Ειδήσεις

Μέτρα πρόληψης για τη νέα αντιπυρική περίοδο στο Μουζάκι


Υπό την προεδρία του Δημάρχου Δ. Μουζακίου κ. Θεοφάνη Στάθη, συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) του Δήμου Μουζακίου για τη νέα αντιπυρική περίοδο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο καθ’ ύλην αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών κ. Ηλίας Τρυφέρης, ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας του Πολίτη κ. Γιώργος Φούντας, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Μουζακίου κ. Στέργιος Ρέππας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μουζακίου κ. Αχιλλέας Καταραχίας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Δρακότρυπας κ. Σεραφείμ Κωστάκης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Γελάνθης κ. Χρήστος Ανδρέου,  η Υποδιοικήτρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μουζακίου κ. Κρυσταλλία Μαυρουδόγλου,  ο Υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Μουζακίου κ. Γιώργος Τσιουρής, οι δασολόγοι  του Δασαρχείου Καρδίτσας κ. Θωμάς Αναστασίου, κ. Κλεοπάτρα Κωστοπούλου και του Δασαρχείου Μουζακίου κ. Ιωάννα Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Μουζακίου και επικεφαλής δημοτικής παράταξης κ. Λάμπρος Γιώτης.

Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του προέταξε την ανάγκη σωστού συντονισμού όλων των αρμοδίων φορέων στην εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων πρόληψης το επόμενο διάστημα, για να περιοριστούν όσο είναι δυνατόν οι κίνδυνοι εμφάνισης κάποια πυρκαγιάς στην περιοχή.

Όπως είπε, η χρηματοδότηση που διατίθεται από την κεντρική διοίκηση είναι πενιχρή και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του δασοσκεπούς Δήμου Μουζακίου. Ωστόσο, εάν υπάρχει οργάνωση, συνεννόηση και στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στο μείζον ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας, τότε τα αποτελέσματα του τοπικού σχεδιασμού μπορούν να κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα.

Μετά από διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, οι συνεδριάζοντες κατέληξαν σε συγκεκριμένο πλάνο λήψης μέτρων πρόληψης πυρκαγιών το οποίο συνοψίζεται στα εξής:

  • Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού με ανακοινώσεις και κατά τόπους παρεμβάσεις των Προέδρων Τ.Κ. για τους κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιάς που εγκυμονεί η απροσεξία η αμέλεια στις διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες στην πόλη, στα χωριά, σε δασικές και αγροτικές περιοχές. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται ρητώς η καύση (ξύλων, χορταριών η άλλων αντικειμένων), σε οικόπεδα και δημόσιες εκτάσεις εντός και εκτός οικισμών. Για κάθε παράβαση τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι εξοντωτικά, ενώ ασκούνται και ποινικές διώξεις. Επιπλέον, είναι σαφής η υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες τους. Όποια δεν έχουν καθαριστεί θα εντοπιστούν από το Δήμο ο οποίος και θα προβεί άμεσα στις προβλεπόμενες διοικητικές ενέργειες.
  • Καταγραφή εθελοντών σε όλα τα χωριά για άμεσες πυροσβεστικές επεμβάσεις κατά την εμφάνιση πυρκαγιάς και για την επικουρία του έργου κατάσβεσης των πυροσβεστικών δυνάμεων.
  • Διενέργεια συνεχών περιπολιών από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική στην ευρύτερη περιοχή για τον εντοπισμό εστιών φωτιάς η ύποπτων κινήσεων – ενεργειών αγνώστων, κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Πολύτιμη είναι η συνδρομή των πολιτών οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούν αμέσως τις αρχές εφόσον γίνουν μάρτυρες τέτοιων περιστατικών η συμπεριφορών.
  • Εκτέλεση εργασιών αποψίλωσης – καθαρισμού όλων των προσβάσεων στις υφιστάμενες δεξαμενές τις οποίες θα γεμίσει με νερό η Π.Υ.. Συγκροτείται ομάδα ελέγχου ορθής λειτουργίας τους. Διενέργεια εκτεταμένων ελέγχων και στα υδροστόμια.
  • Διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών περιμετρικά των οικισμών σε σημεία που γειτονεύουν με δάσος και καθαρισμοί υπαρχόντων δασικών δρόμων. Λόγω έλλειψης απαραίτητων πιστώσεων, θα σταλεί Επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών για έγκριση γενναίας χρηματοδότησης προς το Δήμο Μουζακίου.

Το Σ.Ο.Π.Π. θα συνεδριάσει ξανά σε σύντομο χρόνο για επανεκτίμηση της κατάστασης στο Δήμο και λήψη νέων μέτρων εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Τρία νέα έργα 162 εκατομμυρίων ευρώ μεταμορφώνουν τον θεσσαλικό σιδηρόδρομο
Επόμενο άρθρο Σύσκεψη Διοίκησης του Π.Τ. με συλλόγους Λογιστών-Φοροτεχνικών της Θεσσαλίας