Ειδήσεις

Κυκλοφόρησε ο 5ος τόμος του περιοδικού «Ιστόρηση» του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα


Κυκλοφόρησε ο 5ος τόμος του περιοδικού «Ιστόρηση» του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, το οποίο είναι αφιερωμένο σε μία σημαντική εκκλησιαστική μορφή, τον αρχιμανδρίτη Γαβριήλ, ηγούμενο της Μονής Διονυσίου Αγίου Όρους, Ο Γαβριήλ γεννήθηκε στο Μεσενικόλα το 1886, πέθανε το 1983 στη μονή Αγίου Διονυσίου, αφήνοντας σπουδαίο πνευματικό και συγγραφικό έργο, ενώ έθεσε σφραγίδα στην Αθωνίτικη μοναστική πολιτεία. Φέτος συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από το θάνατό του, γι’ αυτό και το αφιέρωμα.

Επίσης στον 5ο τόμο υπάρχουν εργασίες για τα το «μαύρο 1943» και το κάψιμο των χωριών από Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές. Τα κείμενα αυτά είναι αφιερωμένα στην Πεζούλα και την Φυλακτή και συμπληρώνουν τον 4ο τόμο της «Ιστόρισης» – αφιέρωμα στο κάψιμο των χωριών της Λίμνης Πλαστήρα. Άγνωστες φωτογραφίες και ντοκουμέντα από τα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης έρχονται στο φως για πρώτη φορά, ενώ ακολουθούν ομιλίες και χαιρετισμοί στην εκδήλωση μνήμης του ολοκαυτώματος που οργάνωσε ο Δήμος (20/8/2023) στο Μορφοβούνι.

Τις εργασίες υπογράφουν γνωστοί ερευνητές τοπικής ιστορίας και συγγραφείς, όπως οι κ.κ. Αγγελής Δημήτρης,  Αλεξάνδρου Χαράλαμπος, Γέροντας Πέτρου, Γριβέλλας Λάμπρος, Ζώης Απόστολος, Λάππας Σπύρος, Λιαπής Χρήστος, Μηλίτσης Xρήστος, Μιχάλης Δημήτρης, Μπρέντας Αθανάσιος, Νάννος Παναγιώτης, Νασιάκος Ηλίας, Παΐσης Αθ. Κώστας, Τσιαμαντάς Αθανάσιος, Φλωρίδης Απόστολος, Χαλκιαδάκης Εμμανουήλ και ο Ιταλός κ. Nicolo Duranti, εκπρόσωπος της Αντιστασιακής Οργάνωσης της Ιταλίας..

Τα τεύχη του περιοδικού «Ιστόρηση» διατίθενται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή από την ιστοσελίδα του Δήμου, ο τόμος 4/2023 [bit.ly/4755K14] και ο 5ος τόμος [bit.ly/3RNLY5U]) Όλοι οι τόμοι διαθέσιμοι ελεύθερα στην διεύθυνση bit.ly/3GOUVoY

Στην έντυπη μορφή διατίθενται από τις εκδόσεις «Φάος» του κ. Ηλ.Καρκαλέτσου, στην οδό Μ. Αλεξάνδρου στην Αγορά της Καρδίτσας.

 

Προηγούμενο άρθρο Τσιμπημένη φέτος η τιμή της γαλοπούλας
Επόμενο άρθρο Παναγιώτης Νάνος: Συνεχίζουμε με διάθεση συνεργασίας, ενωμένοι και με σύμμαχο τις προκλήσεις του Μέλλοντος