το να φορολογείται κάποιος με βάση όσα δηλώνουν οι άλλοι, το να μην αναγνωρίζονται δαπάνες που στηρίζονται σε νόμιμα δικαιολογητικά, αυτό θα οδηγήσει σε επιπλέον κίνητρα για απόκτηση τζίρου.

Και στα μέσα της χρονιάς θα μαθαίνουμε τις δαπάνες θα μας αναγνωρίζονται.

Την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Το τέλος επιτηδεύματος έχει αναγνωριστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως εισόδημα του τεκμαρτού εισοδήματος.

Δεν μπορεί να φορολογούμαστε δυο φορές επί του τεκμαρτού εισοδήματος.

Ήδη, η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα σε αυτό. Το μείωσε στο μισό. Πιστεύουμε ότι πρέπει να καταργηθεί εντελώς».

 

Θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο να φύγουν από το επάγγελμα

«Είναι αλήθεια ότι πάρα πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, για τους δικηγόρους το υπολογίζω σε ένα ποσοστό 30 με 40%. Θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο να φύγουν από το επάγγελμα. Γιατί τέτοια τεκμήρια και τέτοια φορολογική επιβάρυνση δεν θα την αντέξουν.

Θα χρειαστεί να κλείσουν τα Βιβλία τους και ή θα εργάζονται, όσο μπορούν μα εργάζονται «μαύρα» ας το πούμε έτσι, ή θα πάνε σε άλλες ενασχολήσεις».

 

Αποχή μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου

«Βρισκόμαστε σε αποχή η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου και την Παρασκευή 8 του μήνα, στις 11 το πρωί θα υπάρχει πάλι Ολομέλεια όλων των Δικηγορικών Συλλόγων, και ο δικός μας ο Σύλλογος θα έχει στη 1 το μεσημέρι Γενική Συνέλευση προκειμένου να καθορίσουμε την περαιτέρω στάση».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Καλή εμφάνιση και νίκη για την ομάδα του Γ.Σ. Μουζακίου
Επόμενο άρθρο Παναγιώτης Σβερώνης στο Ράδιο Ηχόραμα: Νέοι ποδηλατόδρομοι, δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας και ανακατασκευή πεζοδρομίων στο επίκεντρο