Ειδήσεις

Ν. Καρδούλας: Στην 31η θέση παρέμεινε η Ελλάδα και το Μάϊο στον ΟΟΣΑ στη διαχείριση της πανδημίας


Η Ελλάδα παρέμεινε στην 31η θέση το Μάϊο, όπως και τον περασμένο Απρίλιο, στη διαχείριση της πανδημίας μεταξύ των 37 χώρων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), συγκρίνοντας δέκα παραμέτρους της πανδημίας που επηρεάζουν τη δημόσια υγεία.

Εισαγωγή

Στην παρούσα μελέτη γίνεται μία προσπάθεια βαθμολογίας της συνολικής διαχείρισης της πανδημίας στις χώρες του ΟΟΣΑ όσον αφορά την υγεία, λαμβάνοντας υπόψη δέκα παραμέτρους από επίσημα στοιχεία των παγκόσμιων εφαρμογών Word meter και Our world in dataστο χρονικό διάστημα 1-31Μαΐου 2021.

Οι δέκα παράμετροι που ελήφθησαν υπόψη είναι τα κρούσματα και οι θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, η θνητότητα (αναλογία θανάτων προς κρούσματα), το ποσοστό θετικότητας των τεστ, η αυστηρότητα του lockdownκαι ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt από 1-31 Μαΐου, τα ενεργά κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία σε απλές κλίνες covid ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους στις 31 Μαΐου και οι συνολικές δόσεις εμβολιασμού ανά 100 κατοίκους μέχρι τις 31 Μαΐου.

Μεθοδολογία

Οι δέκα παράμετροι βαθμολογούνται σε κλίμακα 0-100 για όλες τις χώρες, όπου το 100 δείχνει την καλύτερη απόδοση και το μηδέν τη χειρότερη και οι υπόλοιπες αποδόσεις κλιμακώνονται από την απόσταση μεταξύ τους. Η τελική βαθμολογία κατάταξης είναι ο μέσος όρος των αποδόσεων και των δέκα παραμέτρων.

 

Η κατάταξη της Ελλάδας ανά υγειονομική παράμετρο μεταξύ των 37χωρών ήταν:

  • Στα κρούσματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους η Ελλάδα ήταν 28η
  • Στους θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους η Ελλάδα ήταν 34η
  • Στη θνητότητα (αναλογία θανάτων προς κρούσματα) η Ελλάδα ήταν 31η
  • Στα ενεργά κρούσματαανά 1 εκατομμύριο κατοίκους η Ελλάδα ήταν 15η
  • Στους διασωληνωμένους ασθενείς ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους η Ελλάδα ήταν 34η
  • Στους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους η Ελλάδα ήταν 30η
  • Στο ποσοστό θετικότητας των τεστ η Ελλάδα ήταν 19η
  • Στις συνολικές δόσεις εμβολιασμού ανά 100 κατοίκους η Ελλάδα ήταν 19η
  • Στην αυστηρότητα του lockdown η Ελλάδα ήταν 24η
  • Στο δείκτη μεταδοτικότητας Rt η Ελλάδα ήταν27η

 

Συμπεράσματα

Οι τρεις πρώτες χώρες του ΟΟΣΑ με τις υψηλότερες βαθμολογίες στη διαχείριση της πανδημίας τον περασμένο Μάϊο ήταν η Ισλανδία, το Ισραήλ και η Νέα Ζηλανδία, ενώ τελευταία ήταν η Κολομβία, προτελευταία η Χιλή και τρίτη από το τέλος η Λιθουανία.

Η Ελλάδα με συνολική βαθμολογία 57 στην κλίμακα 0-100, ήταν 31η ανάμεσα στις 37 χώρες και παρέμεινε στην ίδια θέση σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο.

 

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταγματάρχης ε.α.

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα συμμετέχει και τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Επόμενο άρθρο Παράταση του χρόνου υποβολής αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη