Ειδήσεις

Κυριακή της Τυρινής – Όρθρος και Θεία Λειτουργία


 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, την Κυριακή (της Τυρινής) 17 Μαρτίου 2024, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Τ.Κ. Καλλιθήρου.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε, ότι από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου, η Εκκλησία μας προετοιμάζει για τον πνευματικό αγώνα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Στα πλαίσια αυτού του πνευματικού αγώνα εντάσσεται και η άσκηση της νηστείας, που ξεκίνησε από την Κυριακή της Απόκρεω με την αποχή από το κρέας και η λεγόμενη “λευκή εβδομάδα” που πέρασε, τελειώνει με την Κυριακή της Τυρινής.

Η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή που ξεκινά από αύριο, είναι μια περίοδος πολύ ουσιαστική για την ζωή των Χριστιανών, γιατί αποτελεί έναν αγώνα στο στάδιο των αρετών, που δεν περιορίζεται μόνο στη σωματική νηστεία.

Η σωματική νηστεία είναι μέσο άσκησης, που θεσμοθετήθηκε από την Εκκλησία για να μας υπενθυμίζει, ότι εξαιτίας της βρώσεως του απαγορευμένου καρπού από τους πρωτόπλαστους, που δεν έβαλαν όρια στην επιθυμία τους, εξέπεσαν από τη Χάρη του Θεού και έχασαν την κοινωνία τους με τον Θεό.

Ένας ακόμη λόγος είναι, ότι ο άνθρωπος που είναι κορεσμένος από τις τροφές, έχει “οιδήματα της σαρκός” και δεν μπορεί να λεπτύνεται το πνεύμα του, ώστε να γίνεται δεκτικός στη Χάρη του Θεού.

Την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Εκκλησία μας καλεί “να ενδυθούμε την πανοπλία του φωτός” και με μέσο την σωματική νηστεία, να αγωνιστούμε πνευματικά, ώστε να δούμε την πνευματική μας πτωχεία και να ταπεινωθούμε.
Με την ταπείνωση θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε την Χάρη και το Έλεος του Θεού και θα αποκαταστήσουμε την σχέση μας με τον Θεό, με τους άλλους ανθρώπους και με τον εαυτό μας.

Αυτή η αποκατάσταση των σχέσεων προϋποθέτει την συγχωρητικότητα, γι΄ αυτό και ο πρώτος κατανυκτικός Εσπερινός ονομάζεται “της Συγγνώμης”, γιατί ο πνευματικός αγώνας απαιτεί την καταλλαγή για να καρποφορήσει.

Στο αποστολικό ανάγνωσμα ο Απόστολος Παύλος μας δίνει οδηγίες, όπως να μην είμαστε κενόδοξοι, να έχουμε ταπείνωση και ευπρέπεια, να συμμορφωνόμαστε με τους κανόνες και να δεχόμαστε τους άλλους με την πνευματική ασθένειά τους, δείχνοντάς τους στοργή, αγάπη και αποδοχή.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε, ότι αυτή την πνευματική περίοδο της νήψης (εγρήγορσης) και της προσευχής, πρέπει να προσπαθήσουμε να αγωνιστούμε πνευματικά, με την στέρηση των σωματικών τροφών και την συμμετοχή μας στις ιερές ακολουθίες, ώστε να αποκτήσουμε τα πνευματικά αγαθά και να αξιωθούμε να προσκυνήσουμε τα Πάθη και την ένδοξη Ανάσταση του Χριστού.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο ΑΣΚ: Ξεκινά η προπώληση των εισιτηρίων για το σημαντικό αγώνα με τον ΠΑΟΚ
Επόμενο άρθρο Κοινή Δράση Εκπαιδευτικών ΠΕ Καρδίτσας: Ενωμένοι στον αγώνα! Καμιά υποχώρηση!