K. Kερασιώτης: «Τα Φώτα του αυτοκίνητου σας»


Η καμένη λάμπα στα φωτιστικά σώματα του αυτοκινήτου σας, μπορεί να σας κοστίσει κάποιο σοβαρό πρόστιμο από την Τροχαία, μπορεί όμως να θέσει σε κίνδυνο τη δική σας ζωή αλλά και των συνανθρώπων σας στο δρόμο. Έτσι σε καθημερινή βάση ελέγχουμε όλα τα φώτα  μπρος – πίσω.

Εφόσον βεβαιωθείτε ότι κάποια λάμπα χρειάζεται αντικατάσταση, επισκεφθείτε ένα ηλεκτρολογείο αυτοκινήτων, προκειμένου να βρείτε τον ίδιο τύπο λάμπας. Τα απλής τεχνολογίας φωτιστικά σώματα εφοδιάζονται με λάμπες, που θα βρείτε σχεδόν παντού. Αν πρόκειται για λάμπες τύπου xenon, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο ηλεκτρολογικό κατάστημα για να τις βρείτε. Όλα τα σύγχρονα ηλεκτρολογεία διαθέτουν αυτού του τύπου των λαμπών.

 

Φώτα Xenon

Είναι λάμπες υψηλής εκκένωσης ηλεκτρισμού δηλαδή βολταϊκό τόξο. Ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα διοχετεύει υψηλή τάση 20.000 –40.000 βολτ σε 2 ακίδες βολφραμίου που βρίσκονται μέσα στη λυχνία η οποία είναι γεμάτη με το αέριο ξένον.

 

Ποια τα πλεονεκτήματα;

Τα φώτα Xenon έχουν πολύ περισσότερο φως σε σχέση με τα κανονικά φώτα του αυτοκινήτου σας. Το φως που παράγεται είναι λευκό, δεν κιτρινίζει όπως στα κανονικά φώτα του αυτοκινήτου σας πλησιάζοντας το φως της ημέρας. Η ορατότητα κάτω από δύσκολες συνθήκες είναι εξαιρετική καθώς η φωτεινότητα είναι πολύ μεγάλη έως και 200% περισσότερη από τις απλές λάμπες αλογόνου.

Η κατανάλωση είναι πολύ χαμηλή, το σύστημα καταναλώνει μόλις 35W, δηλαδή έως 50% λιγότερη ενέργεια από τις λάμπες αλογόνου των 55W. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προστατεύει την μπαταρία που αδειάζει με πιο αργό ρυθμό αλλά και το δυναμό του αυτοκινήτου σας.

Για να φθάσει η λάμπα αυτή σε πλήρη απόδοση απαιτούνται 20-60 δευτερόλεπτα ανάλογα με την ποιότητα της λάμπας, όπως ακριβώς και με τις ηλεκτρονικές οικιακές λάμπες. Η διάρκεια ζωής της λάμπας Xenon είναι πάνω από 2.500 ώρες.

Τα φώτα Xenon βοηθούν τους οδηγούς να αντιληφθούν καλύτερα και γρηγορότερα τα άλλα οχήματα, τις πινακίδες, τους πεζούς, τις διασταυρώσεις και τα άλλα αντικείμενα που είναι μπροστά τους ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες όπως κακός φωτισμός και κακοκαιρία.

Προηγούμενο άρθρο Σπ. Ταλιαδούρος: «Την απλούστευση της διαδικασίας εξέτασης και την άμεση συγκρότηση των Υγειονομικών Επιτροπών από το ΚΕΠΑ προς όφελος των αιτούντων εξέταση ασθενών»
Επόμενο άρθρο Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού