Ειδήσεις

Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας – Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Μπαλούκας στο Ηχόραμα 100,8


Για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τον κάδο τους μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Δημήτρης Μπαλούκας. Ο κ. Μπαλούκας ήταν καλεσμένος, τη Δευτέρα 8 Απριλίου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00 με 15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενέργειες και τις συναντήσεις με φορείς που είχε η Ομοσπονδία τους τελευταίους μήνες, ανέλυσε τα αιτήματά τους και εξήγησε γιατί το θέμα των ελληνοποιήσεων αποτελεί αγκάθι και γιατί θα πρέπει να αυξηθoύν οι έλεγχοι ενόψει των αναγκών του Πάσχα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Μπαλούκα στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

 

Ακόμα δεν έχουμε ακούσει λύσεις και απαντήσεις

«Πραγματοποιήθηκαν όντως αρκετές συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου και εδώ στη Θεσσαλία αλλά και στην Αθήνα.

Από την πρώτη στιγμή θέσαμε σαν θέμα – προτεραιότητα την αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας όπως και πολλά άλλα ζητήματα όπως είναι οι έλεγχοι και ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ.

Δώσαμε ένα χρονικό περιθώριο στην ηγεσία του Υπουργείου να πάρουμε κάποιες απαντήσεις και κάποιες ουσιαστικές λύσεις πλέον στα προβλήματα που μας απασχολούν αλλά, δυστυχώς, έχουμε φθάσει στα μέσα Απρίλη και ακόμα δεν έχουμε ακούσει τις λύσεις και όλα αυτά τα οποία θα θέλαμε για να μπορέσουμε εμείς οι κτηνοτρόφοι να σταθούμε και να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια».

 

Ακόμα να λάβουν την πρώτη αρωγή πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφοι

«Δυστυχώς, υπάρχουν περιπτώσεις πλημμυροπαθών κτηνοτρόφων οι οποίοι, παρόλο που έχουν καταθέσει το φάκελο και όλα τα δικαιολογητικά, δεν έχουν δει ακόμα, επτά μήνες μετά την καταστροφή, ούτε καν τα χρήματα της αρωγής. Ούτε καν τα τις 4.000, ούτε τις 10.000που ήταν η δεύτερη αρωγή η οποία πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια».

 

Οι κτηνοτρόφοι έχουν χρεωθεί για να μπορέσουν να σταθούν

«Ζητάμε να ολοκληρωθούν άμεσα όλες οι αποζημιώσεις σε όλους τους πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφους.

Πέρασαν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα ταϊζοντας τα ζώα αβοήθητοι. Οι άνθρωποι αυτοί, οι κτηνοτρόφοι, έχουν χρεωθεί για να μπορέσουν να σταθούν. Κάποιοι δεν μπόρεσαν να ξανασταθούν και έχουν φύγει από το επάγγελμα και αυτό μας προβληματίζει.

Όταν βλέπουμε ανθρώπους συναδέλφους να λένε ότι εγκαταλείπουν, δεν μπορούμε να μένουμε ήσυχοι.

Θα πρέπει άμεσα να δοθούν ενισχύσεις και κίνητρα ώστε να μείνουν στο επάγγελμα οι συνάδελφοί μας.

Θα πρέπει επιτέλους ο ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρήσει σε κάποια πληρωμή γιατί η τελευταία πληρωμή του Δεκεμβρίου ήταν πολύ ελλιπής και έτσι έχουν μείνει πολλοί κτηνοτρόφοι εκτεθειμένοι στις υποχρεώσεις τους, μη έχοντας λάβει άλλα χρήματα.

Καθώς επίσης και την εντατικοποίηση των ελέγχων και στο θέμα των τυροκομικών και κυρίως της φέτας, ένα θέμα που το θέσαμε στο επίκεντρο από την πρώτη στιγμή.

Και αυτό γιατί θεωρούμε τη φέτα ως το βασικότερο προϊόν της κτηνοτροφίας, το εθνικό μας προϊόν, το οποίο θα πρέπει να το προφυλάξουμε και δεν το κάνουμε.

Αλλά και για τις ελληνοποιήσεις και αυτό που συμβαίνει με τα λεγόμενα ΄΄βαφτίσια΄΄ που γίνονται και ειδικά αυτό το διάστημα, τις ημέρες δηλαδή πριν από το Πάσχα. Πρέπει να γίνουν αρκετοί έλεγχοι».

 

Δεν έχουμε πολλά ελληνικά αρνιά το Πάσχα

«Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή, η τιμή που πουλάει ο κτηνοτρόφος δεν ΄΄φεύγει΄΄ πολύ ψηλά, είναι χαμηλή για το κόστος παραγωγής για τα αρνιά.

Δεν έχουμε πολλά ελληνικά αρνιά το Πάσχα. Ειδικά όταν έρχεται το Πάσχα αργά, όπως είναι φέτος.

Δεν έχουμε αρκετά ελληνικά αρνιά. Τα ελληνικά αρνιά σφάζονται σε μικρότερη ηλικία σε σωματικό βάρος καθώς δεν συμφέρουν να δίνουν το σφάγιο που αναζητά η ελληνική αγορά το οποίο συνήθως είναι στα 10 με 13 κιλά. Αυτό είναι το σφάγιο που ζητάει η ελληνική αγορά.

Για τους κτηνοτρόφους τα πράγματα είναι δύσκολα. Θα πρέπει να πουλήσουν σε μια υψηλότερη τιμή για να μπορέσουν να κάνουν ένα αρνί 12 κιλά.

Και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πάρα πολλά, χιλιάδες αρνιά, αυτές τις μέρες, να έρχονται από χώρες των Βαλκανίων και, δυστυχώς, να ΄΄βαφτίζονται΄΄ ελληνικά.

Εμείς εκείνο το οποίο θέλουμε, σαν Ομοσπονδία, είναι ο καταναλωτής ο οποίος επιλέγει να πληρώσει και να πάρει ελληνικό αρνί, να παίρνει ελληνικό αρνί.

Να ξεχωρίσει το ελληνικό από το εισαγόμενο. Μπορεί, Βεβαίως. Είμαστε σε μια ελεύθερη αγορά όπου θα έρθει και το ρουμάνικο, θα έρθει και από τα Σκόπια και από όπουδήποτε αλλού στα Βαλκάνια. Αλλά δεν μπορεί να πωλείται για ελληνικό.

Γι ΄ αυτό θέλουμε αυστηρούς ελέγχους, θέλουμε να τρέξουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες οι οποίες και αυτές είναι υποστελεχωμένες και είναι και αυτό ένα πολύ σημαντικό θέμα, να υπάρξουν κτηνίατροι αυτό το διάστημα, να αυξηθούν οι θέσεις των κτηνιάτρων ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και να αποτραπούν όλες αυτές οι ιστορίες των ελληνοποιήσεων».

 

Να προτιμήσουν τα συνοικιακά κρεοπωλεία

«Βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη παραγωγικά Περιφέρεια της Ελλάδας. Θεωρώ ότι οι Θεσσαλοί όλοι θα πρέπει να επιλέξουν και να πάρουν ένα ελληνικό αρνί, να προτιμήσουν τα συνοικιακά κρεοπωλεία.

Νομίζω ότι θα έχουμε επιλογή να έχουμε όλοι στο τραπέζι μας ένα ελληνικό αρνί και αυτό το Πάσχα».

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Υποδοχή της Δίζωνης Ιεράς Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Mετακίνηση του Περιφερειακού Ιατρείου Πεζούλας από 12 Απριλίου