Ειδήσεις

Ο Σύλλογος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Ν. Καρδίτσας για τις νέες καταστροφικές πλημμύρες στο Νομό


Οι τραγικές εικόνες που παρακολουθούμε εδώ και τρεις μέρες από τις πλημμύρες στην πόλη μας και γενικότερα στο Νομό, δενμπορεί ξανά να οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις.

Όπως για το γεγονός ότι έγιναν στάχτη ενάμισι εκατομμύριο στρέμματα μόνο για φέτος δεν φταίει μόνο ο καύσωνας και οι άνεμοι.

Όπως για το ότι σε κάθε σεισμό εκατοντάδες μένουν άστεγοι, δεν φταίει η «κακιά η ώρα».

Και φυσικά για το έγκλημα των Τεμπών δεν έφταιγε μόνο ο Σταθμάρχης, όπως είχαμε επισημάνει και σε παλαιότερες ανακοινώσεις.

Φταίει το ότι ο λαός στέκεται απέναντι σε ένα εχθρικό κράτος που δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή, που μας αφήνει απροστάτευτους, που μας μεταθέτει τις δικές του ευθύνες ξεμπερδεύοντας με τα μηνύματα του 112.

Ένα κράτος που είναι απολύτως ανίκανο όταν είναι να προστατεύσει ζωές, περιουσίες, περιβάλλον, αλλά που αποδεικνύεται απόλυτα ικανό κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Διότι δεν μπορεί μόλις τρία περίπου χρόνια μετά τον Ιανό, στην αμέσως επόμενη επί της ουσίας δυνατή βροχή, ο λαός της περιοχής μας και ο τεχνικός κόσμος να βιώνει ξανά τα ίδια. Δεν μπορεί αυτή η κατάσταση να μας γίνει συνήθεια. Στο παραμικρό φυσικό φαινόμενο να είμαστε αθωράκιστοι, ενώ την ίδια ώρα να ετοιμάζονται μεγαλεπίβολα σχέδια με τα οποία επιδιώκεται να γεμίσουν με ανεμογεννήτριες όλες τις βουνκορφές και όχι μόνο, ιδιοκτησίας μεγάλων επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας. Αλήθεια, τι θα είχε γίνει αν όλα αυτά τα «έργα» είχαν υλοποιηθεί πριν από τον Ιανό και τον Daniel;

Από κοντά φυσικά και οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες που ποτέ δεν διεκδίκησαν ουσιαστικά μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, δασοπροστασίας και πάντα κατεύθυναν τα κονδύλια προς τις τσέπες των πάσης φύσης μεγαλοεργολάβων, όπως ακριβώς δηλαδή έγινε και στην περιοχή μας μετά τον Ιανό. Όλοι αυτοί που όλο το προηγούμενο διάστημα έπιναν νερό στο όνομα της κυβερνητικής πολιτικής, μέσα από πρόσωπα εκάστοτε κυβερνόντων, είτε στην τοπική είτε στην κεντρική διοίκηση.

Αλήθεια ποια επί της ουσίας μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης, και όχι αποκατάστασης, έγιναν όλα αυτά τα χρόνια μετά από τόσα εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν σε μεγάλες εταιρείες, ενώ για τον Τεχνικό κόσμο δεν περίσσευε το παραμικρό;

Κανένα. Αντιθέτως με έκπληξη διαπιστώσαμε πως κομβικά, για την περιοχή, έργα και ιδιαίτερα βαρύγδουπα, όπως αυτό της ολοκλήρωσης της Περιφερειακής οδού, δεν προέβλεπαν απολύτως τίποτα για την αντιπλημμυρική προστασία ολόκληρων συνοικιών της πόλης όπως την περιοχή του Παλέρμο και των Καροπλεσίτικων, με αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο του αστικού ιστού, να πνιγούν ξανά μέσα στα λασπόνερα.

Σε αυτή τη δύσκολη μάχη στεκόμαστε όλοι αλληλέγγυοι στο λαό του Νομού μας που δυστυχώς για άλλη μια φορά δοκιμάζεται. Ρίχνουμε όλες μας τις δυνάμεις στην ενίσχυση των συνεργείων για να επιστρέψουν άμεσα οι άνθρωποι αυτοί στις δουλειές στους και στα σπίτια τους, όπως ακριβώς έγινε όλες τις προηγούμενες ημέρες και όχι σε θολές «εθελοντικές» επιτροπές οι οποίες συστήθηκαν και την προηγούμενη φορά, ποντάροντας στο πρωτόβουλο και αλληλέγγυο αίσθημα των συναδέλφων, όταν από την άλλη η κυβέρνηση μπούκωνε με εκατομμύρια τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Συμμετέχουμε και καλούμε όλο τον τεχνικό κόσμο της περιοχής να προσφέρει ήδη πρώτης ανάγκης στο «Στέκι Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης Πλημμυροπαθών» το οποίο έχει στηθεί από σωματεία της περιοχής μας στην Ιεζεκιήλ 24 για τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες.

Και σε αυτή τη δύσκολη ώρα κανείς να μη μείνει μόνος και αβοήθητος.

Ένας για όλους και όλοι για έναν

Προηγούμενο άρθρο Αστέριος Γ. Βασιλάκος: Mουζάκι …. Η ανοχύρωτη πόλη
Επόμενο άρθρο Βασίλης Τσιώνας: Πλημμύρες ή «Φράγματα Ζωής» για τη Θεσσαλία